In 20% van de gevallen betrof het structureel geweld dat maandelijks, wekelijks of dagelijks voorkwam. In 56% van de gevallen ging het om partnergeweld: geweld dat gepleegd wordt door de (ex-)partner. Daarvan waren naar schatting circa 76.000 vrouwen en 13.000 mannen het slachtoffer.
Geschat wordt dat in 40 procent van de huiselijk geweld casuïstiek, er (ook) sprake is van mannenmishandeling. Er worden ongeveer 80.000 mannen per jaar ernstig mishandeld in huiselijke kring. Er zijn ook verschillen, waarmee bij de signalering en aanpak rekening gehouden moet worden.
Naar schatting is 1,1 procent van de vrouwen en 0,2 procent van de mannen structureel (dat wil zeggen minstens één keer per maand) slachtoffer van partnergeweld. Partnermishandeling leidt in 15 procent van de gevallen tot letsel (Ten Boom, en Wittebrood, 2019).
41% van de Nederlandse vrouwen is ooit slachtoffer van fysiek geweld geweest. Dat zijn 2,4 miljoen Nederlandse vrouwen.
Zo kreeg van de bevolking van 16 jaar of ouder 3,4 procent van de mannen en 3,9 procent van de vrouwen in de afgelopen 12 maanden te maken met fysiek huiselijk geweld. De plegers zijn vaker man dan vrouw: van de slachtoffers is 47 procent door een man gewelddadig behandeld en 32 procent door een vrouw.
Volgens het OCW (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stijgen de officiële cijfers sinds 2015 rap. Ging het toen jaarlijks om 1270 verkrachtingen in Nederland, in 2019 steeg het aantal naar 1900 zaken. Dat komt neer op gemiddeld vijf verkrachtingen per dag.
Afghanistan. Het is al zeventien jaar geleden dat de Taliban de macht verloor in dit land, maar vrouwen in Afghanistan hebben nog steeds een achtergestelde positie. Vrouwen zijn in dit land het vaakst slachtoffer van huiselijk en conflict-gerelateerd geweld.
Ja, vindt 84.5% van onze lezers. Maar mannen en vrouwen zijn het niet helemaal eens: 90% van de mannen is het eens met die stelling, tegenover 81,7% van de vrouwen. 5.6% van de vrouwen weet het niet, 12.2% vindt dat er niet veel veranderd is. Veel hangt ook af van hoe oud je bent.
22% van de vrouwen en 6% van de mannen heeft te maken gehad met seksueel geweld. 11% procent van de vrouwen heeft ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil gehad, tegenover 1% van de mannen.
In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.
Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld. De meest voorkomende vormen zijn: Partnergeweld: ongeveer 60% van alle gevallen van huiselijk geweld betreft geweld tussen (ex-)partners. Vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen van deze vorm van geweld.
1 op 5 vrouwen slachtoffer van stalking
Volgens de meest recente cijfers van het CBS vonden er in 2016 2935 officiële gevallen van stalking plaats. In 2017 waren dat er iets minder, 2840.
In 2020 kwamen in Nederland 121 mensen door geweld om het leven, 4 minder dan in 2019. Onder hen waren 77 mannen en 44 vrouwen. Het aantal slachtoffers onder jongeren tot twintig jaar is toegenomen van 10 naar 18. Bekijk hier een verdieping in de cijfers.
Naast (ernstig) lichamelijk letsel, kan vrouwenmishandeling leiden tot: Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische problemen) Eenzaamheid. Depressie.
Bij geweld tegen vrouwen gaat het onder meer om verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, gedwongen prostitutie en handel in vrouwen, en seksegericht geweld, zoals het dwingen tot pornografische activiteiten en het dragen van bepaalde kleding, en opsluiting in huis.
Wanneer contact opnemen bij geweld in een relatie? Als er weer iets gebeurt en u zich onveilig voelt, bel dan 112. De politie weet hoe ze met mishandeling om moeten gaan.
Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten kijken naar seksuele handelingen van de volwassene tot betasting of verkrachting.
Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Ben ik verkracht? Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.
Aantal gevallen van kindermishandeling
In 2017 zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland.
Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zeggen in 2020/'21 weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie.
11% van de vrouwen heeft ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil gehad, tegenover 1% van de mannen. 53% van de vrouwen en 19% van de mannen krijgt te maken met Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag. 22% van de vrouwen en 6% van de mannen met Seksueel Geweld.
We lachen wat af op de werkvloer, maar soms schuilt er (onbewust) seksisme in uitspraken. Met seksisme bedoelen we discriminatie (een andere behandeling krijgen) op grond van geslacht. Veel mensen denken dat dit alleen bij vrouwen gebeurt, maar ook mannen kunnen op de werkvloer slachtoffer worden van seksisme.
In Scandinavië en Rusland leven over het algemeen meer vrouwen.
Veelvoorkomend partnergeweld
Deze vorm van geweld ontstaat vaak uit onmacht, door verlies van controle en regie. De pleger kan zowel de man als de vrouw zijn. Er kan verschil zijn in ernst van het geweld en de consequenties hiervan verschillen per persoon.
Van alle werkende vrouwen kreeg in 2021 bijna 11 procent te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag van 'externen'. Dit percentage is hoger dan de 8 procent uit 2020, toen er door thuiswerken en de sluiting van verschillende sectoren minder werknemers op de werkplek aanwezig waren.