Het kost ca. anderhalf uur om de speksteen platen opgewarmd te krijgen tot ca 100 graden aan de buitenkant, dit is veel lager dan de temperatuur van een volledig ijzeren kachel (400-600 graden). Hierdoor wordt de warmteafgifte geremd en hebben de spekstenen platen puur een decoratieve functie.
De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn rond houtkachels en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren uit de buurt blijven.
Enkelwandige buizen
Dat is de enkelwandige buis waarmee we de kachel aansluiten. De buis kan zo'n 300 graden worden, hij mag dus niet langs brandbare materialen lopen. Hoe hoger het vermogen, des te breder de buis moet zijn. De minimale breedte staat altijd vermeld bij de productinformatie.
Als een kachelpijp door een muur of onder een vloer door moet, is een dubbelwandige kachelpijp de beste keuze. Enkelwandige kachelpijpen kunnen een temperatuur van 300 graden Celsius bereiken.
Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius.
Normaal gesproken loopt de temperatuur op tot ongeveer 300 graden Celsius in de schoorsteen. Maar wanneer er bijvoorbeeld roetophoping, een vogelnest of om andere redenen een schoorsteenbrand in uw rookkanaal ontstaat, kan de temperatuur tot maar liefst 1000 graden stijgen!
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar.Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Is de kachelpijp zichtbaar? Dan is het ten zeerste van belang om de juiste afstand aan te houden tussen de kachelpijp en de muur. Hiervoor adviseren wij altijd 20 cm. Met een afstand van 20 cm behoud je een veilige afstand van brandbare materialen en kan je gerust van je warme kachel genieten.
Wanneer u buiten vuur wilt maken, hoeft uw buitenhaard aan minder strenge eisen te voldoen dan uw kachel in huis. Buiten kunt u het best een enkelwandige kachelpijp gebruiken. De reden hiervoor is dezelfde als bij een kachel binnen: doordat de pijp hitte doorlaat, haalt u meer rendement uit uw kachel.
Het rookkanaal van een gashaard moet bestand zijn tegen temperaturen van 250 °C (open systemen, waarbij de haard lucht uit de omgeving aanzuigt) of 450 tot 500 °C (gesloten systemen, waarbij de haard de lucht rechtstreeks van buiten aanzuigt en de rookgassen direct naar buiten afvoert).
Op de vraag of het mogelijk is om een geveldoorvoer mogelijk is bij een houtkachel kunnen we vrij duidelijk zijn. Het antwoord is namelijk: nee, dat is niet mogelijk.
De warmte wordt tegengehouden duur de dubbele wanden en het isolatiemateriaal. Doordat een dubbelwandig rookkanaal minder warm wordt, is hij goed geschikt om te gebruiken op plekken buiten het zicht, of bijvoorbeeld wanneer het rookkanaal door een verdiepingsvloer gaat.
Dubbelwandig of enkelwandig
In de stookruimte waar de kachel staat mag u gebruik maken van een enkelwandig rookkanaal. Vanaf de eerste verdiepingsvloer is het verplicht om gebruik te maken van een dubbelwandig rookkanaal.
Het antwoord is ja. Een houtkachel mag je gewoon buiten gebruiken. Probeer wel bij het gebruik van de houtkachel buiten een beetje rekening te houden met de buren. Dat kun je doen door bijvoorbeeld alleen droog hout te stoken (maximaal 15% vochtigheid).
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Een lange pijp zorgt ervoor dat het rookkanaal genoeg trekt, waardoor je geen last hebt van het rook. Bij het zelf aanleggen van een rookkanaal is het belangrijk om minstens 3,5 meter aan kachelpijp aan te houden.
Ongeschikt haard hout
Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen uw rookkanaal en/of schoorsteen.
De veiligheid van gebouwen en constructies is onder meer geregeld in de (nieuwe) Woningwet (1991). Volgens deze wet (artikel 40) valt een schoorsteen onder de categorie 'vergunningvrij bouwwerk'. Dat geldt echter alleen als geen ingrijpende veranderingen plaatsvinden aan de draagconstructie.
Een ander sub-optimaal gebied, met minder goede omstandigheden, is een lijn 10° dalend vanuit de nok. Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten.
Je mag niet zomaar een houtkachel plaatsen. Behaaglijke warmte moet op de eerste plaats veilige warmte zijn.
Eigenlijk zijn alle soorten kachels geschikt voor op een veranda. Veelal wordt een houtkachel gebruikt, maar een gashaard of pelletkachel is ook een optie.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.