Volgens de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest is het in beginsel toegestaan om 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar uit te rijden. Als u een derogatievergunning heeft, mag er meer dierlijke mest gebruikt worden.
De gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest is 170 kilogram per hectare landbouwgrond.
Op grasland mag tussen 16 februari t/m 31 augustus drijfmest uitgereden worden op alle grondsoorten. Vaste mest mag daarnaast op zand- en lössgrond van 1 februari t/m 31 augustus worden uitgereden. Op klei- en veengrond mag er vaste mest vanaf 1 februari t/m 15 september worden uitgereden.
De dosering bij 2 keer bemesten is bijde keren 1KG per 10 m2. Bij 3 keer bemesten: eerste keer 1KG per 10 m2, tweede keer 0.7KG per 10 m2 en de derde keer 0.5KG per 10 m2.
Volgens de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest is het in beginsel toegestaan om 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar uit te rijden. Als u een derogatievergunning heeft, mag er meer dierlijke mest gebruikt worden.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt u aan om u te houden aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze is 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Houd hier ook rekening mee bij het maken van uw bemestingsplan voor 2022.
Op grasland mag tussen 16 februari t/m 31 augustus drijfmest uitgereden worden op alle grondsoorten. Vaste mest mag daarnaast op zand- en lössgrond van 1 februari t/m 15 september worden uitgereden. Op klei- en veengrond mag er vaste mest vanaf 1 februari t/m 30 september worden uitgereden.
Hoeveelheid mest die boeren mogen gebruiken
Stikstof en fosfaat in mest zorgen ervoor dat gewassen beter groeien. Daarom gebruiken boeren mest. De hoeveelheid meststof die nodig is, verschilt per gewas en per bodemsoort. De meststoffen die gewassen niet opnemen, komen in de bodem en het water terecht.
In de grond uitrijden
U brengt uw drijfmest meteen in sleufjes in de grond aan. Dat doet u met een systeem dat helemaal tot de grond gesloten is. De sleufjes mogen niet meer dan 5 centimeter breed zijn. En de mest mag niet over de rand van de sleufjes komen.
Een melkveebedrijf heeft zo'n 30 tot 60 m³ plaatsingsruimte dierlijke mest per ha. Bij een gemiddelde van 4 kg stikstof per m³ mest komt er dus 120 tot 240 kg stikstof per ha beschikbaar voor het grasland uit drijfmest. In het bemestingsplan wordt exact uitgerekend hoeveel kuub moet worden bemest voor de eerste snede.
De sluitpost in de voorjaarsbemesting is de kunstmest. Hiermee kan worden bepaald hoeveel ruw eiwit er uiteindelijk in het gras terecht komt. In dit voorbeeld is aan kunstmest nodig: 95 – 15 – 54 = 26 kg N! Dit komt overeen met niet meer dan 100 kg KAS per ha.
Voor rundveemest geldt een daling van gemiddeld 18,50 euro naar 16 euro per ton. In het zuiden van Nederland ligt de ophaalbijdrage voor varkensmest het hoogst. Daar wordt gemiddeld 23 euro betaald. In het midden en in de noordelijke provincies is de ophaalbijdrage gemiddeld 21 euro per ton.
In de mest zitten schadelijke stoffen zitten zoals stikstof en fosfaat. Als de mest op het land wordt uitgereden, komen die in het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. De mest blijft na uitrijden op het land liggen; daardoor is de blootstelling langdurig.
De meest efficiënte delen krijgen 200 kg per hectare, de minste efficiënte stukken 100 kg per hectare. De rest is in stappen van 25 kg per hectare daartussen verdeeld.
Maar te veel mest op de bodem is niet goed voor het oppervlaktewater en grondwater. Dat komt vooral door de stoffen stikstof en fosfaat.
De uitstoot van ammoniak uit mest zorgt voor verzuring en vermesting. Een ander gevolg van de intensieve landbouw is de stankhinder. Bewoners van landelijke gebieden hebben ernstig te lijden van de stank die vrijkomt bij het uitrijden van mest en de stank afkomstig uit de stallen.
Op grasland en braakland geldt er een mestvrije zone van een halve meter langs watergangen. Op bouwland mag de gehele teeltvrije zone langs watergangen niet bemest worden.
Vaak passen akkerbouwers mest toe met sleepslangen. Mest wordt ook vaak direct geïnjecteerd in de grond of na het uitrijden van vaste mest wordt er direct een grondbewerking gedaan. Boeren passen ook vaak kunstmest toe, kunstmatige gemaakte mengsel van verschillende stoffen, zoals stikstof, fosfaat en kalium.
Het mestoverschot op basis van fosfaat neemt de komende jaren fors af, maar een stikstoftekort dreigt. Dat meldt het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM). Het mestoverschot bedroeg vorig jaar nog 30 miljoen kilo fosfaat, in 2025 is dat 20 tot 25 miljoen kilo fosfaat.
Hoeveel mag u gebruiken
Aan het begin van elk jaar berekent u hoeveel stikstof uit dierlijke mest u maximaal mag gebruiken op uw landbouwgrond. Dit noemen we uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest. Deze berekent u zo: Aantal hectare landbouwgrond op 15 mei x 170 kg stikstof uit dierlijke mest.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.
Weet een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Maar hoeveel is 10 kilo stikstof? Volgens de gemeente staat het gelijk aan het gasverbruik van 5 tot 10 huishoudens per jaar.
De Nederlandse stikstofuitstoot is de hoogste van Europa: per hectare stoten we ongeveer 4 keer zo veel uit als het EU-gemiddelde. Van de Nederlandse uitstoot naar de lucht bestaat ongeveer 65% uit ammoniak (NH3) en 35% uit stikstofoxiden (NOx).