De term “nummer 2 haarsnit” verwijst naar een snit met de tondeuse waarbij lengte 2 op het tondeuseblad gebruikt wordt. Daarbij wordt het haar overal op 0,6 cm geknipt.
Weet je nummer. Bij het opscheren van de zijkanten is het belangrijk dat je weet welk standje je nodig hebt. Nummer vier van de tondeuse laat je haar een halve centimeter lang, nummer drie 3/8 van een inch, nummer twee een kwart inch, nummer één 1/16e inch en tot slot nummer nul is kaal.
Met een opzetkam met een '0' scheer je het haar bijna volledig af, terwijl je haar met een opzetkam met nummer 8 2,5 centimeter lang wordt. Er zit steeds drie millimeter lengte tussen de opzetkammen, beginnend met opzetkam nummer 1 waarmee het haar drie millimeter lang wordt.
Met opzet kam nummer 7 of 8 haal je het minste haar weg. Met deze opzetstukken zal er nog ongeveer 2 tot 3 centimeter haar overblijven op je hoofdhuid. Met opzetstuk 4 of lager zal je hoofdhuid te zien zijn. Een van deze opzet kammen zul je dus moeten gebruiken als je je haar wilt millimeteren.
Gemillimeterde kapsels zijn makkelijk en praktisch en je hebt er vanzelfsprekend weinig onderhoud aan. Gemillimeterde kapsels kenmerken zich door erg korte lengtes aan zowel de bovenkant, zijkanten als achterkant. Om gemillimeterde kapsels te krijgen wordt een scheerapparaat of tondeuse gebruikt op stand 1 – 2.
De conclusie luidt dat de kaalgeschoren mannen dominanter en soms zelfs groter en sterker overkomen dan mannen met een vollere haardos. De mannen met een uitdunnende haardos werden zowel het minst aantrekkelijk als het zwakst gezien.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Heb je echter last van dunner wordend haar bij de kruin, of zelfs al kale plekken? Dan kan een slickback kapsel wel goed zijn werk doen. Bij dit kapsel kam je al je haar naar achteren, met een mouse of gel om het in model te houden. Doordat je al je haar naar achter kamt, creëer je de illusie van meer haar bovenop.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Ga je voor een bijna kale look, dan gebruik je de tondeuse op een korte lengtestand van maximaal 1 millimeter. Wil je een gemillimeterd kapsel, dan kies je een lengte tussen de 1 en 3 millimeter. Voor een iets langer kapsel kies je een lengtestand tussen de 1 en 10 millimeter.
Voor een langer langer kapsel heb je kniplengtes nodig vanaf 16 millimeter. Sommige tondeuses knippen zelfs tot 40 millimeter. Let wel op dat er wat oefening nodig is om langere lokken netjes te trimmen.
Wil je het liefst zo kaal mogelijk? Dan kun je het beste voor de Balding clipper kiezen. De messen zijn extra fijn waardoor ze heel kort scheren (0.4 mm). Ze zijn niet verstelbaar maar je kan eventueel opzetkammen gebruiken.
2. Doggy style. Een heel populair standje is 'op zijn hondjes' of in het Engels 'doggy style'. Bij dit standje penetreert de man de vrouw van achter.
'De gemiddelde lengte voor een broske is 9 millimeter, met 3 millimeter ben je bijna kaal', zegt Vanhoudt. 'Scheer steeds tegen de richting van het haar in, anders glijd je gewoon over het haar en wordt het niet goed geschoren. '
Wat is een taper? Bij een kapsel met een taper verandert de lengte van het haar geleidelijk. Vaak start het vanaf de bovenkant langer, en wordt het langzaam naar beneden korter tot de natuurlijke haargrens bij de nek en de zijkanten van het hoofd. De lengte van een taper kan verschillen.
Voor het succesvol opvullen van inhammen zijn gemiddeld zo'n 500 tot 2.000 grafts nodig. Dit aantal hangt af van de mate van kaalheid bij de inhammen. Een ervaren arts kan dit aantal tijdens het intakegesprek nauwkeurig vast stellen.
Bij vrijwel alle mannen wordt de haargrens aan de voorzijde in de leeftijd van 12 tot 22 jaar onderbroken, waardoor zogenaamde inhammen ontstaan. In feite hoort het bij een mannelijk uiterlijk omdat het ontstaan van inhammen bij vrouwen veel minder voorkomt.
Een inham is een driehoekige kale plek die wordt veroorzaakt door een teruglopende haargrens. Ze ontstaan in de haargrens, net boven de slaap. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen inhammen krijgen. Bij vrouwen is het wel makkelijker te verbergen doordat deze vaker langer haar hebben.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Een dunner wordende haardos op de kruin kan een teken zijn van alopecia androgenetica: een erfelijke vorm van haaruitval waarbij het hormoon dihydrotestosteron (DHT) ervoor zorgt dat de groeifase van haren verkort wordt van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden.
De oorzaak van inhammen
Inhammen zijn vaak het eerste teken van androgene of erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Bij erfelijke kaalheid trekt de haargrens na verloop van tijd terug tot een denkbeeldige lijn tussen de oren. De kruin wordt kaal, maar er blijft wel haar op het achterhoofd en rond de oren.
Kaalheid begint bij mannen echter bij inhammen op een jong volwassene leeftijd. Ongeveer 40% van de Nederlandse mannen heeft last van inhammen en dit zorgt dan ook vaak voor grote onzekerheid of ergernis. Vaak is het ontstaan van haarverlies genetisch bepaald en onvermijdelijk.
Inhammen zijn een typische verschijningsvorm van een teruglopende haargrens op de schedel. Deze meestal driehoekige insnijdingen in de haarlijn boven de slapen komen vooral bij mannen voor als beginstadium van de klassieke mannelijke kaalheid, maar ook bij vrouwen bestaat het verschijnsel.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '