Met een verstelbaar hoog-laag bed komt u gemakkelijker in en uit bed. Wanneer u zorg aan bed krijgt, zijn de meeste bedden in te stellen op de juiste werkhoogte. De laagste stand verkleint de kans op letsel bij het uit bed vallen.
Bij wondverzorging of andere fijn-motorische handelingen is het verstandig om het bed hoger te plaatsen. De juiste hoogte is dan dat je de taak goed kunt zien en de handelingen goed kunt uitvoeren, zonder dat je je armen overstrekt en je nek uitsteekt.
Werken gebeurt rond ellebooghoogte.
Een goede stahouding bestaat uit: een rechte rug, je hoofd op, je schouders laag en borst vooruit. Voor een optimale werkhouding is het belangrijk om staan en zitten met elkaar af te wisselen.
De ergonomie van het werk niet of te weinig aanpakken in de zorgsector leidt tot knagende lichaamskrachten. Volgens studies van welzijnsorganisatie IDEWE had 55 procent van alle zorgverleners vorig jaar rugklachten, en kloeg 40 procent over schouderpijn. Die klachten leiden vervolgens potentieel tot erger.
Ergonomisch werken is belangrijk voor zowel je productiviteit als gezondheid. Je kunt veel klachten voorkomen door een goede werkhouding te hebben en de juiste voorzieningen te hebben.
Als ouder kun je de werkhouding van jouw kind positief beïnvloeden met behulp van de volgende tips: Breng thuis structuur aan in de dag. Geef duidelijk aan wat je van je kind verwacht. Zorg voor een rustige plek waar het kind zijn huiswerk kan maken, zonder afgeleid te worden.
Een goede werkhouding is erg belangrijk om verschillende gezondheidsklachten op het werk te voorkomen. Wanneer je niet rechtop zit, kunnen er bijvoorbeeld rugklachten optreden. Veel mensen werken onbewust in een verkeerde houding.
De hoogte van een sta bureau moet aan te passen zijn van 65 centimeter tot 125 centimeter hoogte. Een zit sta bureau is ideaal om tijdens lange werkdagen regelmatig van houding te kunnen wisselen.
Het belangrijkst bij staand werken is een goede houding. Zet de voeten stevig op de grond en de tenen recht naar voren. Span bil- en buikspieren aan, dit voorkomt dat je bekken kantelt. Wissel ook af in het steunen op je linker- en rechterbeen.
Zo kunt u uw bed op een lagere stand zetten om er makkelijker in en uit te kunnen stappen. Brengt u uw bed op een hogere stand, dan maakt dat de verzorging, als u die nodig hebt, een stuk eenvoudiger. Dit ultra lage verpleegbed is niet geschikt voor gebruik van een tillift!
Waarom? In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat dat jouw bed een bepaalde hoogte moet hebben. Zo kunnen verloskundigen en kraamverzorgers hun werk veilig en in een gezonde werkhouding uitvoeren (en rugklachten voorkomen!). Als jouw bed niet de goede hoogte heeft, zijn bedklossen dus verplicht.
Boxspring op klossen
Een boxspring is al snel hoger dan een 'normaal' bed. Wil je een boxspring op klossen zetten, dan moet je letten op de hoogte van het bed en hoe dicht de poten op elkaar staan. Dus, houd je meetlint vast in de aanslag! Daarna weet je precies hoe hoog jouw klossen moeten zijn.
De 'Beertjesmethode' is een bewerking van de zoge- heten 'zelfinstructiemethode': een cognitieve aanpak waarbij de leerling leert zichzelf aan te sturen. Deze methode werd bedacht door Don Meichenbaum, een van de grondleggers van de cognitieve gedragsthera- pie, die de aanpak ook toepaste in het onderwijs.
Als een leerling ongemotiveerd is, slecht kan focussen of moeite heeft met zelfstandig werken, dan spreek je van werkhoudingsproblemen. Het begrip werkhouding kan ook een ergonomische betekenis hebben: de houding die leerlingen hebben tijdens het werken.
Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. In de werkomgeving wordt vaak het werken achter een beeldscherm bedoeld. Een ergonomische houding is dus een juiste werkhouding. Hierbij zijn mentale en fysieke herstelmomenten erg belangrijk.
Een gezonde lichaamshouding is een actieve houding
Ga zitten of staan alsof er een touwtje vanaf beneden door je heen loopt en vanaf je hoofd recht omhoog wordt getrokken. Houd je schouders ontspannen en naar achter. Trek je buik in. Je voeten staan een beetje uit elkaar, ongeveer zo breed als je heupen.
Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Dit beslaat het hele gebied van bijvoorbeeld een goede bureaustoel tot een efficiënt werkproces in de keuken van een restaurant.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.