Wanneer je spreekt tegen een publiek, heb je meer zuurstof nodig om geluid te produceren. Daarnaast dien je langer uit te ademen dan normaal; spreken is namelijk niets meer dan gecontroleerd uitademen. Om goed te spreken in het openbaar, is de zogenaamde buikademhaling een vereiste.
Snel praten en ademteugen nemen
Als je verkeerd ademt terwijl je spreekt 'raak je achter de adem'. Je praat langer dan dat er lucht voor is. Meestal volgt daarna een gespannen en hoorbare manier van inademen om weer voldoende lucht te krijgen. Vaak is dit een grote ademteug, die je door je mond neemt.
Adem in door je neus, niet te diep. Laat hierbij je schouders laag en laat je buik naar voren komen. Adem rustig uit via je neus. Probeer rustig uit te ademen tot het moment dat het nog prettig aanvoelt.
De stembanden of stemplooien worden aangestuurd door de lucht uit de longen. De manier waarop de lucht via de stemplooien stroomt, heeft invloed op jouw geluid. Als de ademhaling ontspannen verloopt heb je al één van de basis ingrediënten onder de knie!
Mensen klagen over een scala van klachten die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid.
Er is sprake van een oppervlakkige ademhaling en er is geen beheersing over de grote ademspier, het diafragma. Stress, overbelasting en het ervaren van teveel negatieve emoties zijn van grote invloed op deze klacht. Het is verstandig om goed te leren ademen en aandacht te besteden aan uw leeftijl.
Trage, diepe ademhaling kan helpen bij stress, angst en slaapproblemen. Een diepe zucht helpt om snel te “resetten”. En regelmatig je adem inhouden geeft je sportieve prestaties een duwtje. Er zijn dus zeker goede redenen om je ademhaling te trainen.
De spieren rondom je nek en hals worden weer in een goede balans gebracht en voor veel mensen geeft dit een gevoel van ontspanning en verruiming in de keel. Omdat je wat meer kracht nodig hebt om door het water heen te bubbelen heeft het ook nog een positief effect op de ademspieren en dus de ademhaling.
Is de oorzaak niet duidelijk, dan bestaat de kans dat de stilstaande stemband vanzelf weer gaat bewegen. Dit kan wel tot een jaar duren. Zijn de klachten ernstiger, dan kan er een behandeling plaatsvinden. Helaas is het niet mogelijk om een stilstaande stemband weer te laten bewegen.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
De symptomen variëren van ademtekort tot duizeligheid en hartkloppingen. Deze fysieke sensaties kunnen soms zomaar ontstaan en leiden tot een vermindering van de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Deze functiestoornis komt wereldwijd veel voor, maar er is nog veel onderzoek nodig.
Als je weet dat de klachten die je hebt, zijn ontstaan door een disfunctionele ademhaling, dan kun je er heel goed wat aan gaan doen. Met ademhalingsoefeningen leer je hoe je jouw ademhaling kan sturen. Maar ook ontspanningsoefeningen kunnen je soms heel goed helpen. En vergeet sporten en bewegen niet!
Als u merkt dat u hyperventileert of andere verschijnselen van angst voelt opkomen, probeer dan rustig te ademen. Een rustige ademhaling kan helpen de klachten te verminderen . Zoek afleiding: neem een slok water, loop naar buiten, doe een paar oefeningen (bijvoorbeeld kniebuigingen) of ga hardop lezen.
Bubbelen – Laxvox
ook bekend als LaxVox. Deze stem ontspanningsmethode heeft inmiddels heel zingend en sprekend Nederland bereikt. Het bubbelen, met een speciale slang in water zoals we op het instructiefilmpje demonstreren, ontspant de spieren in- en rondom het strottenhoofd.
Warme thee en water op kamertemperatuur zijn het best voor je stem. Je doel moet zijn om te zorgen dat je stembanden vochtig blijven, maar ze niet te koud of juist te warm worden. Zorg er dus voor dat je thee niet te heet is.
Voldoende slaap is belangrijk voor een krachtige stem. Stress kan snel op je stem slaan, dus minder stress maakt je stem sterker.
De voordelen van de buikademhaling
Er gaat meer zuurstof naar je brein en spieren. Wanneer je je middenrif bewust naar beneden beweegt op een inademing, kan je veel vollediger en optimaler ademen. Je stimuleert je parasymphatische zenuwstelsel: dat deel van je autonome zenuwstelsel dat je lichaam tot rust brengt.
Adem rustig in met een correcte buikademhaling en zeg de /ah/ van stil naar luid. Trek hierbij je buikwand naar binnen. Begin heel zacht en bouw geleidelijk aan op om zo een luide klank te bekomen. Denk eraan dat je niet wil schreeuwen maar dat je een variatie wil in stemvolume.
Functies van het middenrif
Het is de belangrijkste spier waarmee we inademen. De middenrifspier trekt samen aan het begin van de inademing, waardoor de peesplaat naar beneden richting de buik getrokken wordt. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de borstkas, waardoor lucht de long in stroomt.
Samengevat De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang!
Met een diepe inademing neem je evenveel zuurstof op als met een lichte ademhaling. Je blaast er ook koolzuurgas mee weg, die juist nodig is om de zuurstof naar je lichaamscellen te vervoeren. ' Als je heel vaak diep ademhaalt, kun je gaan hyperventileren: je hartslag versnelt, je begint te zweten en je wordt duizelig.
Wanneer we niet spreken of in rust zijn, ademen we door onze neus. Echter zijn er heel wat mensen die door de mond ademen wanneer ze in rust zijn. Ook mensen met keel-, neus- of oorproblemen ademen constant door de mond. Dit wordt mondademhaling genoemd.
Je kunt gelukkig ook je longspieren trainen. Zoals je ook je kuiten of hamstrings los (geïsoleerd van het lopen zelf) kunt trainen. De methode is bovendien uiterst simpel: tegen een weerstand in ademen versterkt je longspieren en zorgt ervoor dat je een veel groter volume aan lucht en dus zuurstof binnenkrijgt.