De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
De Taiga
Het boreale bos, of Taiga, ligt voornamelijk op het Russische grondgebied (7.000 km lang). Vanuit Scandinavië bestrijkt het zelfs een groot deel van Noord-Amerika (5.000 km lang). Het is een bos dat zo uitgebreid en divers is dat het wordt gecategoriseerd als een bioom, een van de belangrijkste op aarde.
Europa's grootste aaneengesloten natuurgebied!
De Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen.
In een gebied van 8000 hectare wordt zelfs helemaal niks door de mens gedaan. Het Bayerischer Wald heeft meer dan 750 plantensoorten en heel veel soorten paddenstoelen. Je kunt in het park veel leren over het natuurlijk verloop van de natuur en de invloed van klimaatverandering.
Het totale oppervlak (het grootste deel van Alaska, Canada, Skandinavië en Siberië) bedraagt twintig miljoen vierkante kilometer, waar bruine beren, lynxen, wolven, veelvraten, rendieren en elanden nog vrij rondlopen. De taiga, of boreale bossen, zijn de oerwouden van het noorden.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen.
Van alle gemeenten in Nederland heeft Apeldoorn de meeste oppervlakte bos met 166 km2. De kleine gemeente Rozendaal heeft echter naar verhouding het meeste bos met 67 procent van het oppervlak land. Rozendaal is ook de gemeente met verreweg de grootste oppervlakte bos per inwoner ((12 417 m2).
Op 10 juni 1871 werd hier de laatste boom geveld in het achtduizendjarige oude bos, het laatste oerbos van Nederland - Beekbergerwoud. Als 'Het Woud' terug te vinden op negentiende-eeuwse kaarten. Geliefd om de rijkdom bij plantkundigen uit die tijd.
In het grensgebied van Polen en Wit-Rusland ligt het laatste restje oerbos van Europa, het laatste Europees gemengd laaglandbos. Het Bialowieza National Park is een UNESCO Werelderfgoed en een World Biosphere Reserve en meer dan 1200 verschillende planten- en bomensoorten worden hier aangetroffen.
Oppervlakte. We beheren in totaal 270.000 hectare natuur in Nederland, waarvan 95% is opengesteld voor publiek: 96.000 ha bos.
1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland) Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land.
Sinds 1950 is de oppervlakte bos toegenomen. Deze groei in bosoppervlakte gaat nog steeds door, in alle provincies. Gelderland is de meest bosrijke provincie, gevolgd door Noord-Brabant. In Groningen en Zeeland komt de minste hoeveelheid bos voor.
De Kaapse Bossen is een prachtige plek om te zijn', aldus boswachter Michel Reukers. De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Glooiend bos, met zowel brede beukenlanen als slingerende bospaden. Het perfecte start- en/of eindpunt van je wandelroute door de Kaapse Bossen.
(foto: Sim Broekhuizen) De taiga ten zuiden van de toendra wordt onder andere gekenmerkt door het voorkomen van wolf, veelvraat, lynx, bruine beer en eland. Verder komen hier edelhert, ree en talloze soorten pelswild voor, waaronder de sabelmarter, wezel, hermelijn, zilvervos en bunzing.
Taiga of boreaal woud is een bioom dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte, koude en vochtige naaldwouden. Het Russische woord tajgá (тайга́), dat naaldwoud betekent, is afkomstig uit het Mongools.
In de taiga leven ook allerlei dieren. Zo vind je er ruim tachtig soorten zoogdieren waaronder elanden, rendieren en beren. Zij hebben zich op verschillende manieren aan de kou aangepast. Beren eten bijvoorbeeld zoveel als zij kunnen in de zomer en houden in de winter een winterslaap.
Nederland kent nauwelijks echt natuurlijk bos. Vrijwel al het bos is ooit aangeplant als productiebos en bestaat vaak uit bomen van dezelfde soort en leeftijd. We helpen in veel gebieden de natuur een handje om sneller de rijkdom van een natuurlijk bos te bereiken. Dat is goed voor de planten en dieren die daar leven.
Op de waterscheiding van de Oostzee en de Zwarte Zee ligt dit immens grote bos, bestaand uit naald- en loofbomen. Het bos gaat terug tot 8000 voor Christus en is het enige overgebleven voorbeeld van de oorspronkelijke bossen die ooit een groot deel van Europa bedekten.
Het 8000 jaar oude Woud van Bialowieza strekt zich 600 vierkante kilometer uit over Polen en Wit-Rusland, en is een van die laatste overgebleven oerbossen in Europa. Wie geluk heeft, hoort hier nog wolven huilen, elanden briesen of lynxen door het struikgewas sluipen.
Het bos is zo'n 386 miljoen jaar oud en daarmee 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. Wetenschappers troffen de fossiele resten van het bos aan in een zandsteengroeve in Cairo, gelegen in de staat New York.
En wetenschappers hebben nu dus ontdekt dat veel van deze droge gebieden bossen herbergen. En al die bossen samen beslaan ongeveer 467 miljoen hectare. Dat betekent dat de aarde veel bosrijker is dan gedacht.
In Nederland bestaan geen oerbossen meer. Het Beekbergerwoud was gelegen tussen Apeldoorn en het lintdorpje Klarenbeek en werd in 1871 ontgonnen. Al eeuwenlang gold er de invloed van de mens, onder andere door kap en aanplant. Toch heeft het naam verworven als het 'laatste oerbos' van Nederland.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Het totale oppervlakte aan bos in Turkije nam sinds 2002 toe van 20,8 miljoen hectare naar 22,6 miljoen hectare. Pakdemirli liet weten dat Turkije grote doelen heeft voor 2023. “We willen tot dan 7 miljard jonge bomen planten. Zo zal dertig procent van de totale oppervlakte van Turkije uit bosgebied bestaan.”