Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.
In 1968 stikten 1,02 per 100 duizend kinderen in een object tegenover 0,25 in 2017. De afname was het grootst bij kinderen onder de 3 jaar. In deze periode troffen verschillende overheidsinstanties maatregelen om verstikking bij kinderen te voorkómen.
Vergeleken met 1996 verdriedubbelde het aantal drugsdoden tot 67. Waar in 1996 nog 80 mensen overleden door rook, vuur of vlammen, is in 2014 dat aantal gedaald tot 37. Het aantal doden door verstikking is daarentegen gestegen tot 60.
"Voedsel veroorzaakt de meeste verslikkingsongevallen. Gevolgd door munten, ballonnen of ander speelgoed. Kinderen die stikken in fruit is een groeiend probleem. Toch zijn veel ongelukken vrij gemakkelijk te voorkomen.
Bij ernstige verslikking geeft het slachtoffer aan benauwd te zijn. Hij grijpt mogelijk naar de keel, is in paniek, kan niet praten of hoorbaar hoesten en probeert wanhopig adem te halen, wat soms een gierend geluid geeft.
Slaapgerelateerde ademdisfuncties zijn korte episodes van geheel of gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen tijdens de slaap. De belangrijkste symptomen zijn snurken, benauwdheid, gevoel van stikken, en naar lucht happen.
Kort gezegd moet je, als je dus het gevoel hebt dat je stikt, een houding aannemen alsof je een push-up gaat doen. Dan laat je je armen voorover vallen zodat je met je borstkas een smak op de grond maakt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat hetgeen wat je luchtpijp verstopt, eruit schiet.
Zo herken je een ernstige verslikking:
Paniek of naar de keel grijpen. Niet kunnen spreken of ademen (wel soms piepende ademhaling) Soms: zacht of stil hoesten. Verminderd bewustzijn krijgen of bewusteloos raken.
Wanneer er ernstige verslikking is, dan geeft het slachtoffer aan benauwd te zijn. Hij/zij grijpt mogelijk naar de keel, kan niet praten of hoorbaar hoesten, is in paniek, probeert adem te halen dit kan soms een gierend geluid geven.
Daarnaast drukt het eigen lichaamsgewicht ook de halsslagaders dicht zodat de hersenen niet meer van bloed worden voorzien. Meestal zal vooral door dat laatste binnen circa tien seconden bewusteloosheid intreden en de hartdood na circa acht minuten.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Het beste antwoord
Dat kan binnen 1minuut. De hersenen zouden 2minuten zonder bloedtoevoer kunnen. Demeeste verwurgingen worden gepleegdmet grote drukop het strottenhoofd.De door de politie toegepastegreep drukt waarschijnlijk de beide hoofdslagaders dicht met als ongewenst effect de dood.
Wanneer een cliënt zich verslikt, komt eten of drinken in de luchtpijp terecht. In de meeste gevallen zal de cliënt die zich verslikt een hoestbui krijgen. Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware 'uit wordt geblazen'.
Een beroerte, de ziekte van Parkinson of dementie bijvoorbeeld, kunnen leiden tot zogenaamde coördinatieproblemen in de slikbeweging. Het samenspel van de spiergroepen die betrokken zijn bij het slikken is verstoord. Daarnaast kan het gevoel in de mond verminderd zijn.
Aspiratie. Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en u onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer er voeding of speeksel in de longen komt heeft u namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
U kunt zich verslikken in uw eigen speeksel. Het is dan ook erg belangrijk dat uw mond zo schoon mogelijk is en blijft. Volgt u bij het tandenpoetsen de adviezen van de verpleegkundige goed op. U kunt zich bijvoorbeeld ook verslikken in tandpasta.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Normaal gaat het slikken automatisch en vanzelf zonder dat we erbij nadenken. Bij het slikken zijn veel spieren betrokken, maar ook hersenzenuwen. Door een goede samenwerking tussen de spieren en zenuwen kunnen we slikken zonder problemen. Dat doen we gemiddeld 600 keer per dag.
Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Door met een vuist op je buik te slaan. Maak een vuist met één hand, en zet deze vlak boven je navel. Leg je andere hand daar plat bovenop en duw zo hard je kan in korte, snelle bewegingen. Herhaal een 5-tal keer.
Symptomen van eten in de longen
Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook 's nachts kan optreden. Etensresten kunnen dan in de luchtwegen terechtkomen en dit kan vervolgens zorgen voor longontsteking. Ook kan er gewichtsverlies optreden door een verminderde eetlust.
Een vreemd voorwerp kan een milde of ernstige luchtwegbelemmering veroorzaken. Een slachtoffer dat nog kan spreken, hoesten en ademen, heeft een milde luchtwegbelemmering. Een slachtoffer dat niet kan spreken, een verzwakkende hoest heeft, naar adem snakt of niet kan ademen, heeft een ernstige luchtwegbelemmering.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.