De Maan is de enige maan van de Aarde en van de manen van het zonnestelsel de vijfde in grootte. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna. De meeste manen in het zonnestelsel zijn erg klein in verhouding tot de planeet waarom ze heen draaien.
Er zijn ongeveer 300 objecten in een baan rond Jupiter bekend. 92 van deze objecten zijn als maan erkend. Daarmee heeft Jupiter het grootste aantal manen van de planeten in ons zonnestelsel.
Door deze ontdekking werd Saturnus tevens de planeet met de meeste (bekende) manen in het zonnestelsel.
Er zijn ongeveer 170 manen in ons zonnestelsel. De meesten daarvan draaien om de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben meestal maar weinig manen: Mars heeft er twee, de aarde heeft er eentje, en Venus en Mercurius hebben er helemaal geen.
Kort antwoord: Jupiter (67), maar het scheelt niet veel met Saturnus (62).
Saturnus is een van de vier reuzenplaneten: het is een gasreus die vooral bestaat uit waterstof en helium. Rond de planeet draaien 83 bekende manen, waaronder Titan, de op een na grootste maan in ons zonnestelsel, die groter is dan de planeet Mercurius.
Maar de Melkweg is niet alleen, er zijn nog honderden miljarden andere sterrenstelsels. Dit alles samen noem je het universum. Het beroemde filmpje 'Powers of Ten' laat goed zien hoe groot het heelal eigenlijk is. Onze Melkweg is een spiraalvormig stelsel, vol gas, stof en sterren.
De Melkweg heeft vier hoofdarmen en minimaal twee kleine armen.
Naast planeten kent ons zonnestelsel ook manen, in totaal zo'n 170. Het grootste deel daarvan draait om de grote gasreuzen, Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben in de regel veel minder manen. Venus en Mercurius hebben er zelfs geen enkele, onze eigen Aarde één.
Door deze ontdekking komt het totaal aantal manen op 82. Daarmee is Saturnus de nieuwe manen-koning. De planeet 'verslaat' Jupiter, die heeft 72 getelde manen.
Jupiter is de absolute koploper. Om de reusachtige gasplaneet draaien minstens 69 manen!
Jupiter – minstens 63 manen
De vier grootste manen van Jupiter – Ganymedes, Callisto, Io en Europa – kun je met een gewone verrekijker zien. Maar daarnaast heeft de grootste planeet van het zonnestelsel nog minstens 59 andere kleine en grote manen.
De grootste planeet van ons zonnestelsel is Jupiter. Hij heeft 67 manen.
Van zijn 117 manen hebben er pas 64 een reguliere naam. Bekendste daarvan zijn onder meer Titan, de grootste Saturnusmaan, groter zelfs dan planeet Mercurius, en ijsmaan Enceladus, die vermoedelijk een ondergrondse oceaan herbergt en daarmee een potentiële locatie is voor buitenaards leven.
Ook is Jupiter de eerste van de gasplaneten. De planeet wordt ook wel de 'reuzenplaneet' genoemd. Jupiter heeft voor zover we weten 16 manen. Vier van deze manen zijn zelfs groter dan Pluto.
Volgens sommige astronomen bevat het heelal (minstens) 2000 miljard melkwegstelsels. Dat is een 2 met twaalf nullen. Eén van die sterrenstelsels, onze eigen Melkweg, zou een diameter hebben van 200.000 lichtjaar.
Het heelal is alles dat we kunnen aanraken, voelen, waarnemen, meten of detecteren. Het bestaat uit alle levende dingen, planeten, sterren, sterrenstelsels, stofwolken, licht en zelfs tijd. Voordat het heelal werd geboren bestonden tijd, ruimte en materie niet.
Veel mensen vragen zich af hoe lang de zon dan nog bestaat. Laten wij beginnen dat de zon al zo'n 4,7 miljard jaar bestaat en wij zijn nog niet eens op de helft van de tijd dat de zon nog bestaat. De voorspellingen zijn dat de zon in de huidige hoedanigheid zo'n 5,5 miljard blijft bestaan.
Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.
Op 4,5 miljard kilometer afstand van de zon vind je de planeet Neptunus. Deze gigantische, ijzige planeet is vanaf de zon gezien de achtste planeet in ons sterrenstelsel en de planeet die het verste van de aarde afstaat.
Nee, het heelal is onbegrensd en waarschijnlijk zelfs oneindig uitgestrekt. Langer antwoord: De nieuwste sterrenkundige waarnemingen doen vermoeden dat het heelal oneindig uitgestrekt is. Dat betekent dat het zeker geen rand heeft.
Niet Jupiter maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in ons zonnestelsel. Wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond Saturnus. Het totale aantal komt daarmee op 82. Jupiter moet het met 79 manen stellen.
Uranus is de zevende planeet vanaf de zon. Hij is in 1781 ontdekt door William Herschel. Uranus draait zijn rondjes op ruim 2,8 miljard kilometer van de zon. Daarom is het er hoog in de wolken 214 graden onder nul.
De Maan is de enige maan (natuurlijke satelliet) van de Aarde en van de manen van het zonnestelsel de vijfde in grootte. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.