Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.
Oorzaken van besmetting met salmonella
De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
Salmonellose is een goedaardige ziekte en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken. Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septikemie of meningitis.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
Vaak raken mensen besmet door het eten van besmette voedingswaren. Ook kun je de infectie oplopen door contact met iemand die nog ziek is of net hersteld is.
De Salmonella-bacterie wordt via orale weg op de mens overgedragen: vooral door van besmette dieren afkomstig voedsel rauw of te weinig gegaard te eten (vlees, eieren, producten op basis van rauwe eieren) soms door het eten van voedsel besmet met de ontlasting van een besmet dier (fruit, groenten, salades)
De salmonellabacterie kan buiten het dier lang in leven blijven. In de drijfmestopslag bijvoorbeeld, kan de bacterie enkele maanden overleven; in water nog langer. Binnen het besmette bedrijf vindt besmetting vooral plaats door direct contact tussen de dieren en door contact met mest van besmettelijke dieren.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
De bacterie groeit vooral in stilstaand water met een temperatuur tussen 30 en 50°C. Tussen 50 en 70°C sterft de bacterie af en dit gaat sneller naarmate de temperatuur hoger is. Het drinken van water vormt geen risico en de ziekte is ook niet overdraagbaar van mens op mens.
Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, waar chocola van het merk Kinder wordt gemaakt. Die chocola werd in april uit de handel gehaald. De meeste kinderen die besmet raakten, zijn jonger dan tien. Ze wonen in twaalf verschillende landen.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Wat een prutsers. De bacteriën zijn zelfs sterker. "We dachten dat ze snel zouden doodgaan, maar het bleek dat ze nog tot twee jaar later te vinden waren in de chocolade", zegt Beumer. "Dat is ook wel te verklaren, want ze rollen zich op en overleven dan langer.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
De producent van Kinder-chocola Ferrero roept uit voorzorg verschillende producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Gisteren werd bekend dat twee Nederlandse kinderen zijn besmet met de bacterie.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.
De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.