Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Smartstudentdeals.nl in samenwerking met Noviodata.
30 procent van de Nederlandse mannen verschoont zijn ondergoed niet dagelijks; tegenover slechts 8% van de Nederlandse vrouwen. De kans dat je een onfrisse onderbroek aantreft bij een man is dus 1 op 3.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.
Ervan uitgaande dat je elke dag wat schoons aantrekt en misschien wel een keer je kleding uitwast, zou je aan maximaal tien onderbroeken genoeg moeten hebben.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek. Sterker nog: het zorgt voor een handig 'beschermlaagje'.
Ja, ondergoed kun je met de hand wassen.
Dit kan prima als het niet heel vuil is.
Meer comfort. Daarnaast ervaren veel mensen meer comfort zonder onderbroek tijdens slapen. Dit kan huidwrijving en irritatie verminderen. Bovendien, zoals veel artsen beweren, bevordert het slapen zonder ondergoed de afkoeling van je lichaam, wat leidt tot betere slaap.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan remsporen in de onderbroek.
Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Kleine wasjes, grote wasjes: vooral de vrouw stopt ze in de wasmachine. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim een kwart van de mannen nooit de was doet.
Het opkruipen van de pijpjes kan verschillende oorzaken hebben. Draag jij boxershorts die niet goed aansluiten aan je been dan kan dat zorgen voor omhoog kruipende pijpjes. Ook de verkeerde maatkeuze kan ertoe leiden dat de boxershorts niet optimaal zitten waardoor je boxershort omhoog kruipt.
Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. In de leeftijd van 26 tot 46 jaar slaapt 18 procent naakt. Verreweg een meerderheid slaapt dus liever 'gekleed'.
Steeds meer jongeren zouden na het wekelijkse potje voetbal, douchen met hun onderbroek aan. Enerzijds omdat ze beginnen met puberen en ze liever niet meer in hun nakie staan, anderzijds om hun kekke onderbroek aan vriendjes te tonen.
Ondergoed van katoen is slijtvast en comfortabel en daardoor erg populair. Materialen als bamboe, modal en lyocell zijn extra zacht en luxe. Het beste materiaal ondergoed tijdens het sporten is microfiber.
Naakt slapen stelt je lijf in de gelegenheid te ademen. Dat geldt ook voor je geslachtsdelen, oksels en voeten, die over het algemeen maar weinig 'open lucht' ervaren. Door de boel eens even lekker door te luchten, voorkom je huidaandoeningen zoals eczeem, schimmelinfecties of huidirritatie.
Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek.
Het slapen zonder kleding heeft zeker een aantal voordelen. De voordelen van naakt slapen zijn: Het is temperatuur regulerend en vermindert het aantal keren dat je je omdraait, hierdoor slaap je comfortabeler. Het verhoogt de bloedcirculatie en vermindert de spanning op het lichaam, wat leidt tot een diepere slaap.
Om kots-, poep- en urinevlekken voor te behandelen bedek je de aangetaste plek met Persil gel en laat je dat 10-30 minuten intrekken. Je kunt het textiel ook voorbehandelen door het in een emmer met koud water met een half kopje baking soda te laten weken.
Is menstruatie ondergoed wel hygiënisch en gaat het niet vies ruiken? Ja het is hygiënisch, door de antibacteriële laag worden 99% van de bacteriën vernietigd en ontstaan er geen vieze geurtjes, wat bij maandverband vaak wel het geval is.
Je kunt je onderbroeken, strings en knickers het beste op 40 graden wassen. Wil je ze gescheiden houden van je overige was, gebruik dan een waszak. Dit is zeker aan te raden bij onderbroeken waar nylon en zijde in verwerkt is. Daarmee voorkom je dat ze tussen de rest van de was uitgerekt worden en hun vorm verliezen.