Die betalen vaak veel geld om de top van een berg als de K2 te kunnen bereiken. Zo'n 200 mensen beklommen die dag de K2, de op een na hoogste berg van de wereld en bovendien een van de gevaarlijkste. Het weer zat niet mee, waardoor de bergbeklimmers vaart moesten maken om op tijd de top te halen.
Ook het aantal mensen dat de top haalde en weer levend naar beneden kwam, is veel lager dan bij de hoogste berg ter wereld. De Mount Everest is meer dan 9000 keer succesvol beklommen, bij de K2 is dat nog geen 400 keer. Ook met zuurstof en in deze omstandigheden is het een prachtige prestatie.
Zeker 77 klimmers vonden er inmiddels de dood. Vooral de afdaling is berucht vanwege z'n vele kloven.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
In totaal hebben, sinds de eerste beklimming in 1953, 11.000 mensen op de top gestaan. Minimaal 320 mensen zijn om het leven gekomen bij de beklimming of (nog vaker) de afdaling. Ervaren klimmers mopperen ook al jaren over het toenemend aantal mensen dat een specifiek record wil neerzetten op de dodelijke berg.
Onder haar leden vallen jaarlijks gemiddeld drie à vier doden door een klim- of bergsportongeval. Het totaal aantal Nederlanders dat jaarlijks in de bergen om het leven komt door een ongeval of gezondheidsproblemen ligt aanmerkelijk hoger; en bedraagt naar schatting 10 à 15 personen.
Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen. Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.
De vliegreis, het verblijf in tenten, een tank zuurstof en de klimuitrusting kosten samen zo'n 20.000 euro. Wil je naar boven met een Westerse gids? Dan betaal je daar 30.000 euro voor.
1. De Eiger. Deze 3979 meter hoge berg bevindt zich in de Zwitserse Alpen. De steile noordwand staat, door de moeilijke klim en vallende rotsblokken, bekend als een van de gevaarlijkste routes van Europa.
Kangchenjunga (8586m)
De Kangchenjunga is met 8586m de derde hoogste berg ter wereld en ligt in het afgelegen grensgebied van de Indiase deelstaat Sikkim en Nepal.
De tien alpinisten hadden om 1 uur 's nachts lokale tijd de beklimming aangevat en om 16.56 uur hadden ze de 8.611 meter hoge top bereikt. De eerste beklimming van de K2 dateert al van 31 juli 1954, maar de reus was nog nooit in volle winter bedwongen.
Poging van Lino Lacedelli en Achille Compagnoni
Op 31 juli 1954 om zes uur 's avonds bereikten zij de top van de Killer Mountain. Een jongensdroom werd hiermee werkelijkheid: de top van de K2 was voor de eerste keer bereikt.
De beklimming van de Mont Blanc behoort tot de meest iconische beklimmingen die je in de Alpen kunt doen. Velen denken dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is maar dat klopt niet. Hij is wél de hoogste berg van West-Europa en dus de Alpen.
In 1993 werd de eerste Nederlandse poging om K2 te beklimmen ondernomen door de Nederlanders Wim van Harskamp en Bob Schelfhout, samen met twee Canadezen en een Australiër. Zij kwamen tot ca. 7500 meter hoogte op de Abruzzigraat.
Deze piramidevormige bergreus, die heel moeilijk te beklimmen is, is een van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. Er tegenover ligt de, via een kabelbaan toegankelijke, Klein-Matterhorn.
Op nummer 1: Col du Galibier! Deze loeizware beklimming in Frankrijk beklim je vanuit Saint-Michel-de-Maurienne voor het meest slopende resultaat. De verschrikking zit hem niet in het gemiddelde stijgingspercentage van 'slechts' 6%. Bij de Galibier zit het in de lengte van maar liefst 31,5 kilometer.
Zuid-Limburg
Dit is namelijk het gebied met het meeste hoogteverschil van ons land. De 323 meter hoge Vaalserberg torent als een oude reus uit boven het Nederlandse landschap. Voor een pittig fietstochtje ben je hier dus aan het juiste adres! De steilste beklimming van Nederland is de Eyserbosweg.
#Alpamayo, Lima
Deze ijzige berg met een hoogte van 5947 meter is te vinden in het Cordillera Blanca gebergte in Peru. De unieke vorm van de Alpamayo heeft ervoor gezorgd dat het ooit de mooiste berg ter wereld is geweest. Dit verklaart de populariteit van de berg onder klimmers.
Steilste weg ter wereld
Het Guinness Book of Records nam in 2019 Ffordd Pen Llech in Wales op als de weg met het hoogst gemeten hellingspercentage ter wereld (37,45%).
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro.Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
Verrassend genoeg is Gangkhar Puensum nog nooit beklommen in tegenstelling tot de meeste andere bergen in de Himalaya. Gangkhar Puensum ligt op de grens van Bhutan en Tibet, hoewel de exacte grenslijn wordt betwist. Chinese kaarten zetten de berg op de grens, terwijl andere bronnen deze geheel in Bhutan plaatsen.
Iedereen die geld heeft kan een permit krijgen voor de Mount Everest. De interesse in het beklimmen van de hoogste berg op aarde is groot en voor Nepal, een van de armste landen in de wereld, is dit een inkomstenbron.
Mensen kunnen daar heel makkelijk over liegen. En is het niet ook gewoon hun eigen verantwoordelijkheid?" De Mount Everest ligt op de grens van Nepal en Tibet, met 8.848 meter is het de hoogste berg ter wereld.
Op 29 mei 1953 veranderde het bergbeklimmen voorgoed. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese Tenzing Norgay Sherpa vergaarden toen wereldfaam door het "Dak van de Wereld" te bereiken. Ze waren de eerste mensen die erin slaagden om de Mount Everest in Nepal (8.849 meter hoog) te beklimmen.
René de Bos, de eerste Nederlander die de top van de Mount Everest bereikte, kwam geen overleden klimmers tegen tijdens zijn tocht naar boven. Wel stierf op 7 oktober 1990, de dag dat hij boven aankwam, een Koreaanse klimmer.