In risicogebieden met bijvoorbeeld malaria is het belangrijk een product te kiezen met minimaal 30% DEET. Maar producten met meer dan 40% worden afgeraden vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan luidt het advies om niet meer dan 30% van de stof te gebruiken op de huid.
Care Plus adviseert 60ml per persoon per 2 weken aan deet of natural spray mee te nemen op reis. Dit is een gemiddelde om u goed te kunnen beschermen. Insectenbeten kunnen naast vervelend ook erg gevaarlijk zijn; een insectenbeet kan bijvoorbeeld malaria, knokkelkoorts (dengue) of gele koorts veroorzaken.
Gebruik van DEET 20% of 30% is dan veilig, ook bij kinderen jonger dan 2 jaar. Hoe vaak u dit middel aan moet brengen, hangt af van de sterkte die u gebruikt en in welk land u bent. Bij muggen in Nederland werkt DEET namelijk langer dan bij tropische muggen.
smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET; kampeer niet aan de bosrand en langs omzoming van een camping; vraag de GGD of een vaccinatie tegen tekenencefalitis nodig is (niet mogelijk voor de ziekte van Lyme).
Als je DEET overdag en 's avonds gebruikt en af en toe op je kleding, gebruik je ongeveer 10 milliliter per dag. Als je DEET overdag gebruikt en een paar uur 's avonds gebruikt in een gebied waar je niet veel zweet en je huid voor het grootste deel bedekt is, gebruik je ongeveer 5 milliliter per dag.
Voor malariagebieden wordt een concentratie DEET aanbevolen van minimaal 30 procent. Een concentratie van 20 procent werkt ongeveer 4 uur, 30 procent werkt 6 uur, 40 procent werkt 8 uur en 50 procent werkt 10 uur.
DEET is een afkorting voor N,N-Diethyl-meta-toluamide, of iets korter: diethyltoluamide. Het middel maskeert vluchtige geurstoffen op de huid. Deze geurstoffen, bijvoorbeeld van melkzuurbacteriën, kunnen niet worden omgezet in reukneuronen die muggen kunnen aantrekken.
Hoe gebruik je Anti-Insect DEET in de zon? Breng Anti-Insect DEET 10 minuten voordat je de zon in gaat aan. Gebruik je het anti-muggenmiddel in combinatie met een zonnebrandproduct? Breng dan eerst (30 minuten voor blootstelling aan de zon) de zonnebrandcrème aan.
Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen, enkels en voeten) in met DEET. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt. Smeer daarom bij kinderen geen DEET op de handen. DEET 30% tot 40% werkt het beste.
Heftig middel
Zo kan het niet tegen plastic: "Als je Deet op je plastic zonnebril knoeit, smelt-ie weg." Ook is al een tijd bekend dat 20 procent van Deet in je bloedbaan terechtkomt. "Je mag het daarom ook niet bij kinderen gebruiken, en het is als volwassene ook niet goed als je het dag in dag uit elk jaar gebruikt."
Zonnebrandcrème en DEET: Breng eerst zonnebrandcrème aan, na een half uur DEET smeren. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de beschermende factor. Probeer in de (sub) tropen tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden. Draag bij voorkeur een hoofddeksel.
Anti-muggenspray 2 jaar Een muggenspray met het ingrediënt deet erin kan je tot twee jaar na openen gebruiken. Muggenspray met natuurlijke ingrediënten als citronella zijn maar een jaar goed. Daarna zijn de werkende stoffen verdampt en werkt de spray niet meer.
Voor kinderen jonger dan 2 jaar mag je DEET producten met een maximale concentratie van 30% gebruiken. Dit volstaat in onze streken. In tropische streken is een concentratie tot 50% aangeraden, maar dit enkel vanaf 2 jaar.
Op dit moment beoordelen onze klanten Care Plus Anti-Insect Natural Spray als beste muggenspray. Dit is een sterk insectenwerend middel op basis van lemon-eucalyptusextracten. Deze natuurlijke muggenspray beschermt je gemiddeld 4 tot 6 uur tegen muggen, teken en knutten.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Deet wordt gezien als het beste en meest effectieve afweermiddel tegen insecten. Het product werkt namelijk langer dan andere, (natuurlijke) middelen. Bovendien kan het zelfs vlooien, teken en andere insecten afstoten. Deet dood muggen niet, maar het maskeert je lichaamsgeur.
Malaria wordt overgedragen tijdens een beet door vrouwtjes van de Anopheles mug. Deze mug is actief tussen zonsondergang en –opgang. De parasiet is niet direct overdraagbaar tussen mensen. Preventie van malaria is gericht op reizigers naar/uit een malariarisicogebied in de (sub)tropen.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Gebruik DEET alleen op de plekken van uw huid waar geen kleding zit. ➢ Bij gele koorts, dengue (knokkelkoorts) en chikungunya Gele koorts, dengue en chikungunya krijgt u van muggen die overdag steken. Ons advies: 1. Gebruik in een gebied met gele koorts en/of dengue (knokkelkoorts)en/of chikungunya DEET overdag.
Smeer eerst de zonnecrème en wacht minstens 30-45min. voor je de antimuggenmelk (op basis van Deet of andere repellent) aanbrengt. Het aanbrengen van een insectenwerend middel samen met een zonneproduct vermindert de efficiëntie van zonnefilters.
DEET (afkorting voor N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) is een insectenwerende organische verbinding met als brutoformule C12H17NO. Het is bedoeld om op de huid of op de kleren aan te brengen en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor bescherming tegen insectenbeten.
Gebruik een insectenwerend middel dat deet bevat. Frisdrank en bier trekken wespen aan. Laat nooit blikjes openstaan en drink nooit zonder rietje uit een blikje. Als er een wesp in zit, kan deze in mond of keel steken.
DEET nu ook voor de gevoelige huid
Dit type DEET heeft natuurlijke ingrediënten en irriteert daarom minder snel de huid en is dus ook geschikt voor kinderen om te gebruiken. Naast het beschermen tegen muggen is DEET ook goed om jezelf te beschermen tegen teken.
Smeren en spuiten tegen muggen
DEET werkt goed als anti muggen middel maar DEET heeft wel een beetje een controversieel imago. Het zou giftig zijn en vervelende bijwerkingen hebben. Uit het uitgebreide wetenschappelijke onderzoek komt naar voren dat bij muggenmelk tot 50% DEET er geen gezondheidsrisico's zijn.
Werkzame stoffen in muggensprays
Door de meeste websites, reisgidsen en artsen wordt altijd DEET geadviseerd. DEET is een zeer effectief bestandsdeel in muggensprays en biedt hele goede bescherming tegen muggenbeten. Over het algemeen kun je geen muggensprays krijgen met meer dan 50% DEET.