25-37% van de ho en wo-studenten stopt met de studie In de jaren 2017-2018 en 2018-2019 lag het percentage studenten dat stopte met de studie in het eerste jaar rond de 32%. In absolute cijfers stoppen zo'n 42.500 studenten tijdens of na het eerste jaar van hun studie.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen. Uitgesplitst naar niveau gaat het hierbij om 23% van de mbo-studenten, 22% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten.
In het geheel steeg de uitval na een jaar hbo-bachelor van 11,3 procent in 2020 naar 14,6 procent in 2021. De grootste groep in relatief opzicht was dit jaar mbo'ers (vier procentpunt stijging tot 18,9 procent). Daarnaast steeg de uitval na drie jaar aan studie nog sterker van 2,0 naar 6,7 procent.
Nederland telt in collegejaar '22-'23 (peildatum 1 oktober) 754.500 voltijd en duale studenten. Hieronder vallen dus niet deeltijdstudenten en studiepuntmobiele studenten. binnen het door de overheid bekostigde hoger onderwijs. Hiervan zijn 398.900 studenten uitwonend.
Van de studenten geeft 21% aan dat er één reden is voor studievertraging, terwijl meer dan 37% van de studenten meer dan één reden heeft voor vertraging. De langstudeerdersboete voorziet in 1 jaar vertraging, maar met meer dan één reden voor vertraging is de kans groot dat de uitloop meer dan één jaar wordt.
Ruim 83.000 hbo-studenten verlieten na schooljaar 2020/2021 het onderwijs. Daarvan hadden er ruim 56.000 een diploma en meer dan 27.000 geen diploma.
In Nederland had in 2022 9% van de 65- tot 75-jarigen een diploma op het niveau van de hbo- of wo-master. Dit aandeel is onder jongere generaties beduidend groter. Zo ging het bij de 25- tot 35-jarigen om 23%. Het aandeel laagopgeleiden daarentegen is bij de 65- tot 75-jarigen weer groter.
De leeftijd waarop het merendeel de studie heeft afgerond is een jaar opgeschoven, van 23 naar 24 jaar. Meer studenten volgen bovendien een hbo- of universitaire opleiding, waarvoor zij langer in de collegebanken zitten. Vooral voor hen geldt dat zij langer thuis blijven wonen.
De gemiddelde leeftijd van studenten bedraagt 22,7 jaar, waarbij hbo-studenten gemiddeld 22,4 jaar oud zijn en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar oud zijn. Internationale studenten zijn gemiddeld 6 maanden ouder dan Nederlandse studenten. Bijna alle hbo-studenten volgen een bacheloropleiding (98 procent).
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
De belangrijkste redenen die eerstejaarsstudenten geven voor uitval en switch zijn 'de verwachting is niet uitgekomen' (51%), 'verkeerde studiekeuze gemaakt' (50%), 'de manier van onderwijs sloot niet aan' (37%), 'de studie was te zwaar' (33%) en 'onvoldoende gemotiveerd' (27%).
"Nu haalt 27 procent van de studenten bij ons na 3 jaar zijn bachelor, na 5 jaar is dat 51 procent", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat geldt wel enkel voor wie zijn bachelor haalt in dezelfde richting waarin hij gestart is.
Dat blijkt uit cijfers van de hogeschool. Maar veel opleidingen kennen flinke pieken en dalen in het aantal afhakers. De elf studies op een rij met de hoogste en de laagste uitval. Chemische Technologie spant de kroon met 34 procent uitval tot en met januari.
Thuis wonen is sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 snel de norm geworden. Ging acht jaar terug ruim de helft van de Nederlandse studenten (53 procent) uit huis, nu is dat nog 44 procent.
Stoppen met je studie betekent wel dat je wat dingen moet regelen: Schrijf je uit bij de school of universiteit waar je op zit.Dit doe je via Studielink of via de school zelf.Zet je studiefinanciering en studenten OV stop.
Dit jaar heeft 34% van de eerstejaarsstudenten het propedeutisch diploma in één jaar gehaald. Dit is een mooie prestatie die we op zaterdag 23 november gezamenlijk hebben gevierd met de betreffende studenten en hun naasten. Deze 34% komt neer op exact 1.007 van de in totaal 2.925 instromende studenten.
Tot elke leeftijd. Voor sommige kan natuurlijk om een bepaalde voor opleiding of kennis worden vereist. is niet leeftijd geboden om te studeren. echter heb je wel maar tot je 30e recht op studiefinanciering.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
In de meeste gevallen wordt het prestatiebeurs gedeelte van je studieschuld omgezet in een gift als je je diploma binnen 10 jaar hebt gehaald. Ook als je je diploma niet binnen 10 jaar hebt gehaald, of als er speciale omstandigheden zijn, kan je je prestatiebeurs (en soms ook je lening) kwijtgescholden krijgen.
Voor hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd. U moet jonger zijn dan 30 als uw studiefinanciering ingaat.
Studeren lijkt vooral iets voor tieners en twintigers die net van de middelbare school komen, maar dat hoeft helemaal niet. Ook op latere leeftijd kun je nog beginnen aan een studie. Je kan je laten omscholen of als je met pensioen bent een studierichting kiezen waar je altijd al dol op was.
"Ik draag een leven vol kennis bij me." Over een week is het zover: dan studeert Hermans officieel af. De 74-jarige man heeft er al flink wat jaren studeren op zitten. Zo deed hij in het verleden rechten - Hermans is rechter en oud-vicepresident geweest bij het gerechtshof van Leeuwarden en Amsterdam.
In Amerika wordt er geen verschil gemaakt tussen HBO en WO en dus kunnen er grote academische niveauverschillen zijn per universiteit.
Naar het hbo via een toelatingstoets
Heb je een hbo-opleiding op het oog en ben je minimaal 21 jaar als deze begint? Dan is het mogelijk om een toelatingstoets te doen bij de school die de studie aanbiedt. Hogescholen noemen deze toets meestal de 21+-toets, het 21+-toelatingsonderzoek of het colloquium doctum.
Met een havodiploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kunt u een opleiding gaan volgen aan een hogeschool. Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.