Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Ga je fout niet goed praten.
Geen smoesjes, geen kronkels, geen uitwegen. Ook geen 'ja maar', 'eigenlijk' of 'ik kan het uitleggen'. Nee, zeg gewoon sorry. Uitleg geven mag, maar gebruik dat niet om het goed te praten.
Probeer je in de ander in te leven of vraag wat zij precies vervelend vinden. Alleen als je de ander en zijn of haar gevoelens probeert te begrijpen, kun je op een oprechte manier sorry zeggen. Wees duidelijk. Benoem expliciet wat je verkeerd hebt gedaan, en welke gevolgen dat (voor de ander) heeft gehad.
Eis niets van de ander. Als je oprecht je excuses aanbiedt, kun je niet tegelijk iets eisen van de persoon die je hebt gekwetst. Je kunt geen vergeving afdwingen of verwachten dat ze er zich meteen overheen zetten en weer mee overgaat op de orde van de dag.
Excuusgedrag heeft te maken met excuus en excuseren. En een excuus is een soort betuiging van spijt voor iets wat je gedaan hebt of voor wat je nagelaten hebt. Wanneer er niet al te veel lading op zit is dat niet zo erg overigens. Jouw buurman zegt: 'even mijn excuus want ik zie dat ik de auto wat ruim geparkeerd heb'.
Gasten, zeg gewoon: “Het spijt me.” Accepteer dat dit niet per se betekent dat mensen je ook zullen vergeven. Meer nog, accepteer gewoon dat dit helemaal niet over jouw gevoelens gaat. Het gaat om de pijn die jij anderen hebt aangedaan en het tonen van berouw voor je kutstreken.
Sorry, Not Sorry betekent zo veel als “het spijt me dat het me niet spijt”. Op Twitter verschijnt de uitspraak vaak in de vorm #sorrynotsorry.
Als je sorry zegt geef je toe dat je iets verkeerds hebt gedaan. En zelfs als ze het wel weten, is het nog een stap om het toe te geven aan anderen. Dit is de reden waarom het soms 'moeilijk' gevonden wordt om sorry te zeggen.
excuus (zn) : alibi, disculpatie, justificatie, rechtvaardiging, verdediging, verweer. excuus (zn) : pardon, spijtbetuiging, verontschuldiging, verschoning, verschoon.
Mijn excuses voor het ondervonden ongemak. We doen onze uiterste best om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Bij sorry gaat het om een excuus voor iets minder ernstigs, of een verontschuldiging waarbij het aspect 'verantwoordelijkheid' niet nadrukkelijk aanwezig is. Excuses worden wel de 'ducttape voor relaties' genoemd. Maar in relaties en interacties zijn er ook tal van kleinere 'ongemakkelijkheden'.
Verontschuldigen is aantonen dat je niet schuldig bent. Het is een bijzondere vorm van indirecte communicatie. Iemand verontschuldigt zich en zegt dat hij ergens spijt van heeft terwijl hij zich in feite verschoond en vrijspreekt van schuld.
excuses zelfstandig naamwoord, meervoud
smoesjes mv. verontschuldigingen mv.
Zeg sorry, maar doe het wel goed
Wil je dat iemand je na je excuses ook echt vergeeft? Dan moet je oprecht spijt hebben, uitleggen wat er verkeerd ging, je verantwoordelijkheid nemen, aanbieden om het goed te maken en om vergiffenis vragen. Hoe meer van deze elementen in je excuses, hoe beter, zagen de wetenschappers.
Sorry.” Een oprechte excuusbrief na ontrouw zou kunnen beginnen met het erkennen van de pijn en het verdriet dat je je partner hebt aangedaan. Je zou kunnen uitleggen hoeveel spijt je hebt van je daden en hoe je je best doet om verantwoordelijkheid te nemen voor je fouten.
Het gevaar van te vaak sorry zeggen
Als een ander nadeel heeft ondervonden van jouw acties, dan is het zeker netjes om je excuses aan te bieden. Maar te vaak sorry zeggen doet iets met je. Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort.
De narcist kan geen sorry zeggen. Maar er speelt meer. Hij vindt het vaak ook lastig om überhaupt zoiets te ervaren als schuldgevoel.