Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Let op: eet niet te veel pompoenpitten omdat ze veel calorieën bevatten. Zorg ervoor dat de pompoenpitten vers zijn en kauw goed om indigestie te voorkomen.
Dagelijks een handjevol pompoenpitten eten zal je helpen gewicht te verliezen. Je kunt een kleine portie pompoenpitten zo uit de hand eten. Je kunt ook kiezen voor pompoenpitten in de schil.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
In 1 eetlepel (15 gram) pompoenpitten zit: 86 kcal energie.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Het is lekker om de geroosterde pompoenpitten over een salade te strooien (bijvoorbeeld deze salade), (pompoen)soep of geroosterde pompoen. Maar het is ook lekker in de yoghurt of om zo uit de hand te eten. In dat laatste geval is het lekker om de pompoenpitten extra op smaak te brengen.
Wat doet Fytinezuur
Dit stofje fytinezuur fungeert in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven. Doordat het bindt met de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Hierdoor krijg je tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam!
Als je er zelf ook niet van houdt, laat je hierdoor vooral niet weerhouden, want de witte schil kun je gewoon pellen. Om het karweitje iets makkelijker te maken, kun je de pitten eerst 5 minuten blancheren in kokend water, waardoor de schil begint los te laten.
Rauwe pompoenzaden zijn rijk aan vezels en proteïnen, twee voedingsstoffen die je langer een vol gevoel geven. Voor een snelle snack eet je ze rauw.
Behalve de witte pitten die je bij het verwerken van een pompoen overhoudt, kennen we ook de groene pompoenpitten. Dat zijn de pitten die je in een zakje in de winkel koopt: zonder vliesje. Veel mensen denken dat de groene pitten gepelde witte pitten zijn.
Kook een pan met water, groot genoeg om al je pompoenpitten in te doen. Doe de pompoenpitten in het water. Het koken zorgt ervoor dat de schilletjes geleidelijk open gaan. Blijf de pompoenpitten in de gaten houden terwijl ze koken en verwijder de pompoenpitten van het vuur zodra de meeste schilletjes zijn afgeworpen.
Snijdt de pompoen doormidden en schep de draderige binnenkant eruit. In die draden zitten de pompoenpitten verstopt. Doe alle pompoenpitten met aanhangend vruchtvlees in een grote kom te leggen en laat daar stromend water over lopen, tot 'ie bijna vol is; de meeste schone pompoenpitten drijven nu aan de oppervlakte.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Zaden en pitten staan – bij de noten – in de Schijf van Vijf en dragen daarom bij aan een gezond en meer duurzaam voedingspatroon. Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer).
Zonnebloempitten zijn zeer goed wanneer je last hebt van een ruwe, droge huid. Zonnebloempitten bevatten zink, eiwitten, vitamine E en omega 6 vetzuren. Deze eigenschappen dragen bij aan een waterdichte huid en het voorkomen van droge plekken en een droge huid.
Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad wordt als veilig beschouwd, als je dit niet gedurende lange tijd doet. Dit komt ongeveer overeen met 1 tot 2 eetlepels. Gebruik je tot maximaal 45 gram, dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.