Ook wat dataverbruik betreft, biedt de app een light optie: per twintig minuten heeft de Waze gps slechts 0,23 MB nodig – één derde tot één achtste van de andere twee grootverbruikers!
Waze verbruikt 5 tot 10 MB per uur.
Waze heeft geen internetverbinding meer nodig als je de route eenmaal gepland hebt. Zodra je de app afsluit, vergeet hij je route en heb je weer een internetverbinding nodig om een nieuwe route te plannen. Ook heb je zonder internetverbinding geen toegang tot de verkeersinformatie.
Hoeveel mb verbruikt Google Maps
Google Maps verbruikt ongeveer 10 MB per half uur. Hoeveel data Google Maps precies verbruikt, hangt sterk af van hoeveel wegen en steden er download moeten worden om de route te bepalen.
Met 10GB internet kun je bijvoorbeeld 1 van de onderstaande dingen doen (per maand); Ongeveer 5 uur Full HD filmpjes op Youtube kijken. 70 uur Spotify streamen op de hoogste kwaliteit. 15 uur Netflix series streamen op normale kwaliteit.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde. Let op: deze cijfers dienen ter indicatie: individuele gevallen zullen nooit hetzelfde zijn.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Als u met Google Maps navigeert, kost u dat in de auto per uur gemiddeld zo'n 35 MB. Dit is afhankelijk van de kaarten die de app onderweg moet downloaden. Rijdt u door een druk gebied met veel wegen, dan verbruikt de app meer dan wanneer u door een dunbevolkt gebied met weinig wegen rijdt.
Op weg: Waze verbruikt het minste data
Waze staat al een tijdje bekend als alternatief voor de twee klassiekers als het op navigatie aankomt: Google Maps en Apple Maps.
Hoewel Waze voornamelijk online werkt, biedt het ook een beperkte offline functionaliteit. Je kunt kaarten en routes vooraf downloaden op een plek waar je internetverbinding hebt. Daarna kun je ze offline kunt gebruiken wanneer je geen internetverbinding hebt.
Met Waze kun je navigeren in gebieden waar je geen verbinding hebt, mits je je route plant op een plek waar je wél verbinding hebt. De app downloadt dan de kaarten die nodig zijn voor de reis, en houdt deze vast tot de app gesloten wordt.
Tik in de app op je profielfoto en druk hierna op 'Offline kaarten'.Kies de grootte van de kaart die je wilt downloaden. Let wel op: hoe groter de kaart, hoe meer opslagruimte je nodig hebt. Google Maps is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Gegevensverbruik: Google Maps
Met andere woorden, ook zonder mobiele verbinding kan je navigeren. Natuurlijk kan je met Waze ook kaarten downloaden, maar deze functie is niet eigen aan de applicatie. Dus je moet weten hoe je het moet doen. Winnaar: Google Maps.
Waze onderscheidt zich van andere navigatie-apps door zich volledig te richten op automobilisten. De app biedt geen ondersteuning voor fietsers of voetgangers. Die bewuste keuze maakt Waze tot de beste app voor autorijden. Doordat Waze zich focust op één doelgroep, is de app eenvoudig in gebruik.
Om je een beeld te geven over het verbruik: een uur lang rijden met Google Maps kost je gemiddeld 20 MB (10 MB per half uur).
Google Maps is één van de beste gratis navigatie apps om te halen. Ook is Google Maps heel handig als navigatie op je telefoon voor in de auto.
Dit betekent dat je 500 tot 1000 tekstberichten kunt versturen of ontvangen met een databundel van 1 MB (niet verkrijgbaar). Dit geeft je een goed beeld hoeveel berichten je kunt versturen met een bundel van 2GB zoals we deze vandaag de dag vaak tegenkomen.
Van de 41 geteste navigatieapps komt de betaalde app van TomTom als Beste uit de Test. De beste prijs-kwaliteitverhouding vind je bij de gratis app Google Maps en de iOS-versie van Waze. Deze apps krijgen daarmee het stempel Beste Koop, al hoef je ze dus niet te kopen.
'Ander datagebruik dan van providers'
Pak je smartphone er nogmaals bij en open de instellingen. Kies 'Netwerk en internet' en tik op 'Internet'. Scrol naar beneden en kies 'Ander datagebruik dan van providers'. Ook daar vind je vervolgens weer een lijndiagram, met daaronder de apps en hun verbruik.
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
5 GB. De internetbundel met 5 GB is de beste keuze als je weleens Instagram gebruikt of videobelt. Je bent dan iemand die vaak bewegend beeld via mobiel internet op zijn telefoon afspeelt en dat kost meer data dan als je bijvoorbeeld een foto via WhatsApp ontvangt. Je hebt dan ook meer MB's nodig.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
5 GB: muziek, WhatsApp en social media
Het is een abonnement waar je je minder druk hoeft te maken om je data. Voor je beeldvorming: een uurtje navigeren met Google Maps kost je 20 MB. Een kwartier op Instagram is al snel goed voor 25 MB.