Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Om een luiertaart te kunnen maken heb je ongeveer 60 luiers nodig, deze kan je het beste kopen in maat 3 of 4 zodat de luiertaart nog even kan blijven staan.
Ga er vanuit dat je per dag (vooral in het begin!) circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
In de leeftijd van 2 tot 4 jaar worden de meeste kinderen zindelijk. Vaak zijn kinderen op gegeven moment in de nacht nog niet zindelijk als ze overdag al wel zindelijk zijn. Je gebruikt dan enkel 's nachts nog een luier. In die peuterperiode ga je van gemiddeld 4 luiers naar 1 luier.
De klassieker onder de kraamcadeaus is een luiertaart, opgebouwd uit verschillende lagen. Wikkel er een mooi lint omheen en zet een leuke knuffel bovenop als kers op de taart. Tussen de luiers kan je kleine cadeautjes verwerken zoals washandjes, hydrofiele luiers, sokjes of een leuk rammelaartje.
Een luiertaart is al te maken voor ongeveer 15 tot 20 euro. Je kan ze ook kant en klaar kopen dan ligt de prijs iets hoger, klik hier voor een aantal voorbeelden van kant en klare luiertaarten. Het leukste is het natuurlijk wanneer je de taart helemaal zelf maakt.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
We adviseren overbroekjes, pocket luiers en zwemluiers die tegen de huid worden gedragen, maar geen absorberend vermogen hebben, 1x voor te wassen. Dit om eventuele reststoffen van de productie te verwijderen.
Je herkent uitdroging bij kinderen wel aan deze symptomen: Holle ogen met donkere kringen errond. Droge en gerimpelde huid. Erg slaperig of prikkelbaar zijn.
Voor luiers betaal je volgens het Nibud gemiddeld € 35-, per maand. En goed om te weten: een extra persoon per huishouden zorgt ook voor een hogere water- en energierekening.
Pamper luiers kosten 30 cent per luier: 766,50 euro per jaar. Huggies luiers kosten 22,5 cent per luier: 574,87 euro per jaar. Kruidvat of huismerk luiers kosten zo'n 15 cent per luier: 383,25 per jaar.
Luiertaart maken: dit heb je nodig
Ongeveer 62 luiers. Maat drie is het handigst: deze maat hebben aanstaande ouders vaak nog niet in huis en bovendien hoeft de taart dan niet meteen afgebroken te worden) (Gekleurd) lint van ongeveer 2,5 cm breed. Stevig karton of een placemat waar je een cirkel uit knipt voor de bodem.
Veel jonge ouders geven de voorkeur aan kraamcadeau cadeaubonnen. Andere geliefde kraamcadeaus zijn babykleding in maat 62 of speelgoed. Zoek je een origineel kraamcadeau, dan vind je bij Ik Ben Zo Mooi precies wat je zoekt. Een jongen of een meisje, of juist uni, we hebben altijd een ruime keuze.
De basisvorm van de luierkinderwagen bestaat uit 2 rechthoeken. Deze knutsel je heel eenvoudig met over elkaar gelegde luiers. Voor het ligvlak van de luierwagen stapel je 30 luiers – maat 3 – over elkaar heen. Je kunt dit met een elastiek vastmaken.
In het eerste levensjaar gebruik je dus in het totaal 2.555 luiers. Hierna wordt het gemiddeld aantal luiers per dag 5, dat zijn er 1.825 op één jaar tijd. Jouw baby wordt een peuter en draagt nu nog maar gemiddeld 4 luiers per dag. Dus tel je er nog maar eens 1.460 per jaar bij.
Maat 3. Maat 3 wordt ook wel Midi genoemd. Deze maat is geschikt voor baby's van 5 tot 9 kilo. Gemiddeld kan je kindje dit aan vanaf 2,5 maand tot zijn eerste verjaardag.
Pampers luiers zijn veruit de beste. De allerbeste luier is de Active Fit met een 8 op het rapport. De tweede plaats wordt ook door een Pampers luier ingenomen, namelijk de Premium Protection die een 7,8 mag bijschrijven op het rapport. De Beste Koop is de huismerkluier van Superunie, Bumblies.
De verloskundige: niet meer 's nachts verschonen maar foppen
Zijn geboortegewicht was hoog en omdat hij nu al aankomt, is een schone luier om de drie uur echt niet meer nodig. Wij kunnen hem het beste voortaan om de vier uur verschonen en hem een wat dikkere luier geven.
Leg de nieuwe luier open neer. Til het onderlijfje wat op aan de enkeltjes en haal de luier weg. Neem een billendoekje en maak alles even goed schoon, zodat er niet alsnog irritatie ontstaat. Onderlijfje weer optillen, nieuwe luier plaatsen tot de goede hoogte en dichtplakken (niet te strak, niet te los).