Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
Wat zijn de gevolgen van phishing? De gevolgen van een phishing actie zijn bijvoorbeeld dat je geld gaat missen of dat je een verzoek om losgeld te betalen krijgt voor door de cybercrimineel versleutelde gegevens op je laptop of computer.
Phishing is een vorm van online criminaliteit waarbij criminelen via allerlei trucs en kanalen persoonlijke informatie of geld proberen te stelen. Vaak worden slachtoffers benaderd via e-mail of sms. De oplichter doet zich voor als iemand anders. Dit kan een officiële instantie zijn, maar ook een goede vriend.
Van andere vormen van phishing (bijvoorbeeld als het niet gaat om uw bankgegevens maar om andere inloggegevens) kunt u alleen aangifte doen op een politiebureau. Belt u 0900-8844 (lokaal tarief) voor een afspraak. U kunt dit nummer ook bellen als u niet zeker weet om welke vorm van phishing het gaat.
In phishingmails probeert de oplichter je onder druk te zetten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van urgentie, in de vorm van tekst zoals 'laatste waarschuwing' of 'laatste kans'. De fraudeur zegt dat je account verloopt of dat je een speciale aanbieding misloopt als je niet direct reageert.
De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".
Wanneer is phishing strafbaar? Phishing wordt meestal vervolgd als overtreding van art. 326 Sr (oplichting) en/of art. 225 Sr (valsheid in geschrifte).
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen.
De NPO stelt dat 'in het kader van brede vernieuwing' is gekozen voor het stopzetten van Opgelicht?! “We zijn in gesprek met de AvroTros over de programmering,” aldus de NPO. Het is niet de eerste ophef die afgelopen weken ontstaat over de nieuwe programmering.
Spamberichten zijn ongewenste advertenties en niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Phishing is een vorm van internetfraude.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je via een e-mailbericht naar een valse website wordt gelokt die sterk op een site van een bank (of bedrijf) lijkt. Wanneer je je persoonlijke gegevens op de valse website invoert kan de oplichter deze gebruiken om zelf transacties of aankopen uit te voeren.
Ruim honderdduizend Nederlanders gedupeerd door phishing
Twee procent geeft aan hier in te zijn getrapt. Bijna de helft hiervan (0,8 procent, ruim honderdduizend personen) is er uiteindelijk geld door verloren.
Er bestaat een verzekering tegen online fraude zoals phishing en hacking. Tijdens de coronacrisis zijn er opvallend meer meldingen van phishing en andere online fraude. Fraudeurs beseffen dat we meer zorgen aan ons hoofd hebben en maken daar misbruik van. Maar wist je dat je je nu ook kan verzekeren tegen cyberfraude?
Opgelicht?!
Het programma werd sinds 2016 gepresenteerd door Jaap Jongbloed, die het overnam van Antoinette Hertsenberg.
Stuur de frauduleuze e-mail door naar [email protected] en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank.
Identiteitsfraude gebeurt bij verschillende vormen van criminaliteit. Bijvoorbeeld illegale arbeid, mensensmokkel, drugshandel, witwassen van geld en allerlei vormen van fraude. Door een identiteit te stelen, kopen criminelen op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.
In 2018 is er nochtans een wet ingevoerd die banken verplicht om slachtoffers van online-oplichting integraal terug te betalen. De overheid legt daarmee veel verantwoordelijkheid bij banken: zij moeten ervoor zorgen dat hun systemen niet misbruikt kunnen worden.
Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Wat? Vishing is elke vorm van oplichting via de telefoon. Het is een combinatie van 'voice' en 'phishing'. Oplichters bellen je op en vragen persoonlijke, financiële of veiligheidsinformatie, of ze vragen om geld over te maken.
Bij spearphishing hebben de cybercriminelen specifieke slachtoffers in het vizier en is de cyberaanval dus doelgericht. Daarom wordt spearphishing gezien als een gevaarlijkere vorm van phishing, die moeilijker te herkennen is.