Voor het vijftigste levensjaar komt het nauwelijks voor. Een glasvochtloslating in het andere oog: Een studie wijst uit dat 90% van de mensen die deze oogklacht hebben binnen drie jaar ook in het andere oog een glasvochtloslating krijgen.
Dit proces van loslaten wordt een achterste glasvochtloslating genoemd (AGVL, ook wel PVD: posterior vitreous detachment). Het proces treedt op oudere leeftijd op; echter lang niet iedereen hoeft symptomen te hebben. Het komt voor bij 10% van de mensen ouder dan 50 jaar en bij 60% van de mensen boven de 70 jaar.
Glasvochtloslating komt bij iedereen voor, meestal tussen de 50 en 60 jaar. Het loslaten kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar het moment van optreden is niet te voorspellen.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Oorzaak. Een netvliesloslating (ablatio retinae) komt jaarlijks bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter.
Voor een achterste glasvochtmembraanloslating is een behandeling niet nodig. De lichtflitsen houden meestal vanzelf op als het achterste glasvochtmembraan niet meer trekt aan het netvlies. Dit kan uren of dagen, maar soms ook langer duren.
De behandeling van een netvliesloslating zal vaak met spoed worden uitgevoerd. Meestal geldt een plantermijn van hoogstens een week. U komt dus waarschijnlijk niet op een wachtlijst.
Kan een glasvochtloslating kwaad? Een glasvochtloslating kan meestal geen kwaad.Maar soms is dit het begin van problemen met het netvlies. Er kan een scheurtje in het netvlies komen.
Bij een glasvochtloslating kunt u vaak niet veel doen.Een behandeling is meestal niet nodig en een arts zal u vaak vertellen om even af te wachten. De zwevende sliertjes die u ziet, worden na een tijdje minder hinderlijk en ook de lichtflitsen houden vanzelf op. Het is mogelijk dat er een netvliesloslating ontstaat.
Behandeling glasvochttroebelingen
De meeste glasvochttroebelingen hebben geen behandeling nodig. Voor sommigen zijn de aanwezige floaters dusdanig hinderlijk aanwezig in hun blikveld dat het gewone functioneren niet meer goed gaat. In dat geval kunnen de glasvochttroebelingen worden verwijderd met een vitrectomie.
Bloed in het glasvocht kan na een tijdje vanzelf wegzakken of oplossen, waardoor het zicht weer beter wordt. Daarom adviseert de oogarts soms om even af te wachten.
Vaak verdwijnen de troebelingen na behandeling van de oorzaak spontaan of geven ze nauwelijks hinder. Verdere behandeling is dan niet nodig. Als de troebelingen lang aanhouden, kan het glasvocht verwijderd worden.
Mouches volantes verdwijnen meestal niet vanzelf. Soms worden ze wel minder of je went er simpelweg aan. Omdat mouches volantes meestal onschuldig zijn, is behandeling lang niet altijd nodig.
Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt.
Het geopereerde oog blijft enkele weken wat gevoelig, rood en gezwollen en in die tijd verdraagt u fel licht waarschijnlijk slecht. Het dragen van een zonnebril kan hierbij helpen. Na één tot enkele weken kunt u al uw bezigheden weer hervatten.
Toch hoor je naar een oogarts te stappen als de vlekjes of draadjes plots talrijker worden. Ook als de mouches volantes niet meer mee met de richting van je ogen bewegen, je lichtflitsen ziet of een deel van je zicht zwart wordt. Deze symptomen wijzen mogelijk op een netvliesscheurtje of netvliesloslating.
Door een glasvochtloslating kan er aan het netvlies getrokken worden, waardoor je lichtflitsen kunt zien.Dit kan evolueren tot een netvliesloslating, waarbij er een schaduw zal verschijnen in het gezichtsveld, als een soort 'gordijn' waardoor je een deel van je zicht mist.
Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem.
Als u lichtflitsen ziet, zijn ze meestal wit of helderblauw. Het is alsof een lamp knippert of een soort bliksem. Ze kunnen ontstaan als er iets aan het netvlies trekt. Lichtflitsen kunnen ook horen bij migraine.
Bij het verouderingsproces en/of een achterste glasvochtmembraanloslating kunnen troebelingen worden waargenomen: puntjes, cirkels, slierten, vliegjes, spinnewebben etc. Deze troebelingen worden mouches volantes (vliegende muggen, zwevende vliegjes) genoemd. De troebelingen bewegen mee en na met de oogbewegingen.
Als door het scheurtje oogvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating. Dit gaat sneller als iemand het hoofd schudt en langzamer als iemand op bed gaat liggen. Als het netvlies loslaat ontstaat op die plaats een vlek in beeld.Als ook de gele vlek loslaat verdwijnt het scherpe zien.
De piek bevindt zich tussen de 55-60 jaar (53 op de 100.000 inwoners). Het kan op elke leeftijd optreden, maar sommige mensen hebben een verhoogd risico, zoals: Hoge myopie (bijziendheid). Bijzienden (min-glazen) en/of mensen met dunne zwakke gebieden (lattice degeneratie) in het netvlies, hebben een verhoogd risico.
Aan de buitenkant van het oog is een netvliesloslating niet te zien. Neem daarom contact op met uw huisarts als uw zicht uitvalt of als u lichtflitsen of donkere zwevende deeltjes ziet. De huisarts kan u verwijzen naar de oogarts. De oogarts zal het netvlies onderzoeken door eerst de pupil te verwijden.
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op.