Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat. Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Vanaf een jaar of vier groeien kinderen ongeveer zes centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Meisjes groeien vooral hard tot hun 12/13e jaar. Daarna gaat het iets minder. Rond de 14.15 jaar zijn ze uitgegroeid. Jongens daarentegen kunnen wel tot hun 17/18e jaar in lengte groeien.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder
Lees voor een wetenschappelijke onderbouwing van de formules dit document (pdf) van het NCJ en TNO.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Wat moet ik weten? Een kind wordt als te groot beschouwd als de lengte naar leeftijd en geslacht meer dan twee standaarddeviaties (SD) boven het gemiddelde ligt. Voor het beoordelen van de groei is de lengte van de ouders belangrijk. Deze correleert met de streeflengte van het kind, ook wel target height genoemd.
Voor jongens: tel de lengte van beide ouders op (in cm) en deel dat getal door twee. Tel bij de uitkomst 6,5 cm op. Dit cijfer is de gemiddelde lengte van je zoon. Normaal gezien zal hij niet meer dan tien cm kleiner of groter worden dan dit getal.
Wanneer die groeispurt begint en ophoudt, hangt helemaal af van de genetische aanleg. Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Kan je langer worden door melk ? Het is een vaak gestelde vraag, ondanks dat melk een goede bron van eiwitten is (één van de essentiële groeistoffen in het menselijke lichaam) zorgt het drinken van melk er niet voor dat je langer wordt.
Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.
Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.
Onder invloed van geslachtshormonen gaat de hypofyse meer groeihormoon uitscheiden. Hierdoor versnelt de aanmaak van nieuwe kraakbeencellen in de groeischijven. Tijdens de puberteit ontstaat er daardoor een groeispurt.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
De medische wereld gebruikt de norm van klein bij mannen die kleiner zijn dan 151 cm. en bij vrouwen die kleiner zijn dan 145 cm.. De Belangenvereniging van Kleine Mensen hanteert de norm van 155 cm.
Er komt in het zestiende levensjaar ongeveer 1 centimeter bij. In de periode van van 16 - 21 jaar stopt voor zowel mannen als vrouwen de groei van het skelet. Bij vrouwen is de groei zo rond de 16- of 17-jarige leeftijd gestopt. Bij mannen is dit ongeveer op 17- of 18-jarige leeftijd.
Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei. Een tekort kan ook bij volwassenen tot problemen leiden.