Op 3 augustus 1492 vertrokken de drie schepen naar de Canarische Eilanden. Columbus verbleef hier nog enkele weken om extra proviand in te slaan en herstelwerkzaamheden aan de schepen uit te voeren. De vloot begon op 6 september vanuit La Gomera aan de oversteek van de Atlantische Oceaan.
De eerste expeditie in 1492
Op 3 augustus 1492 verliet Columbus voor het eerst het Spaanse vasteland. Hij voer met drie schepen in westwaartse richting, naar Zuidoost Azië. Na een reis van ruim twee maanden was er op 12 oktober land in zicht.
Hij zeilde door naar Cuba en keerde toen terug naar Spanje. Columbus maakte nog drie andere reizen naar het gebied en ontdekte onder andere Haïti, Panama en Venezuela. Amerika dankt haar naam aan een andere ontdekkingsreiziger: Amerigo Vespucci. In 1499 bereikte deze ontdekkingsreiziger het vaste land van Amerika.
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zoekt een route naar India, maar stuit toevallig de Nieuwe Wereld. Op 12 oktober 1492 gaat hij aan land van het eiland San Salvador in de Bahama's. Twee weken later vindt hij Cuba.
Guanahani was het eiland waar Columbus in de Nieuwe Wereld het eerst aan land ging; zelf noemde hij het 'San Salvador'. We weten niet welk eiland het was, maar er zijn zeven kandidaten. De meeste onderzoekers houden het op Watling Island.
De bedoeling van Columbus was om vanuit Europa (dat samen met Afrika en Azië gezien werd als de 'Oude Wereld') een westelijke route naar Indië te vinden, en hij veronderstelde aanvankelijk die inderdaad gevonden te hebben.
Columbus gaat naar het Westen
Na het vertrek uit Palos zette Columbus met de kraak Santa María en de karvelen Pinta en Niña koers naar de Canarische Eilanden, vanwaar hij op 6 september 1492 begon aan de grote oversteek.
Ontdekken Amerika
De ontdekking van Amerika door Columbus was eigenlijk een soort toeval, want hij wilde eigenlijk naar India varen. Toen hij in 1492 in Amerika aankwam, dacht hij dat hij in India was. Dit was ook de reden dat hij de oorspronkelijke bewoners van Amerika indianen noemde.
Columbus ging op reis om een nieuwe route naar Indië te ontdekken.
In 1493 vertrok hij voor de tweede keer uit Spanje richting het nieuw ontdekte land. Hij ging met 17 schepen, in een van die schepen zat Columbus. Op die tweede reis ontdekte hij het eiland Dominica, en ook Guadeloupe en Puerto Rico. Alle gebieden die hij tot dan toe had ontdekt waren eilanden.
Heel lang vertelden geschiedenisboeken dat Christoffer Columbus in 1492 Amerika ontdekt heeft. De middeleeuwse sagen over de Viking Leif Eriksson die als eerste het Noord-Amerikaanse continent bereikte, werden lang afgedaan als fictie. De Noormannen staken al vanaf de 8e eeuw de oceaan over.
Volgens Columbus zou de reis over de Atlantische Oceaan drie tot vier weken duren, maar dat bleek bijna twee keer zo lang te zijn, en meermaals stonden de manschappen op het punt om te muiten. Ze waren bang dat ze Spanje niet zouden terugzien.
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus wordt gezien als de ontdekker van Amerika in 1492. Hijzelf heeft echter nooit geweten dat het niet Indië was waar hij aankwam. Christoffel Columbus (1451-1506) Christoffel Columbus wordt waarschijnlijk geboren in Genua, Italië.
Antarctica is het laatst ontdekte continent op aarde omdat het continent pas in de 19e eeuw door mensen gezien was. Er waren al vermoedens over een zuidelijk continent omdat ontdekkingsreizigers die richting op gevaren hebben.
Wat vermoed werd, lijkt nu bevestigd. Columbus, ontdekker van Amerika, bracht met zijn ontdekkingsreizigers 'sief' mee terug naar Europa...
De Europese kolonisatie van Amerika begon volgens de meeste dateringen in 1492, toen Christoffel Columbus in Amerika aankwam. Onder andere de Britten, Fransen, Spanjaarden en Nederlanders vestigden zich in kolonies in Amerika.
Een Spaanse vriend omschreef Columbus als een man met een grote intelligentie, maar weinig opleiding. In zijn latere leven leerde Columbus Latijn, Portugees en Castiliaans en las hij veel werken over astronomie, geografie en geschiedenis.
Maar veel werelddelen werden pas bekend nadat ontdekkingsreizigers ze op hun avontuurlijke reizen in kaart brachten. Eén van die ontdekkers was Columbus, die in 1492 als eerste Europeaan Midden Amerika aandeed.
Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika, maar hij was niet de eerste Europeaan die daar voet aan land zette. Dat was Leif Eriksson uit IJsland. De eerste Europeaan die Amerika zag, was Bjarni Herjólfsson. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen.
De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen. Bij de Franse Kanaalkust stichtten de Deense Vikingen nederzettingen van waaruit ze jaarlijks strooptochten hielden in Frankrijk en omstreken.
In 810 kregen de Nederlandse kusten voor het eerst te maken met invallen van Vikingen. Zij plunderden onder meer de handelsplaats Witla, op de zuidoever van de Maas, in 836. Na 850 was de Deense Viking Rorik zelfs in het bezit van het grootste deel van Frisia.
Van Rorik en de zijnen weten we dat ze behoorden tot de Deense adel; we weten ook dat deze mensen zich gedurende enige tijd (of mogelijk wel permanent) in ons land hebben gevestigd. Als we daarvan uitgaan, kunnen we zeggen dat Vikingen in Nederland zijn geweest.
Of het Nederlands nu komt uit Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, of uit Verweggistan. Het komt er uiteindelijk op neer dat de Nederlandse taal is ontstaan door invloeden van al deze landen en door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot het Hedendaagse Nederlands.
De Jomsvikingen werden beschouwd als de sterkste en dapperste strijders onder de Vikingen. Met deze versterking begaf hij zich naar Uppland om Erik af te zetten. Omstreeks 985 troffen de beide heersers elkaar op een vlakte zuidelijk van Oud-Uppsala.