Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.
Uitslapen, een lekker lang bad nemen, mediteren, een dutje doen, van een massage genieten, naar muziek luisteren of gewoon echt eens lekker helemaal niets doen. We doen het veel te weinig. Wees dus niet bang om wat vaker 'nee' te zeggen tegen mensen en aan échte me-time te doen.
Tegenwoordig kun je allerlei tips vinden om meer te leren genieten van het leven. Zo wordt aangeraden om meer in het moment te zijn, in plaats van te denken aan het verleden of de toekomst. Ook lichaamsbeweging, voldoende slaap, een regelmatig dagritme, een gezond dieet en frisse buitenlucht kunnen allemaal helpen.
Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt. Verbinding en participatie: ergens bij horen of deel van uitmaken. Erkenning: af en toe horen dat je goed bent op het terrein waar je ambities liggen.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Focus bijvoorbeeld op je ademhaling, je lichaam en je zintuigen. Door ademhalingsoefeningen te doen, zorg je ervoor dat je je in het moment relaxter voelt en meer kunt genieten. Het is wetenschappelijk bewezen dat goed ademen kan helpen bij het ontspannen.
Net als bij overspannenheid of burn-out is er niet één oorzaak aan te wijzen als je niet lekker in je vel zit. Vaak is het een opeenstapeling van of opeenvolging van gebeurtenissen waardoor je niet lekker in je vel zit.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Bij derealisatie ervaart iemand de wereld om zich heen als onwerkelijk, bijvoorbeeld alsof diegene in een droom leeft of alsof de wereld niet echt is, alsof prikkels niet binnenkomen. Mensen of voorwerpen worden bijvoorbeeld ervaren als onecht, als in een droom, wazig, levenloos of visueel vervormd.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Wil je meer zingeving in je leven? Stel jezelf dan de vraag: "Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven?" en "Als ik zou sterven, en ik kijk terug op mijn leven, wat is voor mij dan belangrijk geweest?" Onderzoek wat je belangrijk vindt, schrijf het op, en besteed daar vervolgens meer tijd aan.
Wanneer je leven een puinhoop is, en je gewoon even niet waar je nu moet beginnen om je beter te voelen, ga dan opruimen. Door je leefomgeving op te ruimen voel je je al snel van binnen een stuk georganiseerder.
Als het leven een doel heeft dan is dit doel door iets of iemand gesteld. Dat betekent dus dat er een eenheid is (noem het God, natuur, het universum) die bepaalde wensen heeft en graag een bepaalde uitkomst ziet. Want als de uitkomst je niets kan schelen, hoef je ook geen doel te stellen. Niet alleen dat.
Herpak je leven
Het antwoord is simpel: Je hebt de controle uit handen gegeven en laat anderen bepalen wat je moet doen. Doe je dit te lang, dan zul je hier erg ongelukkig van worden. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen en je weer gelukkig en in control te voelen.