Medium grote tampons kunnen ongeveer 8 ml bloed opnemen en super tampons ongeveer 10 ml. Je verliest gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed tijdens je hele menstruatie. Dit is ongeveer tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Maar vergeet niet dat het meer lijkt dan het is.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie.
Medium maandverband of tampons kunnen tot 5 ml opnemen.
Zorg ervoor dat u regelmatig uw tampons verwisselt. Doe dit binnen vier tot vijf uur aangezien u meer kans heeft op tamponziekte hoe langer u de tampon inhoudt. Doe dit binnen drie tot vier uur als u heftig ongesteld bent.
Het is geen probleem om te plassen met een tampon in. Je plas komt namelijk uit je plasbuis, wat een klein gaatje voor je vagina is. Dus plassen zal je tampon niet doorweken. Wel kun je eventueel het touwtje naar de zijkant schuiven, zodat het niet nat wordt.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Hevig bloedverlies en hevige pijn tijdens de menstruatie betekent voor elke vrouw iets anders. Het bloedverlies kan bijvoorbeeld meer zijn dan u gewend bent. U hebt veel tampons of maandverband nodig en moet u vaker verschonen. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Zou het niet fantastisch zijn om tijdens je menstruatie wakker te worden met een schoon gevoel en te weten dat je de hele nacht goed beschermd was? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je tampons 's nachts gebruiken en je tijdens je menstruatie 24/7 veilig en fris voelen.
Je neemt de houding aan die je het fijnst lijkt en spreidt dan je schaamlippen. Je brengt nu met je wijsvinger de tampon naar de ingang van je vagina. Dan duw je hem zachtjes naar binnen. Als de tampon en je hele middelvinger in je vagina zijn, zit de tampon diep genoeg.
Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet.
Als u plotseling veel bloed verliest, ga dan meteen naar uw huisarts.U krijgt dan een middel met progestageen (bijvoorbeeld lynestrenol, 1 keer per dag 10 milligram). Hiermee wordt het bloedverlies veel minder binnen 2 dagen. Als de behandeling met progestageen is afgelopen, kunt u andere medicijnen gaan gebruiken.
Het is het baarmoederslijmvlies dat loskomt tijdens je menstruatie, maar dat samen geklonterd is door omstandigheden. Een stolsel is dus een combinatie van baarmoederslijmvlies, de rode bloedcellen uit je bloed en wat eiwitten uit je bloed (die eiwitten zijn belangrijk voor de vloeibaarheid van je bloed).
Hoeveel kilo weeg je meer als je ongesteld bent? Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.
Een veel voorkomende optie is een medicijn genaamd norethisteron of lynestrenol. Het is eigenlijk een vorm van het hormoon progesteron dat werkt door te voorkomen dat het baarmoederslijmvlies loslaat. Norethisteron wordt geleverd als tabletten en moet ongeveer 3 dagen voordat je menstrueert worden ingenomen.
Vocht ophouden
Tijdens de menstruatiecyclus voelen heel wat vrouwen zich opgezwollen. De niveaus van de vrouwelijke voortplantingshormonen oestrogeen en progesteron nemen toe. Dat leidt tot een verandering in het verzadigingspunt van het lichaam voor natrium en zorgt voor vochtophoping.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen).
Net toen je dacht dat één menstruatie per cyclus genoeg was, blijkt dat het mogelijk is om meer dan één keer per maand ongesteld te worden. Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans.
Je weet wanneer een tampon op de juiste plaats zit als je hem niet voelt zitten. En maak je geen zorgen - een tampon kan nooit te diep zitten, want de ingang van je baarmoeder (de baarmoederhals) is te klein voor een tampon om er doorheen te kunnen.
Je kunt ook proberen om te plassen of diep adem te halen voordat je de tampon verwijdert. Dit helpt om je vaginale spieren te ontspannen. Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek! Je zou er bij moeten kunnen door te hurken en voorzichtig je duim en wijsvinger in je vagina te plaatsen.
Doe vlak voor je gaat zwemmen een schone in en haal hem er na het zwemmen direct uit. Dit hoeft natuurlijk niet na iedere duik. Hoe lang je een tampon kunt dragen, hangt af van de fase van je menstruatie en hoe zwaar je bloedverlies is. Tampons kunnen het best ongeveer om de vier uur vervangen worden.