Sluit het tuinhuis aan op de stroomvoorziening van het particuliere huis via een ondergrondse kabel: U kunt het tuinhuis aansluiten op de stroomvoorziening via een ondergrondse kabel die van het tuinhuis naar de elektrische installatie of de zekeringskast van het huis loopt.
Om de stroom via de grondkabel ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken, plaatst u een lasdoos in uw schuur. Sluit de grondkabel hier vervolgens op aan. Vervolgens legt u vanuit deze lasdoos de kabels aan om de overige elektrische apparaten in uw schuur van stroom te voorzien.
In de meeste gevallen zal een buiten stopcontact een opbouw stopcontact zijn, die je simpel aan de wand van de schuur kunt monteren. Wat wel extra werk is, is het aansluiten op elektra. Het meest handig is het als je stroom vanuit de schuur naar buiten laat lopen.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Leg een kabel van binnen naar buiten
Boor een gat in uw buitenmuur om de kabel doorheen te voeren. Plaats vervolgens een lasdoos vlak boven het geboorde gat. Laat de elektriciteitskabel van binnen via de onderzijde de lasdoos inlopen. Bevestig vervolgens de kabels op de juiste wijze in de lasdoos.
Een stroompunt voor buiten maak je door het monteren van een kabeldoos. Dit is een doos waar elektriciteitsdraden en -kabels met elkaar verbonden kunnen worden, zonder dat daar water bij kan komen. In deze kabeldoos wordt stroom van binnen uit een lasdoos naar buiten getrokken.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Laat ze plaatsen op een minimumdiepte van 600 mm, gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld.
Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis. Dit nylon draadje is een trektouwtje, verwijder deze dus niet uit de buis. Wanneer je het nylon trektouwtje gebruikt om bijvoorbeeld een kabel door te voeren, vergeet dan niet een nieuw trektouw mee te trekken door de mantelbuis!
Aan het begin van de zekeringkast plaats je een differentieelschakelaar van 30mA of 300mA, die je verbindt met de binnenkomende stroomdraad. De differentieel van 30mA is extra gevoelig en is daarmee geschikt voor het beveiligen van vochtige ruimtes zoals een tuinhuis of garage.
Als je een stopcontact buiten wilt gebruiken, dan moet deze in minimale IP-waarde hebben van IP44. Wanneer je daarnaast een stopcontact hebt die voorzien is van een klepje, dan weet je zeker dat deze bestand is tegen de Nederlandse weersomstandigheden en daarnaast ook veilig afgeschermd voor ongedierte en stof.
Gebruik in de tuin alleen speciale spatwaterdichte buitenstopcontacten en schakelaars. Leg vanaf de lasdoos een XMVK-kabel naar het buitenstopcontact met de schakelaar.
Bij het leggen van de elektriciteit kabels start je best bij de zekeringkast, en ga je over de grond naar de uitgekapte sleuf. Daar knip je de buis met de draden af. Je knipt de buis en de kabels altijd best een kleine 20cm te ver af. Het is beter later de kabels wat te moeten inkorten, dan tekort te hebben.
De makkelijkste manier is grijze kabel (XMVK of YMVK) in slagvaste buis. Dat hoeft natuurlijk geen grondkabel te zijn.
Vanaf het lichtpunt worden ten minste twee draden naar de schakelaar gevoerd. Waar de schakelaar moet komen ziet u bij nieuwbouw een gat in de, meestal afgewerkte, muur waar twee draden uitsteken, een bruine draad (fasedraad of stroomvoerende draad) en een zwarte draad (schakel draad).
ENERGIEBOCHTEN EN PIDPABOCHTEN
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen naast elkaar aan de rooilijn. Ze worden loodrecht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het toekomstige maaiveld).
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Kabels trekken in het huis gaat het best met z'n tweeën: één aan de invoerkant om te zorgen dat de trekveer soepel en zonder knikken de buis in gaat, en één op de plek van bestemming om de veer naar buiten te trekken. Dat doe je met kleine rukjes, waarbij je steeds wacht op een seintje van de andere kant.
Er is een maximum aan het aantal draden door één buis. 16 mm (5/8 inch) schuifbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD bevatten. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD minder.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
Afbakenen van de inbouwplaats van het stopcontact
In een droge ruimte moet de middenlijn van het potje zich op minimum 15cm van het vloeroppervlak bevinden. In een vochtige ruimte is dit zelfs 25cm. Wenst u een tweevoudig of een drievoudig stopcontact te plaatsen, houd dan rekening met de opstelling.
Elektriciteit aanleggen kost gemiddeld tussen de 1000,- en 2200,- euro. Heeft u een kleine elektraklus te doen zoals uw stopcontacten verlagen of uw meterkast laten verplaatsen? Dan kunt u rekening houden met prijzen vanaf 350,- euro. Afhankelijk van de grote van de elektra klus.