Als je een pand kraakt, breek je de deur open. Dat is wel verboden, en doe je dus stiekem. Zodra je echter in het pand bent, bel je zelf de politie op en zeg je dat je het pand gekraakt hebt. De politie komt dan kijken of het pand echt leegstaat en je aan de regels voldoet.
Huisvrede is een grondwettelijk recht op ongestoorde rust en vrede binnen de woning. Ook de politie mag dat recht niet zomaar schenden (zie kader). Sinds de wet Kraken en leegstand uit 2010 is kraken illegaal en dus strafbaar. Daarvóór was het kraken van panden die langer dan een jaar leeg hadden gestaan nog legaal.
Maximale straf voor kraken
Op het kraken van een pand staat een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. Deze straf kan 1 jaar hoger uitvallen als sprake is van geweld. Deze straffen kunnen hiernaast met een derde worden verhoogd als 2 of meer personen het misdrijf plegen.
Bij de meeste gewrichten wordt het krakende geluid normaal gesproken veroorzaakt doordat twee structuren over elkaar heen schuiven. Bijvoorbeeld pees en bot, twee pezen of kraakbeen en bot. Het knakken kan veroorzaakt worden door een los stukje bot of kraakbeen dat het gewricht blokkeert.
Vaak zullen de krakers zich beroepen op het huisrecht, zoals opgenomen in artikel 12 Grondwet en artikel 8 EVRM. Dit huisrecht biedt krakers echter slechts een mogelijkheid om dreigende ontruiming door de rechter te laten toetsen en staat het recht van een eigenaar om zijn pand op te eisen niet in de weg.
Sindsdien hebben veel ontruimingen plaatsgevonden, maar nog steeds kun je als eigenaar krakers niet zomaar uitzetten. Iedere huisuitzetting maakt inbreuk op het 'huisrecht', een grondrecht vastgelegd zowel in de Nederlandse Grondwet als in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Kraken is in Nederland sinds 1 oktober 2010 verboden middels de invoering van de strafbepaling artikel 138a Sr. Op grond van deze nieuwe bepaling is niet alleen wederrechtelijk binnendringen, maar ook het wederrechtelijk verblijven in een gekraakt pand strafbaar gesteld.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als je het niet goed doet of als je het te vaak doet. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om je nek te bewegen. Te hard je nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
In principe kan het knakken dus geen kwaad, zeker niet wanneer dit vanzelf gebeurd, dit is dus ook zeker geen uiting van slijtage of artrose. In bepaalde situaties kan het wel eens nuttig zijn dat er door een fysiotherapeut naar het gewricht wordt gekeken.
Bij artrose kan het voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken bij bewegen. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot van structuur veranderen. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk of pijnlijk.
Niet strafbaar, wel illegaal
Dat betekent dat er geen straf staat op het kraken van een woning.
Een makkelijke regel om te onthouden is dat hacken strafbaar is, tenzij je je precies aan de Responsible Disclosure regels houdt. Als je kind het beveiligingslek heeft gemeld bij de eigenaar van het systeem of de website, moet deze organisatie wel voldoende tijd krijgen om (indien gewenst) het lek te verhelpen.
Hij schat het aantal in heel Nederland op minder dan duizend, maar precieze getallen zijn moeilijk te geven. “Tegenwoordig kraakt men vaker onder de radar”, vertelt Pim van der Heiden (31), een ervaren oud-kraker en woordvoerder van de Haagse afdeling van de Bond Precaire Woonvormen (BPW).
Boete. Als u de leegstand niet meldt, kunt u een boete krijgen. Deze boete is minimaal € 2.500,- (particuliere huiseigenaren) en maximaal € 5.000,- (professionele verhuurder, per woning). Naast een boete kan de gemeente ook een last onder dwangsom opleggen om de melding van leegstand af te dwingen.
De 'knak' of 'krak' ontstaat doordat er, door manipulatie, een vacuümverplaatsing binnen het gewricht optreedt. Er wordt kracht uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Wat veroorzaakt het krakende geluid? Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas.
Iedereen kan te allen tijde een bezoek brengen aan een chiropractor. Chiropractie, ook wel bekend onder de term “kraken” is een alternatieve zorgmethode en bestaat inmiddels al ruim 100 jaar. Bij klachten rondom de wervelkolom, zoals pijn in de rug, kunt u terecht bij de chiropractor.
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.
Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan? Als u door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen.
Een vastgelegde definitie van leegstand
Een woning wordt als leegstaand beschouwd als zij gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de woonfunctie.
Tegenwoordig lijkt kraken echter net zo verleden tijd als Doe Maar, terwijl het op papier nog altijd een oplossing zou kunnen zijn: het aantal dakloze mensen is met 38.000 veel lager dan het aantal lege woningen. Een constante 'kraakdreiging' kan er bovendien voor zorgen dat woningen minder lang leeg blijven staan.
Op 1 juli 2022 treedt de Wet handhaving kraakverbod in werking. Met deze wet wordt de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand verkort. In plaats van een wachttijd die maximaal tot acht weken kan oplopen, kan er dan binnen drie dagen worden ontruimd.