In Nederland sterven per jaar naar schatting 4.900 mensen met diabetes type 1 en 34.000 mensen met diabetes type 2. Bij ongeveer 7% van de mensen met diabetes wordt diabetes aangemerkt als de onderliggende doodsoorzaak.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Mensen met diabetes type 1 moeten dagelijks verschillende keren insuline spuiten om de bloedglucose laag genoeg te houden. Zonder toediening van insuline kunnen levensbedreigende situaties optreden.
Gegevens uit 2019 tonen aan dat China, India en de Verenigde Staten de drie landen zijn met het hoogste aantal volwassenen met diabetes. Deze drie landen hebben ook het hoogste percentage mensen met diabetes ouder dan 65 jaar.
In het nieuws. Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.
Diabetes type 1 is een chronische ziekte.Dit betekent dat de ziekte levenslang aanwezig blijft.
Diabetes kan een verwoestend effect hebben op het lichaam. Met name op de grote vaten, nieren, ogen en zenuwen. Hierdoor kunnen op de lange termijn zeer ernstige complicaties ontstaan zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen, aantasting van de zenuwen (neuropathie) en amputaties.
Mensen met diabetes hebben een grotere kans om vroegtijdig te overlijden: voor 45- tot 70-jarigen met diabetes type 1 is de kans op overlijden vijf keer zo groot als voor mensen zonder diabetes en voor mensen met diabetes type 2 is dit twee keer zo groot.
Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.
Het verschil in levensverwachting is op 65 jarige leeftijd minder groot, maar bedraagt voor mannen nog steeds acht en voor vrouwen negen jaar. Bij zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 2 is de levensverwachting ongeveer vier jaar korter en dit verschil neemt op 65 jarige leeftijd af tot ruim twee jaar.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Gevolgen. Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
- Bij ruim 7% van de mensen met diabetes (ouder dan 45 jaar) die overlijden is diabetes gemeld als de onderliggende doodsoorzaak. - De kans om te overlijden is voor mensen van 45-70 jaar met diabetes type 1 ongeveer vijf keer zo groot als voor mensen zonder diabetes.
Door gezonder te eten, bewuster om te gaan met snelle koolhydraten/suiker, af te vallen bij overgewicht en meer te bewegen kan het lichaam beter reageren op de lichaamseigen insuline. Hierdoor wordt je bloedsuiker lager en meer stabiel. Zo is diabetes omkeerbaar en voel je je weer beter!
Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling. Type 1 diabetes heeft niets te maken met te dik zijn of met te weinig bewegen.
Uit onderzoek blijkt een hogere prevalentie van diabetes mellitus type II bij Turken in Nederland dan onder de autochtone bevolking. Mogelijke oorzaken zijn: overgewicht, erfelijke factoren, omgevingsfactoren, gebrek aan lichaamsbeweging en stress.
In het begin is diabetes type 2 lastig te herkennen. Mogelijke symptomen zijn dorst, veel plassen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht genezende wondjes. Op de lange termijn vergroot diabetes type 2 de kans op verschillende ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
Bij remissie is het per definitie mogelijk dat de ziekteverschijnselen terugkeren. 6 We zullen naar onderliggende mechanismen moeten kijken om deze vragen te kunnen beantwoorden. Je kunt pas van genezing van diabetes mellitus type 2 spreken als er sprake is van een volledig herstel van goede gezondheid.
Komt diabetes vaak voor op jonge leeftijd? Hoewel je diabetes type 1 op iedere leeftijd kunt krijgen, ontstaat het vaker bij kinderen dan bij volwassen. Iets meer dan de helft van alle mensen met diabetes type 1 krijgt de ziekte namelijk voordat ze 18 jaar oud zijn.
Type 1 diabetes is een ingewikkelde aandoening waar aanleg en omgeving beiden een belangrijke rol spelen in het ontstaan. Veel factoren dragen bij en veel vragen zijn nog niet beantwoord. In Nederland komt type 1 diabetes bij 1 op de 1000 kinderen voor.
Diabetes was bij 7% de onderliggende doodsoorzaak
In de periode 2012-2019 overleden in totaal 10.426 mannen en 11.759 vrouwen ouder dan 45 jaar bij wie diabetes als onderliggende doodsoorzaak.
Bij een te hoge bloedsuikerwaarde (10 mmol/l of hoger) zit er te veel glucose (suiker) in je bloed.Daardoor kun je een hyper krijgen, en dat is niet goed voor je gezondheid. Dit voorkom je door handmatig of met een pompje insuline toe te dienen.
Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen. Wordt de glucosewaarde echt te laag, dan val je flauw. In het ergste geval kan dat leiden tot een coma, blijvende hersenschade of de dood.