De normale ontlasting bij baby's en peuters is heel verschillend. Tot ongeveer 3 jaar is de regelmaat en de hoeveelheid van de ontlasting wisselend. Soms 3 keer per dag en soms 1 keer per 3 dagen. Dit is normaal.
Deze kan variëren van 3 maal per week tot 3 maal per dag. Zolang het kind geen klachten heeft, zoals harde ontlasting, pijn tijdens het poepen, buikpijn, vieze broeken e.d., is er geen reden tot zorgen.
Hoe vaak poept je baby? Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft.
Over het algemeen is de ontlasting van kinderen die vast voedsel eten lichtbruin tot donkerbruin van kleur. Soms is de kleur bijna zwart. Afhankelijk van wat je kind heeft gegeten, kan zijn poep ook wel eens wat groener, geler, roder of een beetje oranje zijn.
Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Je hebt baby's die na elke voeding een volle luier fabriceren, en je hebt baby's die eens in de drie dagen poepen. Borstgevoede baby's kunnen soms wel tien dagen tussen twee poepbeurten laten.
De eerste weken hebben baby's ongeveer zes natte luiers en twee tot vijf poepluiers per 24 uur. Na vier tot zes weken gaan ze meestal minder poepen: soms één keer per week en soms nog maar één keer per twee weken.
Wanneer de ontlasting afwijkend is van kleur en/of zacht, plakkerig en niet een vaste vorm heeft, dan kan dat duiden op een onderliggende aandoening. Het is niet normaal wanneer de ontlasting blijft plakken aan de toiletpot en je meerdere malen wc-papier moet gebruiken bij het afvegen.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur.
Een gebruikte wegwerpluier weegt gemiddeld 250 gr (50 gram voor de wegwerpluier en 200 gram ontlasting).
Ook hoe vaak baby's poepen kan erg aan de baby liggen. Deze verschillen kunnen reuzegroot zijn. Sommige baby's gooien hun luier wel zeven keer per dag vol, terwijl andere baby's misschien maar een keer in de paar dagen ontlasting heeft. Dit is allemaal helemaal normaal en compleet afhankelijk van je baby!
We spreken van peuterdiarree als een kind heel vaak (soms wel tien keer per dag) stinkende ontlasting heeft die brijig en waterdun is. Ook zitten er vaak onverteerde etensresten in de ontlasting. Ondanks de dunne ontlasting is het kind verder niet ziek; het heeft bijvoorbeeld ook geen koorts.
Gelukkig valt het te verhelpen met wat extra verzorging en een goed luierbeleid! “Tandjespoep?” “Ze krijgt vier tanden tegelijk, dus ze zit onder de luieruitslag !” Heb je (vrienden met) kinderen, dan is deze uitspraak je vast niet onbekend. Het wordt zo vaak gezegd, dat het een alom bekende waarheid lijkt.
Vezels houden vocht vast in de darmen. Daardoor wordt de poep zachter en werken de darmen beter. Vezels zitten vooral in: volkoren brood, roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten (ook rauwe groenten), fruit, zaden en noten.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
De ontlasting is daarbij vaak hard en droog. Soms zó hard en droog dat je het niet zelf naar buiten kunt persen. Vaak heb je bij een verstopping ook andere klachten zoals: buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verminderde eetlust en soms braken.
Lintwormen bestaan uit een lint van witte stukjes.Soms ziet u de witte stukjes in uw poep, ondergoed of beddengoed.De stukjes zijn wit, plat, rechthoekig en 1 tot 2 cm lang. Ga altijd naar de huisarts als u zulke witte stukjes ziet.
Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben. Dat is normaal.
Een verstopping van de darmen komt bij veel baby's voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.