Kinderen van 4 tot 8 jaar wordt aangeraden dagelijks 1 tot anderhalve liter water te drinken waarvan 300 ml melk(producten). Kinderen van 9 tot 13 jaar wordt aangeraden 450 ml melk(producten) te drinken.
Bel de huisarts als je kind steeds weer overgeeft of diarree heeft en veel minder drinkt dan normaal. Of als je kind veel minder plast, een droge mond heeft of zonder tranen huilt. Bel direct de huisarts als je kind suf is of niet goed wakker te krijgen. En ook als je kind in de war is of anders reageert dan normaal.
4 tot 8 jaar
In deze leeftijd heeft je kind 1 tot 1,5 liter per dag nodig, waarvan 2 bekers melk. 'Je kunt je kind bijvoorbeeld een leuke waterfles of bidon meegeven, die op school bijgevuld kan worden. Belangrijk: was de fles elke dag goed af,' zegt Helma.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Water geniet de dagelijkse voorkeur. Het is de beste dorstlesser. Geef je kind tussen 1 en 3 jaar 1⁄2 tot 1 liter vocht. Tussen 3 en 6 jaar mag je kleuter al 1,5 liter water drinken.
Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig.
In dranken is er zóveel keus. Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk(producten)) heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg.
Baby's en jonge kinderen zijn net als ouderen een grote risicogroep voor uitdroging. Baby's die jonger zijn dan 3 maanden lopen het grootste risico op uitdroging. Kinderen onder de 2 jaar kunnen binnen 24 uur uitdrogen en oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Op lange termijn kan je bij te weinig drinken een groter risico lopen op blaasontstekingen en nierproblemen. Een vochtverlies van vier tot zes procent van het lichaamsgewicht kan zelfs leiden tot hartproblemen en een verhoogde hartslag. Verdere uitdroging (tien procent vochtverlies) is zelfs levensbedreigend.
Een peuter heeft 5-7 bekertjes water, melk en thee zonder suiker per dag nodig (ongeveer 750 ml). Bied het drinken aan bij elke maaltijd of tussendoortje, dat zijn al zo'n 3-5 bekertjes per dag.
Dranken zonder suiker zijn het beste voor je kind.Zoals water en (lauwe) thee zonder suiker. Dit is beter voor de tanden dan dranken met suiker. Ook heeft hij minder kans om te dik te worden.
Let daarbij wel, een kopje thee is niet gelijk aan een kopje water. Zo is een kop koffie het equivalent van een half kopje water. En een kop thee met cafeïne, telt dan weer voor driekwart van een kop water. Terwijl een kruidentheetje zonder cafeïne wel volledig mag worden meegerekend.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.
Tip 1: Moedig je kind continu aan om te drinken
Vaak drinken kinderen pas als ze echt dorst hebben. Moedig ze daarom aan om te drinken, als zijn het maar een paar slokjes. Geef je daarbij ook een complimentje als ze goed drinken. Hierdoor worden ze gestimuleerd om het vaker te doen.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Want dat water drinken belangrijk is, staat vast. De lijst met potentiële klachten door gebrek aan water is lang. "Slapeloosheid, vermoeidheid of hoofdpijn.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Milde uitdroging zorgt er al voor dat er minder bloed en zuurstof naar je brein stroomt, wat een ontstekingsreactie kan oproepen. Als je niet voldoende water drinkt kun je dus last krijgen van hoofdpijn, hersenmist of verwarring, vermoeidheid, stemmingswisselingen, en duizeligheid.
Klachten / symptomen uitdroging
dorst. een droge mond. minder zweten (droge oksels)minder plassen.
Gezond drinken voor je kind
Vanaf één jaar heeft je kind ongeveer 6-7 bekertjes drinken per dag nodig. Een deel daarvan bestaat uit melkproducten, zoals melk, vla en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Voor de dorst kunt u dus 15 keer per dag een ijslolly nemen in plaats van 1 glas water. Thuis kunt u ook ijslolly's maken om het droge gevoel in de mond tegen te gaan.
Het Voedingscentrum geeft advies. Het antwoord van het Voedingscentrum: water is de beste dorstlesser. Maar ook melk en yoghurt hebben kinderen elke dag nodig, stelt het Voedingscentrum. Kinderen van 4 tot 8 jaar wordt aangeraden dagelijks 1 tot anderhalve liter water te drinken waarvan 300 ml melk(producten).
Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende. Vitamine D-suppletie tot de leeftijd van 6 jaar is noodzakelijk. Verloopt een gezonde evenwichtige voeding moeilijk en/of neemt je kind geen vitamine D-supplement, kan groeimelk of -drink een meerwaarde hebben.