Om een muur egaal en streeploos te verven is het de kunst om niet te hard op je verfroller te drukken. Breng eerst voldoende verf aan en verdeel deze vervolgens met de roller. Rol eerst van boven naar beneden, vervolgens van links naar rechts. Tot slot rol je nog één keer af naar de kant waar je bent gestart.
Banen in je schilderwerk ontstaan vaak doordat er niet 'nat in nat' wordt gewerkt en de verf te schraal/dun wordt aangebracht op de ondergrond. De eerste verflaag is al gaan drogen, waardoor de verschillende banen niet mooi in elkaar overvloeien. Het kan ook zijn dat je gewoon nog een tweede laag moet aanbrengen.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Tip 1: Laat nieuw stucwerk een paar weken drogen voordat je eroverheen verft. Tip 2: Gebruik een kortharige vachtroller voor een superglad resultaat. Tip 3: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen. Pas gestuukte muren hebben een zuigende werking.
De muur voorbehandelen
Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang. Behandel een poederende ondergrond met een voorstrijk fixeermiddel.
Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht. Werk in de juiste omstandigheden: vermijd het schilderen in vochtige, koude of winderige omstandigheden die het ontstaan van sinaasappelhuid kunnen bevorderen.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Muur- of plafondverf aanbrengen
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Een muur verven naar het licht toe, dat is iets wat vaak aangeraden wordt. Ook bij een plafond witten wordt naar het licht toe werken aangeraden. Tijdens het verven is het doel om de vorming van banen te voorkomen. Dit heb je zelf in de hand door bijvoorbeeld nat in nat te werken en goed na te rollen.
Rol van boven naar beneden. Om een muur egaal en streeploos te verven is het de kunst om niet te hard op je verfroller te drukken. Breng eerst voldoende verf aan en verdeel deze vervolgens met de roller. Tot slot kun je in een richting afrollen, bij voorkeur van boven naar beneden.
Om gladde muren zo strak mogelijk te schilderen, moet je gebruik maken van een microvezelroller. Een microvezelroller is een roller met een dunne vacht waarbij je geen tot zo min mogelijk structuur op de muur te zien krijgt. Wij adviseren hierom altijd gebruik te maken van de Anza Antex Platinum microvezelroller.
Wil je een strakke lijn verven in de inwendige hoek van een wand of een muur verven met een strakke lijn tussen plafond en muur, dan maak je hierbij gebruik van acrylaatkit. Goede producten uit ons assortiment zijn deze Soudal Acryrub Acrylaatkit, deze ProGold Non Crack Acrylaatkit en deze Den Braven Zwaluw Wet on Wet.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis.
Schuimrollers zorgen voor een gelijkmatige verdeling en zijn prima te gebruiken voor het schilderen van grote oppervlakken. Vaak hebben dit soort rollers twee rechte zijden. Dit maakt ze geschikt voor het aanbrengen van grondverf. Er zijn ook varianten met een afgeronde zijde.
Een slechte hechting van watergedragen verf kan ook veroorzaakt worden door een vochtige ondergrond. Je hebt een droog oppervlak nodig om op te verven. Daarnaast is de verf mengen van belang. Je roert de verf door om voor een goede verdeling van de pigmenten en de hechtmiddelen te zorgen.
Voor watergedragen lakken kun je beter een verfroller speciaal rollertje voor acrylverf gebruiken. Deze rollertjes zijn wat duurder, maar daar staat tegenover dat ze veel langer meegaan. Je kunt deze gemakkelijk met water reinigen. Verder geldt ook hiervoor hetzelfde als voor de schuimroller.
Een muur kan je eenvoudig zelf glad maken, zonder deze te moeten stucen. Of je nu een muur hebt met lichte beschadigingen (zoals na het afsteken van behang), muren hebt met structuur (door middel van structuurverf, sierverf of spachtelputz), muren van beton-, gips- en cellenbetonblokken of muren van glasweefselbehang.
Een lelijke of beschadigde muur kun je natuurlijk glad laten stuken, maar je kunt hem ook betimmeren met kraaldelen, steiger- of sloophout of er een houten lambrisering tegenaan zetten. Geeft meteen een upgrade aan je huis.
Een muur met sierpleister, spachtelputz of granol maak je stap voor stap glad met egaliseerpasta, een spaan en een strijker. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je moet doorlopen: reinigen met een universele ontvetter, vullen en repareren met een muurvuller, voorstrijken, gladstrijken en afwerken.