In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten. Dat is meer dan in elke andere pasta. 25% van de jaarlijkse wereldwijde hazelnotenproductie wordt opgekocht door Ferrero.
Ingrediënten: suiker, palmolie, 13% hazelnoot, 6,5% magerecacaopoeder°, mageremelkpoeder, vegetarisch weipoeder, lactose, emulgator (sojalechitine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
HAZELNOOTPASTA met cacao 81,5% (suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; vanilline), TARWEMEEL 16%, biergist, GERSTEMOUTEXTRACT, zout, magere MELKPOEDER , emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; TARWEPROTEÏNE, MELKEIWITTEN, water.
In werkelijkheid is het gewoon zo dat Nutella producten geen halal label hebben, wat niet betekent dat ze haram zijn. Bewijs is dat het recept van de bekende chocopasta met hazelnoten geen ingrediënten bevat die door de Islam verboden zijn.
Dat hazelnootpasta geen gezonde keuze is voor de dagelijkse boterham, moeten we je al lang niet meer vertellen. Maar wist je dat “choco” ook extra gezondheidsrisico's inhoudt omdat het vaak schadelijke stoffen bevat? De meeste hazelnootpasta's bestaan voor de helft uit suiker, en nog eens een vijfde is (palm)olie.
1 portie (15 g) bevat 81 calorieën.
In verschillende supermarkten in ons land zijn er momenteel geen of amper potten Nutella te verkrijgen. Dat komt omdat de chocopotten van formaat zullen veranderen na een stijging van de productiekosten. Vanaf januari 2021 zul je kleinere potten in de winkels vinden, maar wel nog aan dezelfde prijs als nu.
1 lepel (15 g) bevat 80 calorieën.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Hij ontwikkelde daarom een mengsel van hazelnoten, suiker, olie en cacao dat hij in harde blokken als beleg verkocht. Maar ouders klaagden dat de kinderen alleen het beleg opaten en niet het brood. Daarom bedacht Ferrero een chocoladepasta, die hij Supercrema noemde. In 1963 werd Supercrema omgedoopt tot Nutella.
"We raden een portie van 15 gram aan, ongeveer een koffielepel." Voedingsdeskundige Patrick Mullie bevestigt dat de hoeveelheid suiker en vet in het product indrukwekkend zijn. "Maar vooral in de dosis zit het gif," waarschuwt Mullie.
Een dergelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao.
Zo was Nutella (1964) de eerste smeerbare hazelnootpasta, Tic Tac (1969) het eerste meeneemsnoepgoed, Kinder Surprise (1974) het eerste chocolade-ei met een verrassing erin dat op industriële schaal werd geproduceerd en Ferrero Rocher (1982) de eerste ronde praline.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta. De suikers bestaan afhankelijk van het productiegebied uit suikerbiet- of uit geraffineerde rietsuiker.
Een kleine pauze, met échte chocolade!
De Balade I Love Choco puur is gezond en lekker voor het hele gezin. De chocopasta bevat geen palmolie en 40% minder suiker dan een klassieke chocopasta, en is de gezonde oplossing voor groot en klein.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
De hazelnootpasta van het eigen merk van Jumbo komt als beste uit de test. Op de tweede plek staat chocoladepasta melk extra hazelnoot van Albert Heijn, gevolgd door Blue Band's Hazelnootpasta '80% minder suiker'.