In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in.
Goed gescheiden afval is makkelijker te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden. Ongeveer 60% van al het huishoudelijk afval wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75% in 2020.
Het aandeel gerecycled afval bleef in de jaren 2000–2014 redelijk stabiel en varieerde tussen 80 procent en 83 procent. Hoge recyclingpercentages zijn er voor bouw- en sloopafval, glas en papier.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
Bespaar CO2 en geld door afval te scheiden
Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier en we hoeven minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Ruim 80 procent van ons afval kunnen we gescheiden leveren.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
Gekeken naar verschillende sectoren in Nederland, produceert de bouw het meeste afval, gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie en landbouw.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg. Het schoonst zijn recreatiegebieden en woonwijken. Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen. Overigens is een groot deel van het zwerfafval het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid.
Het scheiden van afval is belangrijk, want alleen dan kunnen we waardevolle materialen opnieuw gebruiken. Het scheiden van plastic afval doen we vanaf 1 januari 2021 alleen nog bij de afvalverwerker. Daar haalt een scheidingsinstallatie de plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval.
Hergebruik van oud papier en karton bespaart dus waardevolle grondstoffen en energie en voorkomt een gigantische afvalberg. Daarom is het belangrijk dat u uw oud papier en karton scheidt.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit. Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen. Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Energie-opwekking
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Bronscheiding levert een betere kwaliteit aan grondstoffen op. Dit betekent dat de grondstoffen, zoals Plastic, Papier en GFT&E, beter hergebruikt kunnen worden. Bronscheiding zorgt er ook voor dat we meer bewust worden van het afval dat we elke dag weggooien. Hoe minder afval we in huis halen, hoe beter.
Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.
Hebt u bedrijfsafvalstoffen die lijken op huishoudelijk afval? Dan kunt u uw bedrijfsafval laten ophalen door de gemeente. Of u kunt het afval naar het afvalbrengstation of de milieustraat brengen. U betaalt hiervoor een reinigingsrecht.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Aannemende dat er net zo veel ongeinteresseerde vervuilers als milieubewuste mensen zijn en het midden evenredig is verdeeld, en de helft van de mensen een kat heeft en iets meer dan 2 keer per week de hele bak verschoont, kom je op gemiddeld ongeveer 33 + 26 = 59 zakken.