Demografie. Bonaire heeft 24.090 inwoners volgens de telling van 2022. In 2001 had 86% van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 52% op het eiland zelf geboren.
Het eiland groeit door migratie en telt inmiddels zo'n 75 nationaliteiten.
Bent u Europees Nederlander of bent u Nederlander uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba? Dan heeft u vrije toegang tot Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot maximaal 180 dagen per 365 dagen.
Bonaire heeft ca. 22.000 inwoners op een oppervlakte van 288 km2. De meeste inwoners wonen in de hoofdplaats Kralendijk en de daar omheen gelegen wijken (ca. 20.000 inwoners).
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Als u voor langer dan 6 maanden naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaat, heeft u een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig. In deze verklaring moet u aantonen dat u een plek heeft om te wonen en genoeg geld om van te leven.
De Rijksdienst Caribisch Nederland is de schakel tussen de ministeries die aanwezig zijn op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ieder ministerie is zelf inhoudelijk verantwoordelijk voor het invoeren en het uitvoeren van beleid van het betreffende ministerie.
Een heel legertje BN'ers is je al voorgegaan. Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen.
Bonaire is ongeveer twee keer zo groot als Texel en heeft 10 procent meer inwoners. Sint-Eustatius en Saba zijn samen net zo groot als Vlieland en hebben vier keer zo veel inwoners. Deze twee eilanden zijn dichter bevolkt dan Bonaire.
Kleine criminaliteit komt voor op Bonaire, net als in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding.
Bonaire is samen met Sint Eustatius en Saba een bijzondere gemeente van Nederland, en toch moet je emigreren als je langer dan zes maanden per jaar op het eiland wilt verblijven. Ook zul je moeten emigreren als je langer dan drie maanden per jaar wilt werken op Bonaire.
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland. Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven.
Europese Nederlanders, Nederlanders uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba en Amerikanen hebben vrije toegang tot Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot maximaal180 dagen per 365 dagen.
Bonairiaans en Bonaireaans zijn allebei mogelijk als bijvoeglijk naamwoord bij Bonaire.
Op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) is Nederlands de officiële taal. Op Bonaire spreekt men veel Papiaments, op Saba en Sint-Eustatius veel Engels.
Op 1 januari 2017 telde de bevolking van Bonaire 19,2 duizend inwoners. Daarvan waren ruim 7 duizend geboren Bonairianen. De overige 12 duizend kwamen overal vandaan, 2,8 duizend waren Europese Nederlanders. Dit blijkt uit bevolkingsgegevens over Caribisch Nederland van het CBS.
Bonaire staat bekend om zijn spectaculaire stranden en verbluffend zeeleven. Bonaire heeft zijn naam op de kaart gezet als een van de meest gewilde duik, snorkel, kitesurf en windsurf bestemming ter wereld. Al meer dan 20 jaar handhaaft Bonaire een toewijding aan het beschermen en behouden van zijn milieu.
Het aanbod op Curacao is groter omdat het eiland ook groter is (444 km2) met een grotere lokale bevolking. Aruba is compacter (180 km2) en heeft minder inwoners, evenals Bonaire (288 km2).
Saba en St. Eustatius liggen zo'n 7.000 km van Nederland verwijderd. Bonaire ligt nog ruim 800 km zuidelijker, vlak boven de kust van Venezuela. Bonaire, met een totale oppervlakte van 288 km2, is ongeveer anderhalf keer zo groot als Texel en het telt 18.905 inwoners (CBS, 2015).
Het is verleidelijk om te denken dat het woord Bonaire afgeleid is van het Franse woord 'bon air' (zuivere lucht), echter het Caribische eiland is waarschijnlijk door de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda vernoemd naar het indiaanse woord voor laagland namelijk 'bojnaj'.
Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk. Aruba, Curaçao en Bonaire zijn eilanden voor de kust van Venezuela.
De Nederlandse Antillen en Aruba gelden voor Europa als 'landen en gebieden overzee' (in jargon: LGO's), waar het Europese recht in beginsel niet van toepassing is.
Qua oppervlakte is dat niet het geval: Bonaire is veel groter dan Sint Maarten en Aruba.