Op de buitenschoolse opvang mag één pedagogisch medewerker maximaal tien kinderen van 4 t/m 6 jaar opvangen, en bij kinderen van 7 t/m 12 jaar is dat aantal maximaal twaalf. Het is dus afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en van het aantal kinderen hoeveel pedagogisch medewerkers er op de groep aanwezig zijn.
Hoe jonger een kind, hoe minder kinderen een pedagogisch medewerker mag opvangen. Bijvoorbeeld: voor baby's (nuljarigen) geldt een beroepskracht kind ratio van 1 op 3: 1 pedagogisch medewerker mag 3 kinderen van 0 jaar opvangen.
Zijn er 1 of 2 pedagogisch medewerkers vereist bij een groep volgens de BKR? Dan zijn er maximaal 2 vaste gezichten per baby. Voor kinderen van 1 jaar en ouder maximaal 3. Bij 3 of meer pedagogisch medewerkers zijn er maximaal 3 vaste gezichten per baby.
Iedere pedagogisch medewerker mag maximaal 4 kinderen van 0 tot 2 jaar opvangen. Bij de maximale groepsgrootte van 16 kinderen zijn er dus 4 beroepskrachten actief.
Er zijn maximum 14 kinderen per aanwezige kinderbegeleider. Er moeten minstens 2 kinderbegeleiders in de opvang aanwezig zijn.
Vierogenprincipe: altijd 2 medewerkers per groep kinderen
Kinderdagverblijven moeten bij de dagopvang werken volgens het vierogenprincipe. Dat betekent dat er altijd 1 volwassene moet meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. De precieze invulling van deze eis kan op ieder kinderdagverblijf anders zijn.
Heeft u een kinderopvang? Dan moet u zich houden aan de drie-uursregeling. U mag maximaal 3 uur per dag afwijken van de beroepskracht-kindratio (BKR). Dat betekent dat u tijdens deze uren minder pedagogisch medewerkers mag inzetten dan volgens de BKR verplicht is.
Dat mag maximaal drie uur per dag. Die uren hoeven niet aaneengesloten te zijn. Er mogen tijdens die uren minder pedagogisch medewerkers worden ingezet. Voorwaarde is dat minimaal de helft van het vereiste aantal medewerkers wordt ingezet.
Het doel van een protocol is te komen tot een eenduidige werkwijze binnen het dagverblijf en moeilijke en/of onveilige situaties zo goed mogelijk te signaleren en te hanteren. De volgende protocollen worden gehanteerd en zijn in te zien op de groep van uw kind(eren).
De beroepskracht-kindratio (BKR) is de verhouding tussen het aantal beroepskrachten en het aantal kinderen in de groep bij de kinderopvangorganisatie. De beroepskracht-kindratio, ook de leidster-kindratio genoemd, hangt af van de leeftijd van de kinderen in de groep.
Mocht een pedagogisch medewerker op 1 januari 2025 niet voldoen aan de taal eis, kan deze medewerker niet meer werken als pedagogisch medewerker. Het is daarom belangrijk om medewerkers, indien nodig, bij te scholen. Dit kan middels de IKK erkende nascholing Nederlands 3F Kinderopvang bij Edu Academy.
Vaste-gezichtencriterium voor baby's
Bij 1 of 2 verplichte pedagogisch medewerkers op de groep (beroepskracht-kindratio), mogen er voor baby's (nuljarigen) maximaal 2 vaste gezichten zijn. Bij 3 of meer verplichte pedagogisch medewerkers op de groep, mogen er voor baby's maximaal 3 vaste gezichten zijn.
Daarna is het juist gunstig om een kind naar de crèche te laten gaan. ' -'Als een kind wel jong naar de crèche gaat, zorg dan dat er niet meer dan twee verzorgers zijn op een groep, anders is het te druk. Idealiter is er één verzorger op vier baby's, zodat er met elk kind genoeg gekletst en geknuffeld kan worden.
Bij dagopvang beschikt elke stamgroep over een afzonderlijke vaste groepsruimte. Per kind is minimaal 3,5 m2 bruto-oppervlakte passend ingerichte binnenspeelruimte beschikbaar.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
De Wet IKK staat voor Wet Innovatie en Kwaliteit in de Kinderopvang. Het doel van de wet is dat de kwaliteit van de kinderopvang verbetert. Dit zie je terug in een aantal nieuwe regels, aanscherping van bestaande regels en in de nadruk die gelegd wordt op de professionaliteit van jou en je vak.
In het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Je begeleidt groepen kinderen op een kinderdagverblijf. Je kunt werken met kinderen van verschillende leeftijden: baby's, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar zijn.
In het akkoord IKK (Innovatie Kwaliteit Kinderopvang) is afgesproken dat vanaf januari 2018 op elk kinderdagverblijf en elke peuterspeelzaal altijd iemand aanwezig moet zijn met een geldig en erkend Kinder-EHBO-certificaat.
Het vierogenprincipe betekent dat pedagogisch medewerkers niet alleen op de groep mogen staan, er moet altijd een andere volwassene kunnen meekijken of meeluisteren. Het vierogenprincipe is bedoeld om de veiligheid in de kinderopvang te vergroten en seksueel misbruik te voorkomen.
Het loon van een kinderverzorgster: 1.578 euro netto.
Inkomensgerelateerde kinderopvang
Het inkomenstarief hangt af van het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen en het aantal kinderen ten laste. Afhankelijk van je situatie, betaal je tussen de 5,24 euro en 29,09 euro per dag (tarieven 2019).