Wanneer je een btw-verlegde factuur stuurt, breng je geen omzetbelasting in rekening. Op de factuur vermeld je dan dat het is verlegd en je rekent met een btw-percentage van 0%. Het is belangrijk dat het btw-identificatienummer van jouw klant op de factuur vermeld staat en dat dit een geldig nummer is.
Voorbeeld: Stel je hebt een factuur van een ondernemer gekregen met een factuurbedrag van €100. De btw is naar jou verlegd. Het btw tarief dat normaal geldt voor dit product is 21%.
Als u als leverancier btw in rekening brengt over uw omzet, betaalt u die aan ons. In een aantal gevallen betaalt niet u de btw, maar de ondernemer aan wie u diensten of goederen levert. U 'verlegt' de btw dan naar deze ondernemer. Dit is de verleggingsregeling.
onderaanneming en personeel uitlenen in de sectoren bouw, scheepsbouw, schoonmaakbedrijven en hoveniers. afval en oude materialen. mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. onroerende zaken.
De voordelen van het verleggen van de btw liggen voor de hand: je hoeft het bedrag niet zelf eerst te incasseren en later te verrekenen. De btw wordt immers betaald door de opdrachtgever. Nadeel is dat je vooraf wel duidelijke afspraken moet maken met de opdrachtgever.
Waarom zou je de btw verleggen? Het verleggen van de btw kan voor jou als ondernemer voordelig uitpakken omdat je de btw die je eigenlijk zelf zou moeten betalen, verlegt naar een andere ondernemer. Als je als onderaannemer bijvoorbeeld werkt voor een hoofdaannemer, dan kun je de btw naar de hoofdaannemer verleggen.
Toepassen van de verleggingsregeling is geen keuze maar verplicht. Pas de verleggingsregeling dan ook toe als dat nodig is en breng niet 'veiligheidshalve' toch maar btw in rekening.
De toepassing van de verleggingsregeling is geen keuze maar een verplichting, als aan de voorwaarden voor verlegging is voldaan. Wordt de verleggingsregeling onjuist toegepast, dan leidt dit zowel bij de ondernemer die de dienst verricht of goederen levert als de afnemer tot btw-risico's.
Wat betekent 'btw verlegd' in België? 'Btw verlegd' betekent dat je als verkoper bij de verhandeling van goederen of diensten tussen twee btw-plichtige entiteiten uit de Europese Unie geen btw in rekening brengt.
Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn.
U moet als leverancier dan zelf een factuur uitreiken, tenzij u het met uw afnemer eens wordt over een verbeterde factuur. De factuur voldoet aan alle wettelijke regels. U bent als leverancier verantwoordelijk voor de betaling van de btw aan ons, ook als dat bedrag te hoog is.
Het standaard btw-tarief is 21%. De meeste goederen en diensten vallen hieronder. Het verlaagde btw-tarief is 9%. Dit geldt voor goederen en diensten waarvan de overheid het belangrijk vindt dat iedereen er gebruik van kan maken.
Het standaardtarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten, tenzij anders is bepaald. In 2019 is het lage btw-tarief van 6% verhoogd naar 9%. Het tarief van 9% wordt (onder andere) geheven op goederen en diensten die tot de primaire levensbehoeften worden gerekend.
Wanneer de klant BTW-plichtig is, vallen tuinwerken onder het systeem van “BTW medecontractant” en moet er dus geen BTW gefactureerd worden. Vermeld dan steeds op uw factuur 'BTW verlegd'. Het systeem van “BTW medecontractant” houdt in dat de heffing van de BTW verlegd wordt van de leverancier naar de afnemer.
Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. In Nederland moet u vervolgens voor deze aankoop btw betalen. We noemen dat een intracommunautaire verwerving. Bij diensten uit andere EU-landen staat op de factuur 'btw verlegd'.
Wat moet u doen? In uw administratie houdt u bij hoeveel btw er aan u is berekend, en hoeveel btw u zelf hebt berekend. Op uw btw-aangifte vermeldt u beide btw-bedragen. Vervolgens trekt u de btw die aan u is berekend af van de btw die u zelf hebt berekend.
De verlegging van heffing betekent dat u de te betalen btw mag aangeven en betalen via de periodieke btw -aangifte in plaats van ze aan de douane te betalen op het moment van de invoer.
Voor de afnemer van de goederen is dit een intracommunautaire verwerving in het EU-land waar de goederen naartoe gaan. In dat land moet hij de btw betalen.
De verleggingsregeling houdt – kort weergegeven – in dat onderaannemers in de bouw voor hun werkzaamheden/arbeidsuren aan onroerende zaken op hun facturen geen BTW in rekening brengen, maar deze als het ware “verleggen” naar hun opdrachtgever.
De factuur van uw onderaannemer moet altijd met 'BTW medecontractant' zijn. U factureert op uw beurt door met 'BTW medecontractant' als uw klant BTW-plichtig is. Zo niet rekent u 21% of 6% BTW aan, afhankelijk van het feit of het om werken gaat aan een privéwoning die ouder is dan vijf jaar of niet.
U moet in uw boekhouding duidelijk en overzichtelijk de gegevens vermelden waaruit blijkt dat de goederen of diensten die u levert, zijn vrijgesteld. U hoeft geen btw-aangifte te doen. U bent niet verplicht facturen uit te schrijven. Als u wel facturen uitschrijft, mag u hierop geen btw in rekening brengen.