Een strijkvrij overhemd is een overhemd dat u niet hoeft te strijken. Het non-iron overhemd blijft kreukvrij, zonder het te strijken. Een kreukvrij overhemd is gemakkelijk en onderhoudsvrij, eventuele kreukels van bijvoorbeeld een lange autorit zakken er meteen weer uit door uw eigen lichaamswarmte.
Er zijn ook stoffen die helemaal niet kreuken. Elastaan, lycra, wol of kasjmier bijvoorbeeld. Sommige van deze stoffen hebben een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken. Ook breiwerk kreukt nauwelijks en kunt u beter niet strijken.
Het is dus helemaal geen probleem als u uw non iron overhemd strijkt. Tijdens het strijken gebeurt hetzelfde als wanneer u het overhemd aandoet en het glad valt door de lichaamswarmte. Dus heeft u een passie voor strijken, dan zijn non iron overhemden alsnog goed om aan te schaffen.
Strijkvrije overhemden
Strijkvrije overhemden hoef je niet meer te strijken. Wassen, drogen, dragen, is het idee. Daarnaast blijven ze de hele dag vrij van kreukels waardoor je er de hele dag goed uit ziet. Bovendien zijn deze overhemden ideaal om mee te reizen, omdat ze ook in je bagage niet kreuken.
Een strijkvrij overhemd hoef je niet te strijken. Het overhemd, ook wel bekend als non iron overhemd, is dus kreukvrij zonder dat je het gestreken hebt. Dat komt door de speciale behandeling van de katoenvezels in het overhemd.
De merken Olymp, Profuomo, Seidensticker, Ledub, Michaelis en Suitable hebben een serie non-iron overhemden die zonder te strijken helemaal kreukvrij zijn. Het enige wat je hoeft te doen is het strijkvrij overhemd op een hangertje laten drogen en aantrekken.
Labfresh zegt hierover: “De antibacteriële werking in de garen doodt geurveroorzakende bacteriën uit je zweet, zodat je minder stinkt én minder hoeft te wassen. Wij garanderen dat de antibacteriële behandeling (geurwerende werking) minstens 100 wasbeurten werkzaam zal zijn.”
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Overhemden van Egyptisch katoen voelen namelijk extreem zacht aan, alsof het een tweede huid is. Het valt altijd goed in model en is strijkvrij.
Is strijkvrij jouw grootste wens? Kies dan voor een overtrek van microvezel. De synthetische stof, ook wel micropercal of microvezel genoemd, bestaat uit polyester en nylon. Naast strijkvrij heeft de stof nog veel meer voordelen.
LABFRESH x KOI. Kings Of Indigo x LABFRESH hebben de handen ineengeslagen voor het maken van het meest duurzame product tot nu toe. Beide merken worden gedreven door hetzelfde doel: de mode-industrie minder vervuilend maken en consumentengedrag permanent veranderen.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Was linnen op een fijnwasprogramma en centrifugeer met max. 600 tpm. Anders verliest het linnen teveel vocht, dat nodig is voor het kreukvrij drogen en strijken. Gebruik geen bleekmiddel of bleekadditieven bij het wassen (zelfs niet voor witte was).
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Een strijkvrij overhemd is een overhemd dat u niet hoeft te strijken. Het non-iron overhemd blijft kreukvrij, zonder het te strijken. Een kreukvrij overhemd is gemakkelijk en onderhoudsvrij, eventuele kreukels van bijvoorbeeld een lange autorit zakken er meteen weer uit door uw eigen lichaamswarmte.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.
Katoen perkal is makkelijk in onderhoud. Je kunt een perkal dekbedovertrek wassen op 60 graden en drogen in de droogtrommel op lage temperatuur. Strijken kan op maximaal 110 graden. Perkal zal dankzij de hoge weefdichtheid niet snel pillen en blijft er lang mooi uitzien.
Wil je het fijnste, allerzachtste bedje dat je kan krijgen? Dan wordt het strijken van je beddengoed aangeraden. Strijken is en blijft nou eenmaal de meest effectieve manier om alle kreukels en lijnen uit je lakens te krijgen.
Ultieme luxe: een percal dekbedovertrek
Percal katoen wordt gezien als het neusje van de zalm. Kijkend naar de kwaliteit van verschillende katoensoorten, is de kwaliteit van percal nóg beter dan die van satijn en gewoon katoen. Dat komt door de hoeveelheid garen die er voor percal katoen wordt gebruikt.
Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer. Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.
Katoen satijn dekbedovertrek is zachter dan een percale dekbedovertrek en heeft een zijdeachtige uitstraling.