Cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter Het product wordt gewonnen uit cacaobonen. De cacaomassa wordt geperst en wat er dan overblijft, is 50% cacaopoeder en 50% cacaoboter. Cacaopoeder is een droog product. Cacaoboter is net een heel vettig product dat in elke soort chocolade zit.
De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond.Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Dat komt doordat donkere chocolade, zoals deze pure variant ook wel genoemd wordt, voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaat.
In tegenstelling tot melkchocolade bevat pure chocolade geen melkbestanddelen en bestaat voornamelijk uit cacaobonen, suiker en mogelijk een emulgator zoals sojalecithine. Pure chocolade kan variëren van 30% cacaogehalte (zoete pure chocolade) tot meer dan 80% (extreem pure chocolade) .
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het eten van pure chocolade met een hoog cacaogehalte met mate kan antioxidanten en mineralen leveren en kan u helpen beschermen tegen hartziekten. Maar het kan ook veel suiker en calorieën bevatten . Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die een positief effect kunnen hebben op uw gezondheid.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de manier waarop de cacaoboon na de oogst wordt verwerkt en hoe de gezondheidsvoordelen worden gewijzigd als gevolg van deze verwerking. Simpel gezegd verwijst cacao naar de minimaal verwerkte vorm van de cacaoboon, terwijl cacao verwijst naar de sterk verwerkte vorm van de boon .
Het cacaogehalte van pure chocolade varieert sterk, van 35 procent voor zoetere donkere chocolade tot wel 85 of zelfs 99 procent voor zeer donkere (en bittere) repen.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Cacao heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen in het lichaam worden vaak veroorzaakt door ongezonde voeding en zijn de basis van vele andere ziektes. Door een gezond eetpatroon en regelmatig cacao te eten kun je ontstekingen voorkomen.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete rauwe cacao. Zo hebben we rauwe cacaopoeder in ons assortiment, ideaal voor in je smoothie. Ook hebben we rauwe cacaovlokken in ons assortiment, deze kun je bijvoorbeeld over je kwark strooien. Genoeg mogelijkheden dus om deze superfood te gebruiken!
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
De populariteit van 100% pure chocolade neemt toe naarmate meer mensen zich bewust worden van de negatieve gezondheidseffecten van het eten van te veel suiker. Rond 2016, toen meer mensen het keto- en paleodieet probeerden, zochten ze ook naar gezonde snacks. De meest basale definitie van 100% pure chocolade is dat het geen suiker bevat .
Stap over op pure chocolade
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen.
Cacaopoeder is rijk aan antioxidanten, polyfenolen genaamd. Deze natuurlijke chemicaliën zijn geweldig voor de cardiovasculaire en algehele gezondheid . Ze kunnen helpen om cholesterol te reguleren en uw bloedvaten te ondersteunen. Ze kunnen ook ontstekingen verminderen en kanker helpen voorkomen.
Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].
Sommige van onze producten zijn gemaakt zonder dierlijke producten, zoals ons Lindt EXCELLENCE assortiment met 70%, 85%, 90% en 99% cacao pure chocoladerepen.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.