Naar schatting maakten 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers, waarbij is gekeken naar het aantal inwoners van 77 jaar en ouder.
Vandaag is het 76 jaar geleden dat heel Nederland was bevrijd. De Duitsers waren verslagen; de Tweede Wereldoorlog was definitief ten einde. 1,3 miljoen Nederlanders die de bevrijding meemaakten, zijn nog in leven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verzet in de Tweede Wereldoorlog. Hoeveel mensen precies actief waren in het verzet tegen de Duitsers is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat zo'n 45.000 mensen in het georganiseerde verzet zaten, waarvan aan het eind van de oorlog nog zo'n 35.000 in leven waren.
Bijna drie miljoen Nederlanders emigreerden na de Tweede Wereldoorlog naar landen als Canada en Australië. Het voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse overheid was dikwijls verre van objectief, constateert neerlandicus Ton van Kalmthout in zijn oratie.
Amerika verloor 419,400 soldaten, Groot-Brittannië ongeveer 450,900 mensen (burgers en soldaten) en Frankrijk 600.000 mensen (burgers en soldaten). Hitler-Duitsland had ongeveer 6.9 tot 7.4 miljoen doden te betreuren (burgers en soldaten). Duidelijk is dat de Sovjet-Unie het grootste offer heeft gebracht.
Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945
Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners. China volgde met 10 tot 20 miljoen slachtoffers. Procentueel had Polen het het zwaarste te verduren: het verloor 16,5 procent van zijn bevolking (5,7 miljoen mensen).
Meer dan twee miljoen ton aan bommen werd losgelaten op Laos, waarbij voornamelijk dorpen en kleine steden in het noordoosten van het land vernietigd werden. Laos wordt nu ook wel gezien als het meest gebombardeerde land ter wereld.
Uitzichtloosheid na de Tweede Wereldoorlog
Tussen 1945 en 1954 emigreerde één op de twintig Nederlanders naar landen als Zuid-Afrika, Canada of Australië. Daarnaast dacht 32 procent van de Nederlandse bevolking serieus na over emigratie in 1948.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Tweede Wereldoorlog was bloedigste oorlog aller tijden. Verliescijfers van de Tweede Wereldoorlog zijn vaak onnauwkeurig. Voor de meeste landen gaat het om schattingen. Eén ding staat echter vast: de Sovjet-Unie verloor meer levens dan enig ander land.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster van Nederland. Bij Just Publishers verscheen eind 2015 het boek Hannie Schaft. Het levensverhaal van een vrouw in verzet tegen de nazi's van journalist Ton Kors († 1993).
Personen die met de Duitse bezetter samenwerkten, worden aangeduid als 'collaborateurs' of in Vlaanderen ook wel als incivieken of – meer denigrerend – zwarten. Collaboratie kon politieke, militaire of economische vormen aannemen, maar ook verklikking en verraad behoren ertoe.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn 26,6 miljoen Sovjetburgers omgekomen. Dat waren niet alleen maar Russen. In de Russische deelrepubliek vonden 14 miljoen mensen (van wie 7,2 miljoen militairen) de dood, dat wil zeggen 12,7 procent van de bevolking.
Als gevolg van oorlogshandelingen en van ontberingen tijdens krijgsgevangenschap kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 16.000 militairen en gemilitariseerde burgers in dienst van het Koninkrijk om het leven.
Ja, als EU-burger kun je zonder visum wonen in Griekenland. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet je je wel registreren. Het is dan belangrijk dat je een baan en een vast woonadres hebt. De huurprijzen liggen in Griekenland lager dan in Nederland.
In Europa staan in de top 3 beste landen om te wonen Zweden, Finland en Denemarken.
Op basis van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking en een groep potentiële emigranten blijkt dat de Nederlander die vertrekt vooral op zoek is naar het goede leven: rust, ruimte, natuur en vriendelijke mensen. Eén op vier Nederlanders die in 2005 emigratieplannen had is twee jaar later vertrokken.
Van de emigranten die in Nederland geboren zijn, verhuist het grootste deel naar België (14,1 procent) of Duitsland (11,5 procent). Ook Spanje en Groot-Brittannië zijn populaire vestigingslanden. Bij emigranten met een tweede generatie-migratieachtergrond staan Turkije en Polen ook in de top 10.
Door de Duitse luchtmacht zijn op Nederlands grondgebied de volgende bombardementen uitgevoerd (de aantallen doden betreffen burgerslachtoffers): Luftwaffe, 11 mei 1940: Amsterdam, Blauwburgwal, 44 doden. Doel onbekend, mogelijk heeft een door de luchtafweer aangeschoten Duits vliegtuig lukraak bommen afgeworpen.
In de Noordzee liggen naar schatting nog tienduizenden mijnen en bommen. Deze explosieven vormen nog altijd een gevaar voor vissers. Regelmatig melden vissers dat zij een explosief in hun netten hebben gevonden. De Kustwacht schakelt dan Defensie in om het explosief te ruimen.
IJsland: het veiligste land
Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie. IJsland maakt deel uit van de NAVO, maar heeft geen eigen leger (een kustwacht en politiekorps volstaan).