Algemene statistieken van de eindexamens in 2022 Over het algemeen hebben examenleerlingen het goed gedaan in 2022. Met 94,3% ligt het slagingspercentage nog altijd hoger dan voor de coronacrisis. Al is het wel 0,4 procentpunt lager dan in 2021. In 2019 slaagde 92,0% van alle eindexamenkandidaten.
De eindexamens zijn dit jaar ietsjes minder goed gemaakt. Het slagingspercentage daalde namelijk met 1,8%, volgens het ministerie van Onderwijs. Dat meldde Nu.nl. En dat terwijl iedereen nog zo bang was voor de strengere examenregels: voor al je Centrale Examens gemiddeld moest je nu namelijk een 5,5 gemiddeld halen.
Van alle leerlingen die er per jaar eindexamen doen, slaagt gemiddeld gezien ruim 90%. Maar dat houdt tegelijkertijd dus ook in dat zo'n 10% van de leerlingen zakt.
94% geslaagd totaal
Er zijn 1.605 middelbare scholen met in totaal 951.892 leerlingen in Nederland. In schooljaar 2021-2022 hebben 177.425 leerlingen eindexamen gedaan. Op deze pagina vind je deze cijfers ook apart voor de VMBO leerwegen en voor de HAVO en VWO examens.
In examenjaar 2022 slaagde 94,3% van de kandidaten. Dit slagingspercentage is iets lager dan in 2021 (94,9%), maar nog altijd hoger dan in de periode voor corona 2016-2019 (rond de 92%).
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Wanneer ben je geslaagd? Om te slagen voor een opleidingsonderdeel moet je ten minste 10/20 of de beoordeling 'geslaagd' behalen.
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
De meeste leerlingen die gezakt zijn, doen het examenjaar opnieuw. Dat betekent dat je kind alle vakken uit het schooljaar opnieuw doet. Dus ook de vakken die je kind wel gehaald had. Kijk altijd in de schoolgids voor de schoolregels over zittenblijven in het examenjaar.
Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Wanneer je VMBO TL volgt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen. Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.
Het slagingspercentage op het havo ligt lager ten opzichte van het vmbo en het vwo. Jaarlijks zakt ongeveer zeven procent voor het eindexamen havo. Voor het eindexamen vmbo is dit tussen de drie en vier procent. En voor het vwo zakt gemiddeld vijf procent.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd. Compensatiepunten tellen dus niet mee voor de kernvakken.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven.Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
Om toleranties te kunnen inzetten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet: een 8 of een 9 behaald hebben op de OPO's waarvoor je tolerantie wil inzetten. ten minste 50% studie-efficiëntie hebben.
Gedelibereerde tekorten kan je niet meer ophalen in tweede zittijd. Je kan hiervoor dus geen leerkrediet meer recupereren. Dit kan van belang zijn voor je vervolgtraject. In dat licht kan je je deliberatie ook weigeren.
In het Nederlandse onderwijs gebruiken leraren voor het rapporteren van prestaties van leerlingen veelal de cijferschaal van 1 tot en met 10, waarbij een 6 als voldoende geldt.
Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds). Bij mensen met diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l ook het beste.
Heb je twee 5'en, dan moet de rest een 6 of hoger zijn, inclusief twee compensatiepunten om te slagen. Heb je één 5 en één 4, dan moet je minimaal drie compensatiepunten halen, en de rest moet 6 of hoger zijn. Met een 3 op je eindlijst ben je sowieso gezakt.