De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen.
In de taalpraktijk wordt een verdieping echter haast altijd als een 'bovenverdieping' beschouwd. De meeste mensen beschouwen een flat van tien verdiepingen dus als een gebouw met tien verdiepingen boven de benedenverdieping.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen.
Nummering en benaming
De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts. Als de laag onder de grond ligt, heet deze de kelder. Een laag half in de grond heet kelderverdieping (ook wel souterrain).
Het in 2014 opgeleverde woon-werkgebouw 'Patch 22' in Amsterdam-Noord is momenteel het hoogste houten gebouw in Nederland. Het gebouw van 30 meter hoog oogt met zijn verspringende hoeken als zes losjes op elkaar gestapelde schoendozen. Architect Tom Frantzen ontwierp het complex en zag toe op de bouw.
'Bro Upkot', zo zal de nieuwe landmark aan de Gentse skyline heten. Eind 2020 moet de toren er staan. Upgrade Estate, het bedrijf achter Upkot, bouwt de gigant aan de R4, waar ook de UGent nog bouwplannen heeft. Bro Upkot wordt 60 meter hoog.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
1 m2 = 100 x 100 cm2 = 10.000 cm. 1 dam2 = 10 x 10 m2 = 100 m2 = 1 are = 100 centiare.
De internationale voet
De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m. Een meter is dan dus 1/0,3048 ofwel 3,2808399 voet (3,28 ft).
De zolder is de bovenste verdieping direct onder het dak van een gebouw. De term wordt vooral gebruikt bij gebouwen met een puntdak. De bovenste verdieping van een gebouw met plat dak wordt meestal geen zolder genoemd.
De woonlaag boven die op de begane grond is dan de eerste verdieping. Er zijn ook landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, waar men met "eerste verdieping" de woonlaag op de begane grond of het straatniveau aanduidt. Wat dus in Nederland de eerste verdieping is, wordt in Canada de tweede verdieping genoemd.
De begane grond verdieping van een woning is de eerste bouwlaag, eerste verdieping is de tweede bouwlaag enz. Een kelder en een zolder zijn in deze definitie bij een woning vaak geen bouwlaag omdat daar meestal geen woonfunctie aan gekoppeld is. Een volgens de woonfunctie bewoonbaar souterrain is als bouwlaag te zien.
Taipei 101 (Taiwan) – 509 meter
In de Taiwanese hoofdstad Taipei staat de wolkenkrabber Taipei 101. In december 2004 werd deze toren geopend. Het was toen tijdelijk, met een hoogte van 508 meter, het hoogste gebouw ter wereld.
De Burj Khalifa is op dit moment, met een hoogte van 828 meter, het hoogste gebouw van de wereld.
Wolkenkrabbers kunnen gaan wiebelen bij een aardbeving of, couranter in onze contreien, bij een hevige storm. Bij lage gebouwen is de speling miniem, maar heel hoge torens kunnen tot enkele tientallen centimeter of zelfs meer dan een meter heen en weer bewegen.
In de galerijflats uit de jaren zeven g zijn de slaapkamers meestal 2,6 m of 2,7 m breed.
Lengte x breedte
Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.