Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft 61% gebruikers en iOS 38%.
Android staat wereldwijd op 2,5 miljard apparaten, variërend van smartphones tot televisies. Alleen al in de laatste vier jaar zijn er 1,5 miljard Android gebruikers bijgekomen. Daarmee is Android groter dan iOS of Windows.
Uit een trendanalyse van StockApps blijkt dat Apple de laatste jaren marktaandeel van Google's os afsnoept. In juli 2018 was het aandeel van Android 77,32 procent en dat van iOS 19,4 procent. In januari 2022 was Android met bijna 8 procent gezakt tot 69,74% en iOS met ruim 6 procent gestegen tot 25,49%.
Van de twee marktleiders is Android verreweg de grootste. Googles mobiele besturingssysteem staat volgens Gartner op meer dan 86 procent van alle verkochte smartphones. Apples iOS daalde van 14,6 naar 12,9 procent.
Deze Chinese merken zijn de nummers drie, vier en vijf van de wereldwijde smartphonemarkt. Marktleider in 2022 was Samsung (22 procent), gevolgd door Apple (19 procent).
Grote kans dat je dít toestel hebt. De iPhone staat bekend om zijn breekbaarheid, maar toch blijken het de nieuwste Samsungmodellen te zijn die het snelst breken als je ze laat vallen. Europese consumentenorganisaties hebben verschillende toestellen getest op vallen om te zien hoe snel ze kapot gaan.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Informatiebeveiligingsbedrijven zijn het er unaniem over eens dat Apple-apparaten veiliger zijn dan Android-apparaten. Volgens een rapport van Forbes, richt 97 procent van de smartphone malware zich op Android-telefoons. Android-telefoons krijgen malware en virussen in het bijzonder binnen via app stores.
Ben je Android-gebruiker en wil je overstappen naar een iPhone, dan wordt het extreem makkelijk voor je gemaakt. Apple heeft namelijk een speciale app met de naam Move to iOS gemaakt, die je helpt bij het overzetten van alle belangrijke data zoals foto's, personen in je contactenlijst en meer.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Volgens de marktonderzoeker bezit 35 procent van alle Nederlanders nu een iPhone. In 2018 was dat nog 30 procent. Het marktaandeel van Samsung is tussen 2018 en nu niet veranderd. Samsung heeft een marktaandeel van 43 procent in Nederland.
Welk besturingssysteem is het meest gebruikt? Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft 61% gebruikers en iOS 38%.
Over de hele linie kopen en gebruiken meer mensen een Android-telefoon: 74 procent van de markt gebruikt dit besturingssysteem op apparaten, volgens Forrester Research. Apple-telefoons hebben ongeveer 21 procent van de markt in handen en Windows-telefoons blijven ver achter met 4 procent, onthult Forrester Research.
iOS is het besturingssysteem van Apple, de grootste concurrent van Google. Brengt Apple een update van iOS uit, dan is deze snel en breed beschikbaar voor alle iPad modellen.
Android is software voor smartphones, tablets en andere zogenaamde "smart" apparaten. Android, dat in 2003 werd gelanceerd en in 2005 door Google werd overgenomen, is momenteel het meest gebruikte besturingssysteem.
Verplaats je gegevens en bestanden vanaf iOS
Met Android krijg je de juiste hulp wanneer je die nodig hebt. Doorlopende beveiliging en nieuwe privacytools, plus Google-apps die samen zelfs nog beter werken. Je kunt makkelijk overstappen van iPhone® naar Android 11 of lager.
Apple telefoons zijn duurder, omdat Apple zich alleen focust op hoge kwaliteit telefoons. De high-end telefoons van Samsung zijn ook van hoge kwaliteit, maar ze bieden ook smartphones in het lager en midden segment aan.
Snel en 5G met de iPhone 12
Toch scoort de iPhone 12 op alle fronten net iets beter dan de iPhone 11 als je ze naast elkaar legt. Dit komt omdat de iPhone 11 de Bionic A13 Chip gebruikt en de iPhone 12 het met de net weer snellere Bionic A14 Chip doet.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt. Hierdoor heeft u veel keuze in diverse modellen. Android heeft veel mogelijkheden op het gebied van personalisatie. Zo kunnen bijvoorbeeld widgets en apps naar eigen voorkeur aangepast worden.
Hoewel Apple-producten over het algemeen zeer veilig zijn, zijn ze niet immuun voor dreigingen en vormen ze een groeiend doelwit voor hackers. De recente toename van aanvallen met Pegasus-spyware laat zien dat het iOS-platform wel degelijk zwakke plekken in de beveiliging kan hebben.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren.
Een iPhone is gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan en behaalt gemiddeld gemakkelijk een levensduur van tenminste 7 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan een Android toestel, dat doorgaans een levensduur van zo'n 2 á 3 jaar heeft.
Met de camera's maak je niet alleen foto's, maar natuurlijk ook video's. Bij de Samsung schiet je video's in 8K en bij de iPhone met 4K. Dankzij de 8K zijn je video's bij het Samsung vlaggenschip maar liefst vier keer scherper dan bij de iPhone. Het duurste model van Apple heeft wel een zogenoemde cinematic mode.