Van de steekproef geeft 1,8 procent aan zich niet uitsluitend man of vrouw, oftewel non binair te voelen. Omgerekend gaat het om tussen de 233.000 en 306.000 personen van 16 jaar en ouder in de Nederlandse samenleving.
Non-binair valt onder de transgender paraplu. In Nederland zijn er tussen de 90.000 en 390.000 trans personen.
Denk aan toiletten, sportteams, kleding en aanspreekvormen. Omdat non-binaire personen hier doorgaans buiten vallen, zijn zij niet alleen minder zichtbaar, maar worden zij hierdoor vaak ook buitengesloten van volledige deelname aan de samenleving.
Volgens onderzoek voelt 0,7 procent van de middelbare scholieren zich anders dan het geslacht dat na de geboorte werd vastgesteld.. Hoeveel van hen zichzelf zien als non-binair, is niet helemaal duidelijk. Veel scholen willen in het kader van privacy geen cijfers geven.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
Volgens onderzoek van Motivaction, dat in opdracht van Mastercard is uitgevoerd in 16 landen in Europa en Noord-Amerika (waaronder Nederland), identificeert 2.8% van de mensen zich als non-binair (Mastercard, 2022). In Nederland zou dat dan om ongeveer 500.000 mensen gaan.
Spijt van de medische transsitie
Over spijt na de transitie is niet veel bekend. Er is wel onderzoek uitgevoerd waaruit zou blijken dat het om kleine aantallen zou gaan, minder dan 1% van de transgender mensen. Maar niet zeker is of daarmee ook de echte spijtoptanten bereikt zijn.
Een non-binair persoon is dus iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. We gebruiken non-binair hier als een paraplubegrip voor een verzameling aan genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
'Non-binair gender is een trend'
Hoewel non-binair gender vaak als een nieuw idee wordt beschouwd, bestaat het al zo lang als de mensheid bestaat. In feite is non-binair gender al van 400 v.Chr.
Kort samengevat: een persoon die zich als non-binair identificeert, voelt zich niet specifiek man en ook niet specifiek vrouw.Maar juist een beetje van beide, wisselend of juist geen van beide. Non-binaire personen herkennen zich niet in de 'binaire hokjes' die we van de meeste mensen kennen: óf man, óf vrouw.
Iemand die non-binair is voelt zich niet thuis in de binaire gender categorieën (vrouw of man). Simpel gezegd: iemand die zich non-binair voelt, kan zich dus niet of niet alleen identificeren als man of vrouw. Deze persoon voelt zich dus niet specifiek man of vrouw of juist net zozeer man als vrouw.
De genderidentiteit van kinderen staat niet vast, maar ontwikkelt zich gedurende hun leven. Net als hun seksuele ontwikkeling. Kinderen laten voortdurend gedrag zien dat volgens de maatschappij passend of afwijkend zou zijn voor een jongen of meisje.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen.
Naast 'zij' en 'hij' en 'haar' en 'hem' is sinds 2016 ook het genderneutrale woord 'hen' als voornaamwoord in onze taal opgenomen. Dit kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Mensen zoals Thorn, Nanoah en Sky.
De verschillen zijn: Genderqueer wordt meestal gebruikt om je seksuele voorkeur te duiden. Maar het kan ook gebruikt worden om aan te geven dat je non binair bent. Non binair betekent dat je je geen man of vrouw voelt.
In Nederland is het mogelijk om het geslacht dat in de geboorteakte staat te laten aanpassen via de Transgenderwet. Dankzij die wet kan iedereen van 16 jaar en ouder in de Basisregistratie Personen (en daarmee op je officiële papieren zoals in je paspoort) het geslacht 'man' in 'vrouw' laten veranderen, of andersom.
Er bestonden ook enkele, voor in die tijd, transgender personen die heersten in de geschiedenis. Koning Ashurbanipal van Assyrië bracht in de 7e eeuw v. Chr. veel tijd door in vrouwenkleding, wat later misbruikt werd als reden om hem omver te werpen.
Pas rond vijf jaar beseffen ze dat hun sekse vaststaat. Hun ideeën over genderrollen kunnen rond deze leeftijd erg star zijn. En de meeste genderdysfore kinderen komen vanaf deze leeftijd in de problemen.
Uit die combinatie van cijfers blijkt dat 4 tot 7 procent van de volwassenen zich voelt aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Ofwel, ongeveer 1 op 20 personen is LHB en 1 op de 15 mensen is LHBT.
Het kan dat je kind een non-binaire genderidentiteit heeft. Het zou ook kunnen dat je kind nog zoekend is: genderidentiteiten zijn immers niet vaststaand en personen kunnen evolueren in hun gevoel van genderidentiteit. Het is belangrijk dat je als ouder je kind geen label toekent.
Leenvertaling van Engels non-binary, in de betekenis van “zich noch als (volledig) man noch als (volledig) vrouw identificerend”, voor het eerst aangetroffen in 2014, zie vindplaats hieronder. In zwang geraakt door de online sociale-mediadienst Facebook, die in februari 2014 de keuze uit 58 genderidentiteiten invoerde.