Een kledingstomer is een apparaat waarmee je snel en gemakkelijk kreukels uit je kleding stoomt. We onderscheiden 2 soorten kledingstomers: handstomers en kledingstomers met standaard. Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer.
Kleding stomen is niet hetzelfde als strijken met stoom. Dus gebruik je een stoomstrijkijzer? Het helpt je de kreukels er makkelijk uit te strijken. Het is aan de andere kant geen manier om jouw kleding te reinigen zonder wassen.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
De eenvoudigste oplossing is om een plat oppervlak te bedekken met een hittebestendige stof als geïmproviseerde strijkplank. Je kunt ook een paar alternatieven proberen, zoals strijken op een strijkdeken of op een magnetische strijkmat, of zelfs een stijltang gebruiken om kleine kreukels weg te strijken.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
#3 Warme stijltang
Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.
De AirDresser voorkomt schade aan en krimpen van kleding en droogt op een lage temperatuur met JetAir van bovenaf en een warmtepomp van onderen. Die bevorderen de luchtcirculatie en drogen kleding gelijkmatig en mild.
Leg de kraag uitgevouwen plat op de strijkplank. Strijk eerst de binnenkant, dan de buitenkant. Strijk van beneden naar boven. Vouw je de kraag weer dubbel en strijk voorzichtig over de kraag, zodat de kraag goed gevouwen blijft zitten als je het overhemd draagt.
Ook je föhn kan wonderen verrichten als het gaat om kreukels. Hier kun je het best wel meteen de plantenspuit gebruiken om water op de kreuken te krijgen. Vervolgens föhn je ze eruit. Het water zorgt voor stoom en die stoom zorgt dan weer dat de kreuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Om tijd te besparen, zou je ook op deze manieren je kleding kreukvrij kunnen krijgen. Gooi je gekreukelde outfit in de droger samen met en nat washandje en zet je droger 10 tot 15 minuten aan. De stoom dat uit het washandje komt, zorgt ervoor dat rimpels in je kleding worden rechtgetrokken.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.
Stoomstrijkijzers zijn een stuk voordeliger geprijsd dan stoomgeneratoren. Een goed stoomstrijkijzer kost zo'n €50, terwijl een goede stoomgenerator al gauw meer dan €100 kost.
Beste koop kledingstomer
Deze SteamOne S-Nomad Plus is de topper uit onze kledingstomer review. Nadat we deze kledingstomer een paar keer hadden gebruikt, besloten we om deze de titel “Beste koop kledingstomer” te geven. Met deze draagbare handstomer haal je snel kreukels en luchtjes uit je kleding.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Wat is stomen bij verkoudheid? Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten.