Ongeveer 40% van de Nederlandse mannen heeft last van inhammen en dit zorgt dan ook vaak voor grote onzekerheid of ergernis. Vaak is het ontstaan van haarverlies genetisch bepaald en onvermijdelijk. In andere woorden, we spreken van erfelijk haarverlies.
Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager.
Inhammen zijn een typische verschijningsvorm van een teruglopende haargrens op de schedel. Deze meestal driehoekige insnijdingen in de haarlijn boven de slapen komen vooral bij mannen voor als beginstadium van de klassieke mannelijke kaalheid, maar ook bij vrouwen bestaat het verschijnsel.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Bij vrijwel alle mannen wordt de haargrens aan de voorzijde in de leeftijd van 12 tot 22 jaar onderbroken, waardoor zogenaamde inhammen ontstaan. In feite hoort het bij een mannelijk uiterlijk omdat het ontstaan van inhammen bij vrouwen veel minder voorkomt.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Een oplossing om het kaal worden niet te laten opvallen is om alles af te scheren, maar dit is voor veel mannen niet het gewenste antwoord op hun kaalheid. Een echt goede oplossing is een haartransplantatie. Een haartransplantatie zorgt voor een blijvend effect. Weg zijn de inhammen en kale plekken.
Inhammen zijn driehoekige kale plekken en ontstaan net boven de slaap. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen inhammen krijgen. Inhammen zijn een teken van beginnend haaruitval. De kale plekken aan de linker- en rechterzijde van het hoofd worden veroorzaakt door een teruglopende haargrens.
Inhammen zijn driehoekige kalende plekken net boven je slapen. Ze zijn het teken van een terugtrekkende haargrens die ontstaat als het gevolg van erfelijke kaalheid.
Inhammen zijn driehoekvormige kale plekken door een teruglopende haargrens. Ze ontstaan in de haarlijn, net boven de slaap. Zowel mannen als vrouwen kunnen ze krijgen, maar bij vrouwen is het minder opvallend en gemakkelijker te verbergen. Inhammen zijn vaak de eerste tekenen van androgene of erfelijke kaalheid.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
De oorzaak van inhammen
Inhammen zijn vaak het eerste teken van androgene of erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Bij erfelijke kaalheid trekt de haargrens na verloop van tijd terug tot een denkbeeldige lijn tussen de oren. De kruin wordt kaal, maar er blijft wel haar op het achterhoofd en rond de oren.
Een dunner wordende haardos op de kruin kan een teken zijn van alopecia androgenetica: een erfelijke vorm van haaruitval waarbij het hormoon dihydrotestosteron (DHT) ervoor zorgt dat de groeifase van haren verkort wordt van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden.
Hoewel sommige van bovenstaande dingen lastig zijn om te vermijden, doen veel mannen daarnaast dingen die ronduit slecht zijn voor het haar. Denk aan te heet douchen, een verkeerde shampoo (die slecht hydrateert), te vaak wassen, te hard met een handdoek het haar afdrogen en te vaak föhnen.
De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid. Heeft u bijvoorbeeld een droge hoofdhuid en gebruikt u shampoo voor een ander huidtype? Dan kunnen de haarzakjes door deze shampoo kapotgaan of verstikken. En dit leidt weer tot haarverlies.
Overmatig gebruik van stylingproducten
Gel, Wax en Haarlak. Maar als je deze producten veel gebruikt, laten ze ook meer resten achter in je haar. Je kunt je voorstellen dat als je dit er niet goed uitwast, je haar verstopt kan raken. En hierdoor kan het niet goed ademen, zal het stikken en eventueel afbreken.
Fysieke kenmerken van deze man zijn, naast die kale(nde) kop, zware wenkbrauwen en diepliggende ogen, een sterke en uitgesproken kaaklijn en veel spiermassa. Ze kunnen wat agressief zijn aangelegd en vertonen antisociale kenmerken.
Dit vinden vrouwen mooi, aldus de wetenschap
Onderzoek (Dixson en Brooks, 2013) concludeerde dat een meerderheid van de vrouwen een baard mooi vindt. Hoe vol of lang een baard volgens vrouwen precies moet zijn, hangt af van het gewenste resultaat: een korte fling of vaste relatie.
Zodra je hoofd is geschoren staat elke baardstijl je goed: korte stoppelbaard, volle baard, sik en zelfs een volgroeide baard. Een kaal 'kapsel' is, in vergelijking met andere haarstijlen, laag in onderhoud en is tegenwoordig een veel gekozen uitstraling voor mannen die praktisch met stoer willen combineren.
De conclusie luidt dat de kaalgeschoren mannen dominanter en soms zelfs groter en sterker overkomen dan mannen met een vollere haardos. De mannen met een uitdunnende haardos werden zowel het minst aantrekkelijk als het zwakst gezien.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
De erfelijke oorzaak voor vroeg kaal worden heeft te maken met onze hormonen. Kaalheid bij jonge mannen wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT). Mannen die hier gevoeliger voor zijn krijgen 'last' van grotere inhammen, dunner wordend hoofdhaar en een kale plek op de kruin.