Bij 5 gram, dat zijn twee flinke theelepels, kun je al klachten krijgen als buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Een gejaagde hartslag en een hoge bloeddruk komen ook voor.
Van nootmuskaat kun je onder invloed raken, maar de meeste mensen die het gebruiken geven aan dat ze de effecten onplezierig vinden. Symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, hoofdpijn, verhoogde hartslag en een droge mond. Bij hoge doseringen (meer dan 10 gram) komen hallucinaties voor.
Excessief gebruik van de werkzame stof myristicine kan gevaarlijk zijn. Bij volwassenen kan inname van ca. 10 gram of meer van de geraspte noten leiden tot duidelijke klinische symptomen (buikpijn, braken, duizeligheid, agitatie of lethargie, psychosen en cardiovasculaire symptomen als hypertensie en tachycardie).
NOOTMUSKAAT
Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal).
Nootmuskaat maakt niet alleen je maaltijd lekkerder, maar bevat ook een aantal vitaminen en vooral veel mineralen die je niet wilt missen. In het rijtje vitaminen zijn B1, B3, B6 en B9 vertegenwoordigd. Vitaminen B1 en B3 dragen onder andere bij aan je energievoorziening en je zenuwstelsel.
Nootmuskaat bevat myristicine, dat in grote hoeveelheden giftig is, en hallucinerend en verslavend kan zijn. Het werd ook als een afrodisiacum gezien.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Gebruik en toepassing nootmuskaat
De specerijen worden in veel landen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperziebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus.
Wat neutraliseert nootmuskaat? Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Zowel muskaatnoot als nootmuskaat is correct, maar er is een betekenisverschil. Een muskaatnoot is de anderhalve centimeter grote zaadkern van de vrucht van de muskaatboom. Die zaadkern kan geraspt worden tot nootmuskaat, een poeder dat als specerij wordt gebruikt.
Een belangrijke werkzame stof in nootmuskaat is myristinezuur, verder bevat het tal van antioxidanten en vitaminen. Tevens bevat het de mineralen koper, kalium, calcium, mangaan, ijzer, zink en magnesium. Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels.
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.
Zoals zoveel specerijen gaat ook nootmuskaat eindeloos mee. Bewaar het droog en donker en je kunt het een hele tijd vergeten voor je het weer eens gebruikt. Je zult echter merken dat de smaak langzamerhand wat afneemt. De pitten gaan zeker drie jaar zonder probleem mee als je ze in een luchtdicht potje bewaart.
Nootmuskaat is een specerij met een warme, zoete, zachte smaak. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is nootmuskaat geen noot, maar de gedroogde zaadkern van de nootmuskaatvrucht. Het zou goed kunnen dat je tot nu toe de smaak van nootmuskaat als bitter hebt ervaren.
Foelie is een specerij, afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Wat veel mensen niet weten, is dat foelie de zaadrok om de muskaatnoot is. De zaadrok wordt ook wel 'arillus' genoemd. Omdat foelie en nootmuskaat van dezelfde vrucht komen, ruiken en smaken ze vergelijkbaar.
Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken. Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Allergisch contacteczeem voor kruiden is veel beschreven bij koks en andere beroepen waarbij regelmatig contact met kruiden is. In Europa zijn volgens de literatuur de meest voorkomende kruiden die een contactallergie opwekken cayennepeper, ka- neel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille en laurier.