T45 is de lichte bloem, met de minste vetten, een lage bindkracht, rijst zeer snel is uitermate geschikt voor het bakken van cake en patisserie. Je kunt de bloem gebruiken voor een heerlijk 'ouderwets' brood en stokbrood maar ook voor een verrukkelijke cake of biscuit.
De Italianen gebruiken de aanduiding “00” om de zogeheten uitmalingsgraad van de bloem aan te geven. Zowel patentbloem als 00-bloem is heel fijn van structuur. 00 wil zeggen dat de bloem zeer fijn gemalen is en een lage uitmalingsgraad heeft. De uitmalingsgraad is laag omdat er veel deeltjes weggezeefd zijn.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Deze franse bloem T65 is gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Doordat de franse tarwe een hoger eiwit percentage bevat heeft deze een sterkere gluten ontwikkeling. Zeer geschikt voor onder andere franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood.
Tarwebloem 405 is een tarwebloem met een laag asgehalte, wat resulteert in een mooie blanke kruimkleur. Tarwebloem 405 is een tolerante bloem met een fijne soepele deegverwerking en goede bakaard.
Manitoba bloem wordt gemaakt van harde tarwe uit de provincie Manitoba (Canada). Deze bloem heeft kwalitatief zeer goede glutenvormende eiwitten waardoor het gashoudend vermogen van het deeg zeer hoog is. Hierdoor kan je van deze bloem zeer hoge en luchtige broden bakken.
Tarwebloem
Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Manitobameel of manitobabloem. Wordt ook wel Amerikaans meel genoemd. Het wordt samengesteld uit verschillende soorten gemalen zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.
Zuurdesembrood kunt u maken van verschillende soorten meel. Tarwemeel bijvoorbeeld, speltmeel of een mix van tarwemeel met gerstemeel, maismeel of boekweitmeel. Een zuurdesembrood wordt niet volledig gemaakt van roggemeel, zoals veel mensen denken. Wel is de basis voor zuurdesembrood gemaakt van roggemeel.
Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven. Maar ook hierin heb je diverse soorten. Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel.
Een sterke bloem is een bloem dat zorgt voor een rijk gluten netwerk. Gluten maken het deeg luchtig en elastisch. Een sterke bloem zorgt dus voor een elastisch en sterk deeg. Ook heeft een sterke bloem een hoger water absorberend vermogen.
Meel T55, ook wel type 55 of type 550 genoemd, tref je aan op pakken tarwebloem. Deze bloem is zeer sterk gezeefd en daarom zitten er dus vrijwel geen zemelen in. De kruim van het brood is daarom ook haast wit met een héél klein vleugje bruin van de zemelen.
Vertaal bloem van Nederlands naar Duits
Blume; Mehl.
Tarwebloem T80 is een fijne bloem variant, waarin nog wat kiemen en zemelen van de graan te vinden zijn. Dit bloem bevat ongeveer 80 tot 85% van de hele graankorrel.
Americana is een witte bloem gemaakt van harde tarwe en bevat een zeer hoog eiwitgehalte (14%). Word veelal gebruikt om prachtige zuurdesem broden te bakken maar ook als ondersteunende bloem voor zwaardere meelsoorten zoals bijvoorbeeld volkorenmeel.
Tarwemeel T150 is volkoren meel dat boordevol kiemen en zemelen van de graan. Dit volkorenmeel bevat namelijk tussen de 95 en 100% van de gehele korrel! Met tarwebloem T-waarde 150 bak je volkoren zuurdesem broden met zeer hoge voedingswaarde. Uiteraard kan je ook dit meel met ander meel of bloem mixen.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt! Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en... Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.