De prikpil is een anticonceptiemethode waarbij je eens per 3 maanden een injectie met hormomen krijgt, waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Ben je jonger dan 21 jaar?Dan wordt de prikpil vergoed vanuit de basisverzekering.
Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico. Tussen je 18e en 21e wordt de pil gedekt uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico. Zodra je 21 bent, moet je de pil helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Vergoeding anticonceptie tot 21 jaar
Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door de basisverzekering. Tussen de 18 en de 21 jaar gaat anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.
Ook in 2022 valt de pil onder de basisverzekering voor vrouwen onder de 21. Let op: als je tussen de 18 en 21 bent geldt het eigen risico. Als je verder geen kosten maakt, betaal je de pil dus alsnog zelf.
Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vandaag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.
De eerste maanden kan je onregelmatig ongesteld zijn. Daarna verdwijnt je ongesteldheid. Of je houdt onregelmatig een beetje bloedverlies. Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren voordat je weer regelmatig ongesteld wordt.
De pleister
Als je jonger dan 21 jaar bent, dan zijn de meeste anticonceptiemiddelen wel goedkoop. Het allergoedkoopste is dan wel een koperspiraaltje. Eens je boven 21 jaar bent, dan kan je anticonceptiemiddelen niet meer goedkoop noemen. Het voordeligste, naast een 'standaardcondoom', is ook een koperspiraaltje.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Niet geschikt voor vrouwen ouder dan 45 jaar: de prikpil geeft een licht verhoogd risico op osteoporose of broze botten. In het begin kan je last hebben van frequent, onregelmatig, licht bloedverlies. Als je bijwerkingen hebt, kan je die niet zomaar stoppen. De hormonen blijven drie maanden in je bloed.
Tot 21 jaar valt de anticonceptiepil onder het eigen risico. Heb je nog niet je volledige eigen risico gebruikt, dan betaal je de kosten dus (voor een deel) zelf.
De pil verdween in 2011 voor de meeste vrouwen uit de basisverzekering. Alleen meisjes onder 18 krijgen de kosten vergoed. Tussen 18 en 21 jaar worden de kosten van het eigen risico afgetrokken. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen het zelf betalen of via de aanvullende verzekering.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
Als je oud en wijs genoeg bent, mag je zonder toestemming van je ouders aan de pil. Wel moet je met de dokter overleggen hoe het met de verzekering of de rekening moet, want daar hebben die knappe koppen die de wet maakten niet aan gedacht.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Wordt de pil vergoed? De pil wordt tot je 21ste vergoed vanuit de basisverzekering. Declaraties voor de pil worden wel verrekend met je eigen risico.
Oestrogenen kunnen de mate van acne verminderen. Indien je dus wilt overstappen van anticonceptiemethode om acne te verminderen wordt een methode met oestrogenen en minder progestageen aangeraden. Anticonceptiva die hieraan voldoen zijn de combinatiepil, vaginale ring en anticonceptiepleister.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Word je van de prikpil onvruchtbaar? Nee, als je stopt met de prikpil word je gewoon weer vruchtbaar. Dat duurt soms wel lang, gemiddeld tien maanden.
Wanneer loop je risico op zwangerschap? De prikpil is een hormooninjectie, dus geen pil. De injectie beschermt je 3 maanden tegen zwangerschap. De prikpil is heel betrouwbaar.
De prikplek kan nog een paar dagen een beetje pijn doen. Je kunt het staafje niet zien zitten. Je kunt met je vinger wel voelen dat het er zit. Dit is normaal.
De prikpil werkt vanaf de eerste injectie. Voordat je de eerste injectie krijgt, moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Het moment wanneer je voor de eerste keer een injectie krijgt, hangt af van het anticonceptiemiddel dat je daarvoor gebruikte.
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.