Een rijpe aardbei is volledig rood.Ook rondom het kroontje.Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen.
Ook groene vruchten kunnen namelijk ook al rijp zijn. Als de vruchten echter nog heel hard zijn, zijn ze zeker nog niet rijp. Aardbeien: aangezien aardbeien niet narijpen, moet je ze oogsten wanneer ze voldoende rood zijn en geen witte rand meer hebben.
Tip 1: Bananas to the rescue! Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Een rijpe perzik wordt geel met een oranjerode gloed, maar je weet pas echt of hij rijp is door naar de kleur rond de stam te kijken. Wanneer er daar nog groen zit, kan je een perzik beter laten liggen.
Onrijpe perziken kun je meestal na ongeveer 2/3 dagen rijping consumeren. Laat de schil om de perzik. Hierin zitten veel waardevolle voedingsstoffen en de schil is gewoon eetbaar, zonde om weg te gooien.
Ik besloot ze op te bakken in roomboter met wat suiker. Een flinke eetlepel Griekse yoghurt erbij en je bent klaar. En het was heerlijk. Dus mocht je nou ook onverwachts onrijpe perziken in huis hebben, gooi ze in de pan met flink wat boter.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Hun rode kleur hebben aardbeien te danken aan een groep stoffen, antocyaninen geheten. Net als het oranje caroteen in wortels en het groene chlorofyl van bladeren zijn het plantaardige kleurstoffen. Wanneer de aardbeien nog onrijp zijn, zorgt het chlorofyl in de cellen van de vrucht ervoor dat hij bleekgroen is.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Daardoor gaan ze niet rotten en worden ze niet aangetast door schimmel.
Dat is een biologisch ingebouwd proces om te voorkómen dat de plant geen zaad zal verspreiden omdat de vruchten voortijdig gegeten worden. Als je een onrijpe aardbei eet worden jouw zuur- en bitterreceptoren geactiveerd en die geven jou het teken dat het oneetbaar of zelfs giftig is. . . .
Beschadig het een beetje, bijvoorbeeld door het te kneuzen of aan te prikken. Rond de 'wond' gaat de vrucht dan etheen produceren, wat een algehele versnelde rijping opwekt.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
aardbei {de}
strawberry {znw.}
Het wortelgestel van de aardbeiplant gaat niet zo diep, geef in de zomer liever elke dag een beetje water. Dus geen woestijn en zeker geen moeras. Ga je op vakantie, vraag iemand om je aardbeien bij zeer warm weer elke dag wat water te komen geven. Geef water ter hoogte van de kroon, niet van de vruchten.
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden.
Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien. Alleen gebeurt dit zelden, want aardbeiplanten worden meestal opgekweekt uit uitlopers. Uit de moederplant groeit een stengel over de grond. Hier en daar komen er jonge plantjes aan.
Perziken zijn ontzettend lekker en ook nog eens erg gezond. Ze zijn een goede bron van vezels, bètacaroteen, vitamine C en diverse mineralen. Hierdoor helpen ze onder andere om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, om obstipatie te voorkomen en om je huid mooi en gezond te houden.
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien. Daarna kun je vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen. Echt waar, that's it.