Iedereen die binnen een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet zich officieel uitschrijven uit Nederland. Dat doe je via de gemeente waar je ingeschreven staat. Je staat dan niet meer geregistreerd als Nederlands ingezetene (woonachtig in Nederland).
De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Afhankelijk van het belastingverdrag dat van toepassing is, kan deze periode een kalenderjaar zijn, een aaneengesloten periode van 12 maanden of een belastingjaar.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Werkt u in een land zonder belastingverdrag met Nederland, dan kunt u aan de hand van de Nederlandse regelgeving bepalen of uw werkgever loonbelasting op uw loon moet inhouden. Hebt u recht op voorkoming van dubbele belasting, dan mag het land waarnaartoe u bent uitgezonden belasting heffen.
In het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is bepaald dat het werkland van de werknemer het recht heeft belasting te heffen over het loon dat de werknemer daar verdient.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
In de jurisprudentie (Koelzsch-arrest) is uitgemaakt dat onder gewoonlijk werkland moet worden verstaan het land waar of van waaruit de werknemer, rekening gehouden met alle elementen die deze werkzaamheid kenmerken, het belangrijkste deel van zijn verplichtingen jegens zijn werkgever vervult.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Woont u in Nederland en hebt u buitenlandse inkomsten? Dan moet u uw hele wereldinkomen aangeven in uw belastingaangifte. Om te voorkomen dat u in meerdere landen inkomstenbelasting betaalt over hetzelfde inkomen, krijgt u in Nederland een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.
Als u in het buitenland woont, betaalt u meestal in Nederland inkomstenbelasting over de inkomsten die u ontvangt uit Nederland. De Belastingdienst deelt deze inkomsten (en aftrekposten) in 3 boxen in. In uw aangifte geeft u alleen uw Nederlandse inkomsten op.
Situatie kiezen. Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
U kunt in een grensgebied gaan wonen en gewoon in Nederland blijven werken, ook wel bekend als grensoverschrijdend werken. Of u nou 40 kilometer vanuit Duitsland naar uw werk in Nederland rijdt of binnen Nederland, maakt in principe niet uit. Qua reistijd dan, qua belastingen en regels natuurlijk wel.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Een expat (van het Engelse expatriate) is iemand die voor zijn werk tijdelijk in het buitenland woont.
Een vaste inrichting is een bedrijfsruimte in Nederland van een buitenlandse onderneming, die over voldoende faciliteiten, zoals personeel en technisch materiaal, beschikt om als zelfstandige onderneming te functioneren. De vaste inrichting is onderdeel van uw in het buitenland gevestigde onderneming.
De Belastingdienst krijgt uit het buitenland informatie over uw bankrekening. Ook krijgt de Belastingdienst informatie via klikbrieven, buitenlandse banken (spontaan) en uit platforms (zoals de Panama papers).
Maak je een bedrag in Euro's over (of ontvang je dit) binnen het SEPA-gebied, dan kan dat tot €50.000 gratis. Wordt er een overboeking gedaan in bijvoorbeeld Engelse ponden of Amerikaanse dollars dan zijn daar kosten aan verbonden. Deze kosten zijn bij iedere bank anders.
Zelf uw geregistreerde inkomen bekijken
U kunt het geregistreerd inkomen zelf bekijken op Mijn Belastingdienst en op MijnOverheid. Daar ziet u ook waar uw inkomen op gebaseerd is. Op Mijn Belastingdienst kunt u daarnaast ook uw inkomensverklaring downloaden.
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
De meeste reizigers trekken 3 tot 12 maanden uit voor hun reis rond de wereld. En waarom ook niet? Zo vaak maak je immers geen wereldreis! Is het niets voor jou om zo lang weg te zijn van huis, dan is een wereldreis misschien niet de beste optie, maar kun je nog altijd een verre reis maken naar jouw droombestemming.
Bent u langer dan 183 dagen in Duitsland of betaalt de Duitse vaste inrichting uw loonkosten, dan betaalt u in Duitsland belasting over uw loon. Betaalt u in Duitsland belasting over uw loon, dan kunt u recht hebben op financiële compensatie.
Het land waar u woont is in beginsel ook het land waar u belasting moet betalen. Bijvoorbeeld inkomstenbelasting over uw inkomen. En soms apart nog vermogensbelasting over vermogen dat u bezit. Vaak heft uw woonland ook schenk- en erfbelasting over vermogen dat u schenkt of nalaat.
Een salary-split is de verdeling van belastingheffing over arbeidsinkomsten tussen twee of meer landen. Bijvoorbeeld Nederland en België mogen beide belasting heffen over een deel van het loon van de werknemer.