Het maakt je gelukkig Er is een verband tussen het opmaken van je bed en hoe gelukkig je bent, blijkt uit onderzoek onder zo'n 70.000 mensen. 59% maakte elke dag het bed op, 27% deed dit niet en 12% gaf aan dat iemand anders het deed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken.
Met het direct opmaken van bedden creëren we een perfecte woonplaats voor huisstofmijten. Door een perfecte woonplaats voor mijten en ander ongedierte te maken, hebben we een grotere kans om last te krijgen van astma, eczeem, verscheidenen ademhalingsproblemen en zelfs slapeloosheid.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Maak je bed niet op. Wanneer jouw lakens opengeslagen liggen zorg je voor een betere ventilatie.Hierdoor wordt jouw beddengoed minder vochtig, koelt deze sneller af én geef je huisstofmijt geen kans.
Waarom vallen we niet uit ons bed als we slapen? Inderdaad, iedere gezonde mens draait in zijn slaap. Waar veel lichaamsgewicht steunt op de matras, bijvoorbeeld op de heup en op de bovenarm of de schouder, ontstaat na een tijdje liggen pijn door de druk.
Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Door het opmaken van je bed, maak je meteen iets af wat je de hele dag zal zien. Dit geeft een gevoel van voldoening en geeft je een boost om de rest van de dag aan te pakken. Het houdt je slaapkamer opgeruimd. Als je je bed opmaakt, zorg je ervoor dat je slaapkamer opgeruimd blijft en dat alles op zijn plek ligt.
Waarom dan toch je bed opmaken? Door je bed elke ochtend op te maken, heb je het gevoel dat je die dag al iets gepresteerd hebt, hoe klein ook. Een opgeruimde slaapkamer is een opgeruimde geest. Dit zorgt voor een productievere dag.
Zo zorgt een opgemaakt bed voor een goede start van de dag. Er wordt zelfs gezegd dat u gedurende de dag zelfs productiever bent. Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit. En dat is weer van invloed op uw gemoedstoestand, het zorgt voor een opgeruimd gevoel.
Om bacteriën en schimmels geen kans te geven, kan je volgens de wetenschappers het beste één keer per week je bed verschonen. Voorkom allergieën, geniet vaker van de geur van fris gewassen lakens en zorg dat je elke 7 dagen in een schoon bed stapt.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
Afhankelijk van de geboekte accommodatie verschonen de kamermeisjes of – jongens één tot twee keer per week het bedlinnen. Wanneer ze in de accommodatie het bedlinnen maar één keer per week verschonen, gebeurt dit aan het einde van de week.
Per nacht verliest een mens al snel een halve liter aan vocht. Dit vocht trekt door het beddengoed en eindigt in het matras. Overmatige transparantie, ingetrokken urine, braaksel of slapen in een warme omgeving veroorzaken ook een stinkend matras.
Eigenlijk is een bed of matras niet compleet zonder geschikt hoeslaken. Dit komt namelijk omdat het hoeslaken zowel beschermt als bijdraagt aan de levensduur van een matras. Tijdens de slaap verliest ieder mens namelijk zo'n anderhalve liter vocht per nacht.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Wat betreft het verschonen van het bed, is het aanbevolen om dit minstens één keer per week te doen. Dit betekent dat je het bed opmaakt met schone lakens, kussenslopen en dekbedovertrek. Als je vaak zweet tijdens het slapen, of als je ziek bent geweest, kan het nodig zijn om het bed vaker te verschonen.
Niet alleen de botten en spieren, ook de organen en de stofwisseling kunnen beïnvloed worden door bedlegerigheid. Zo kan de bedlegerige man of vrouw last krijgen van constipatie, of problemen bij het urineren.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.